Kentin Ekonomisine ciddi katkı sağlayan İnşaat sektöründe yaşanan olumsuzluklar ve durma noktasına gelmesi Van’da büyük bir krize neden oluyor. Van’ın Ekonomisinde can damarı olan İnşaat sektöründe yaşanan kriz nedeniyle 80 Bin insan evine ekmek götüremiyor.

Van’da İnşaat Sektöründe yaşanan kriz ile ilgili Van’da Yapsat ve Kooperatif bina yapan Müteahhitler bir araya gelerek sorunun çözümü için yetkililere seslenerek İnşaat Sektöründe yaşanan krizin çözülmesi yönünde gerekli adımların atılmasını istediler. Yaklaşık 50 Yapsat ve Kooperatif işi yapan Müteahhitler, ‘’İnşaat sektörü ciddi derece yara aldı ve Kentin Ekonomisinde ciddi kayıplara neden oldu’’ dedi.

‘’İnşaat Sektöründe 80 Bin Kişi Evine Ekmek Götürüyor’’

Van’da İnşaat sektöründe yaşanan Kriz ile ilgili 50 müteahhit ortak bir açıklama yayımladı. Yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi, ‘’İnşaat Sektörü, ülkemiz ve memleketimizin geleceğinin bugünü ve yarını şekillendiren, lokomotif sektörüdür. Ekonomimizin üçte birini etkileyecek güce sahip inşaat sektöründeki hareketlilik, kendisine bağlı yaklaşık 400 alt sektörün de üretime geçmesi anlamını taşımaktadır. Van da geçen yılın 8. ayına kadar inşaatta çok ciddi bir hareketlilik yaşandı.  Van ekonomisine çok büyük katkı sağlandı. Van dışındaki müteahhit ve taşeronlarda geriye dönüş başlandı. Van’da o kadar büyük bir hareketlilik vardı ki, Çalıştırılacak inşaat ekibi bulunamıyordu. Fakat 2017’nin 8’nci ayından sonra olması gereken tadilatların durdurulmasından dolayı tekrar ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmış durumdayız. Şöyle basit bir hesap yaparsak; Her birimiz inşaat sezonunda doğrudan yaklaşık 70, 80 tane insan çalıştırıyoruz. Bu insanları aileleri ile hesaplarsak yaklaşık 400 vatandaşa tekabül ediyor.  Bunu sadece bize kayıtlı olan 200 müteahhit ile çarparsak toplamda bu sektörde 80 bin insan evine ekmek götürüyor. Dolaylı olarak da iki yüz elli bin insanda bu sektörden faydalanmış oluyor’’ dediler.

‘’Müteahhitler Günah Keçisi Oluyor’’

Belediyelerin İnşaat Sektöründe yarattığı sorunların ele alındığı açıklamada’’Şu an hiçbir şekilde tadilatın yapılmasına izin verilmiyor. Arsa sahipleri arsalarını mevcut olan imara göre vermiyor. Bir örnek verecek olursak, bir arsa sahibi ile görüştüğümüz zaman mevcut arsası 5 kat ise, bize söylediği laf şu; benim yanımda 7 kat yapı yapılmış eğer 7 kat yapacaksanız yapılaşmaya izin veririm. Yapmayacaksanız ben bekleyemem. Yapan birini bulurum. Her nedense bunun günah keçisi biz müteahhitler oluyoruz. Sanki biz o fazla katları istiyoruz gibi bir algı oluşuyor. Hal bu ki vatandaş arsasını 5 kat olarak verirse dahi bizim için fark etmiyor. Çünkü biz yüzdemizi alıyoruz. Yeter ki vatandaş arsasını mevcut imara göre versin.  Ama vatandaş yanındaki yapılaşmaları baz alarak uzun süre beklemeyi seçiyor. Van’da şehir merkezinin % 60-70 i,  7 kata göre yapılaşmış, küçük çocuğa dahi sorduğunuzda kafasında 7 kat algısı var. Belediyelerin Artık şehir merkezi için 7 kat üzerinden bir yoğunluk hesabı yapıp buna göre altyapı çalışmalarını yapmalıdır. Ve artık buna kesin bir nokta koymalıdır’’ denildi.

‘’İnşaat Sektörünün Önündeki Engelleri Kaldırın’’

Açıklamanın devamında ise, ‘’Van’da biliyorsunuz ki diğer iller gibi 12 ay çalışamıyoruz. 4 ay sezonumuz kapalı, batıdaki müteahhitler 12 ay çalışırken biz 8 ay çalışıyoruz. Buna rağmen memleketimizden ayrılmak istemiyoruz. Sezonumuz 15 güne kadar açılıyor. Ama ne yazık ki şu an %80’imizin elinde yapacağı işi yok. Bu imar sorununa çözüm bulunamazsa mecburen memleketimizde değil de tekrar başka yerlere göç etmek zorunda kalacağız. En basitinden 7. ayda İpekyolu belediyesinden olumlu olarak geçen yaklaşık 100 tane dosya dahi şuana kadar Büyükşehir Belediyesi’nde reddedilmiş. Halbu ki İpekyolu Belediyesi’nin kabul ettiği dosyaları Büyükşehir Belediyesi kanunen reddedemez. Şu an Büyükşehir Belediyesi hiç bir şekilde parsel tadilatlarını onaylamayacağını söylüyor. Onun için boşuna dosya getirmeyin diyor. Van’da parsel tadilatsız arsa yok denecek kadar azdır. Buna bir an önce bir çare bulunmalıdır. Yoksa Van’da lokomotif sektör olan inşaat sektörü çok ciddi yara alacaktır. Van’da basında bir İran furyasıdır gidiyor. Hal bu ki Van’da geçen 2 yıla baktığınızda istihdam olarak inşaat sektörünün kazandırdığı meblağ İran furyasını 10’a katlamıştır. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Sesimizin artık duyulmasını istiyoruz. Tekrar 2 yıl öncesindeki durumlara dönmek istemiyoruz. Ailelerimizi memleketimizi bırakıp, ya da yanımıza alıp başka yerlerde iş yapmak istemiyoruz.  Artık bu imar sorununa bir çözüm istiyoruz’’ dedi.(Vanekspres)

Editör: Wan Haber