Peki İklim krizi ne demek? Dünya iklim krizi mi yaşıyor? Bu sorun çözülebilir mi? İklim krizi nasıl çözülecek? Alınması gereken bireysel önlemler neler? Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz A Haber canlı yayınında konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kurnaz, "Şu anda da artık geri dönülemez noktaya çok yakınız" ifadelerini kullanarak "Bunların şiddeti gelecek zamanda, gördüğümüzden çok daha fazla artacak" dedi.



Dünyanın bugün mücadele edilen koronavirüs salgınından daha büyük bir krizi var. O da iklim krizi... Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de her iki kişiden biri iklim krizinden endişe duyuyor. Peki İklim krizi ne demek? Dünya iklim krizi mi yaşıyor? Bu sorun çözülebilir mi? İklim krizi nasıl çözülecek? Alınması gereken bireysel önlemler neler? Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz A Haber canlı yayınında konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.


İKLİM KRİZİ NE DEMEK?

İklim krizi biz bundan yaklaşık 50 sene önce iklim değişikliğinin bir problem olacağını ortaya koyduk bilim insanları olarak. Dünya genelde bunun bir problem olduğunu düşünmedi. BU gittikçe şu anda öyle bir duruma geldi ki artık bundan sonra bu sadece problemdir demek yetmiyor artık dünya bir krizi noktasına geldi bundan dolayı da çok acil hareket edilmesi gerekiyor.


"GERİ DÖNÜLEMEZ NOKTAYA ÇOK YAKINIZ"

Bu da atmosfer her zaman konuştuğumuz üzere biz çok fazlasıyla kömür petrol doğalgaz yakıyoruz ve karbondioksit salıyoruz bundan dolayı dünyanın sıcaklığı artıyor. Şu anda da artık geri dönülemez noktaya çok yakınız.

ŞİDDETİ ARTACAK

Öncelikle Türkiye'de sıcaklıklar her geçen gün biraz daha artıyor. Görülmeyen yerlerde hortumlar görülmeye başladı. Olmayan sıklıkta dolu görüyoruz hortum görüyoruz kuraklık görüyoruz ve bunların şiddeti gelecek zamanda gördüğümüzden çok daha fazla artacak.


ALIŞTIĞIMIZ İKLİMDEN...

Her geçen gün biraz daha kötü derken bakacağız ki alıştığımız iklimden çok çok farklı bir yere gitmişiz. Normalde tarım yaptığımız yerlerde artık tarım yapamaz olmuşuz. Yetiştirdiğimiz ürünleri artık yetiştiremez olmuşuz. İstanbul şu anda artık yağmur çok ciddi bir ihtiyaç olma durumuna gelmeye başladı. Özellikle Avrupa yakasında. Bütün bunları bir araya koyduğumuzda bir gün bakacağız ki bunlar normal olmuş.

BİREYSEL ÖNLEMLER

En başta bireysel önlemlerin alınması gerekiyor. Biz ne yaparsak sonuçta çözüm bizden gelecek. İnsanlara bazen pek çok şeyi anlatamıyoruz. Toplu taşıma, bisiklet, yürüme mümkün olduğunca daha yavaş bir hayat kullan daha az şey tüketme daha az şeyi çöpe at. Tükettiklerine de dikkat etme neleri satın alıyoruz neleri tüketiyoruz bu konularda çok dikkatli olmamız gerekiyor. Bunları topladığımız zaman çünkü çözümü bulacağız.

"KARA CUMA" AMERİKAN ADETİ!

Daha az tüketeceğiz. Daha dikkatli tüketeceğiz. Gereksiz şeyleri satın almayacağız. Özellikle bugün bağlamında konuşmamız gerekiyor. "Kara Cuma" diye bir şey yok o bir Amerikan adeti. Amerikan kapitalizminin adeti. Biz bildiğimiz usulde yaşayalım bunları yaptığımız müddetçe çözülmez hiçbir problem yok. A haber

.

Editör: Wan Haber