Türkiye'de tespit edilen 400’den fazla kelebek türünden 230'unu bünyesinde barındıran Van Gölü Havzası, endemik türlerle doğa fotoğrafçılarının ilgi odağı oluyor. 

İşte endemik ve değerli o türler

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Öğretim Görevlisi Oktay Subaşı, Doğu Anadolu Bölgesi'nde kelebeklerin tür olarak yoğun yaşadığı yerlerden birinin Van Gölü Havzası olduğunu söyledi. 20 yıldır Van Gölü Havzası’nın kelebek türlerini fotoğrafladığını belirten Subaşı, özellikle “Romanov Gelinciği”, “Step Fistosu” ve “Zegris” gibi endemik ve değerli kelebek türlerinin Bitlis bölgesinde, “Rozenin Çokgözlüsü” türünün de Van'da yaşadığını ifade etti.

“Van Gölü Havzası önemli çeşitliliğe sahip"
Adilcevaz ilçesinde belirlenen alanlarda kelebek çekimleri yapan Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Öğretim Görevlisi Oktay Subaşı, “Van Gölü Havzası Türkiye’deki uçan toplam kelebek türü sayısı açısından önemli bir çeşitliliğe sahip. Türkiye’deki toplam tür sayısı 400’ü aşkın, Van Gölü Havzası’nda da bu kelebeklerin 230’dan fazlası şu ana kadar kayıt altına alınmış durumda. Gerek Bitlis’te ve Van ilinde Türkiye’nin her yerinde görülemeyen çok önemli kelebek türleri uçmaktadır. Bu özelliği ile birçok doğa fotoğrafçısı, kelebek gözlemcisi bu kelebekleri görmek ve fotoğraflamak için Van Gölü Havzası’na geliyor. Bu yıl pandemiden dolayı maalesef çok fazla kelebek gözlemcisi gelemedi. Ama bu süreç inşallah en kısa zamanda biterse yine birçok kelebek gözlemcisi bölgemizde uçan bu güzel kelebek türlerini kayıt altına almak için geleceklerdir. Van Gölü Havzası’nda 230’a yakın kelebek türünün uçtuğunu belirtmiştim. Bu türler içerisinde bazıları endemik türler, yani sadece Van Gölü Havzası’nda görülebilen türler. Daha çok bu türler için kelebek gözlemcileri tarafından bölgemiz ziyaret ediliyor. Bunlardan birkaç tanesinden bahsedecek olursak, şu an bulunduğumuz arazide ‘Romanov Gelinciği’ kelebeğinin uçuş dönemindeyiz. Bu kelebek Van Gölü Havzası’nda görülebilmektedir. Kelebeklerin uçuş dönemleri farklıdır. Her kelebeği aynı mevsimde görme imkanımız yok. Bitki türüne ve besin bitkisine göre kelebekler farklı dönemlerde uçabilmekteler. Şu an bulunduğumuz arazide Romanov Gelinciği, onun dışında Step Fistosu ve Zegris gibi güzel kelebek türlerinin uçuş dönemindeyiz. Yine Van ilinde de önemli kelebek türleri uçmaktadır. Bunlardan ‘Rozenin Çokgözlüsü’, yine ‘Şehzade’ kelebeği, ‘İran Ateşi’ gibi türler Türkiye’de sadece bu bölgede görülebilmektedir. Bu da kelebek gözlemciliği ile uğraşan birçok doğa fotoğrafçısının bölgemizi ziyaret etmesini sağlıyor” dedi. İHA - WanHaber


 

Editör: Wan Haber