YYÜ Mantar Uygulama ve Araştırma Merkezince üretilen mantarların ilk hasadında 540 kilogram ürün alındı. 

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversitenin bir çok alanda üretici ve çiftçilere öncülük yaptığını söyledi.

Üniversite bünyesinde çeşitli mantarlar üretildiğini ve zamanla üretimde çeşitliliği artıracaklarını anlatan Battal, şöyle devam etti: 

"Üniversite olarak maddi değeri olan mantarları çalışmaya almamız gerekir. Bunlar için gereken çalışmaları yürütmeye devam edeceğiz. Merkez ile mantar üretiminde insanlarımıza hem öncülük hem de ülkemize iyi bir döviz girdisinin oluşmasını sağlayacağız. Üniversitemizin de ilk mantar hasadını gerçekleştirmiş oluyoruz."

YYÜ Rektör Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Yusuf Uzun ise tesislerinde ilk aşamada istiridye ve kültür mantarı olarak iki çeşit ürettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Van yöresinde ilk kez istiridye mantarı deneyerek başarılı bir sonuç aldık. Mantarlar çok önemli ekonomik getirisi olan ürün özelliği taşıyor. Mantar yetiştiriciliğinin bölgede yapılabildiğini ve yaygınlaşmasına katkı sunmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Merkez ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde mantarları satmayı bu şekilde de bölgemizde vatandaşların 12 ay mantar yemelerini sağlayacağız."

Uzun, Van'ın lezzetleri arasında yer alan heliz mantarını da burada yetiştirmek istediklerini dile getirdi.

YYÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şeyda Çavuşoğlu da merkezde organiğe yakın ürünler ürettiklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi: 

"Biz burada daha teknik bilgilere sahip olarak profesyonel anlamda yetiştiricilik yapmaya başladık. İlk olarak 500 kilogram istiridye mantarı hasadı gerçekleştirdik. Kültür mantarlarında ise 40 kilogram hasat gerçekleştirdik. Yıl sonuna kadar 600 kilogram almayı hedefliyoruz."(AA)

Editör: Wan Haber