7 Nisan’da Yapılacak olan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlık seçimi için Aday olan Zahir Kandaşoğlu 19 Meslek Grubu temsilcileri ve Basın mensupları ile bir araya gelerek projelerini kamuoyuna duyurdu.

DoubleTree by Hilton Otelde 19 Meslek Grubu temsilcisi ve Basın mensupları ile bir araya gelen Van TSO Başkan Adayı Zahir Kandaşoğlu, ‘’Değerli katılımcılar bu gece Van için çok önemli bir gecedir. Bu gece Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimini kazandığımız takdirde hayata geçireceğimiz projeleri sizlere ve Van Kamuoyuna aktaracağız. Değerli katılımcılar iş hayatına atıldığım ilk günden buyana hep büyük konuştum bu gece de burada da büyük konuşacağım ve büyük projelerimizden bahsedeceğim. Bizler çok iddialıyız, Van Avrupa Birliğinin Kültür Şehri olacak. Bizler seçim çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz. Bu projeler üzerinde yaklaşık 6 aydır ciddi bir çalışma yapılmaktadır. Projeler ilimizin kültürüne, tarihine, özgeçmişine yakışır projeler hazırladık. Hep Van için çalıştık bundan sonrada Van için çalışmaya devam edeceğiz. Şimdiden Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinin şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz’’ şeklinde konuştu.

Van TSO Başkan Adayı Zahir Kandaşoğlu’nun konuşmasının ardından projeler tek tek basın mensuplarına ve kamuoyuna aktarıldı.

İşte Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı Zahir Kandaşoğlu’nun projeleri:

1 - VAN AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ UNVANI

Dünyanın en eski 10 kenti arasında gösterilen, Huriler, Urartular, Asurlar, Medler ve Perslere ev sahipliği yapan, tarım ve mühendislikte dönemine göre çok ileri teknolojiye sahip Urartu Medeniyeti’nin başkenti olan, Selçuklular ve Osmanlılar gibi İmparatorlukların eserlerini barındıran, Yüzyıl öncesine kadar konsolosluklar (İran – Rusya ve İngiltere) ve fahri konsolosluklar bulunan, farklı din, dil ve ırklara kucak açan, dünyanın sayılı mimarlarından Mimar Sinan’ın keşfedildiği, Savatlı Gümüş İşlemeciliğinin çıktığı ve kahvaltının sanata dönüştüğü Van, Avrupa Kültür Başkenti olmalıdır.

2017 Avrupa Kültür Başkenti unvanına sahip olan Baf (Güney Kıbrıs –), Aarhus (Danimarka), 2018 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen Valletta (Malta) ve Leeuwarden (Hollanda) gibi kentlerden Van’ın fazlası var, eksiği yoktur.

Turizmde tüm çalışmalarımız bu hedef doğrultusunda olacak.

Bu hedef doğrultusunda Eski Van Şehri yeniden ayağa kalkacak, tarihi eserler restore edilecek, Van müzeler şehri olacak, Çarpanak ve Adır Adaları ziyaretçilere açılacak. Gürpınar - Kırkdeğirmenler yeniden un öğütecek, Şamran Kanalı’nda tarihe yolculuğa çıkılacak, UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağına girilecek, YYÜ bünyesinde Savatlı Gümüş İşlemeciliği Akademisi kurulacak ve daha birçok iş yapılacak.

2 - VAN - İPEKYOLU ULAŞIM KUŞAĞI

Tarihi İpekyolu’nun önemli duraklarından olan Van’ın kara, hava, demir ve deniz gibi tüm ulaşım kanallarını Van - İpekyolu Ulaşım Kuşağı Projesi kapsamında değerlendireceğiz.

Bu kapsamda Edremit – İpekyolu – Tuşba sınırlarını içine alan Van Çevre Yolu, Kapıköy’ü Habur’a bağlayacak Van – Şırnak Karayolu, Van’ı Batı ve Güney illerine açacak Kuzgunkıran 2’inci Tüp Geçişi, Van’ı Kuzey illerine açacak Tendürek Tünelleri ve yapımı devam eden çift tüplü Güzeldere Tünelleri önceliğimiz olacak.

Demiryolunu en son 1960’lı yılların başında gören Van’ı Demiryolu merkezi yapmak istiyoruz. Sırasıyla; programa alınan ve resmi gazete yayımlanan Van OSB Demiryolu ve Lojistik Üs Bölgesi, Van Şehiriçi Tramvay Hattı, Kuzey Van Denizi Demiryolu, Van – Tebriz Hızlı Tren, Van – Diyarbakır – Şanlıurfa Hızlı Tren ve Van – Trabzon Demiryolu Projelerini hayata geçirmek istiyoruz.

Ayrıca Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Hakkari Valiliği’yle birlikte hazırlanan Van – Hakkari Demiryolu Projesi’ni sonuna kadar destekleyip, projenin bizzat takipçisi olacağız.

Yukarıdaki projelerden Van Tramvay ve Van – Trabzon Demiryolu Hattı ta Osmanlı döneminde düşünülmüş. Biz demiryolunda 100 yıl öncesinin bu vizyonunu canlı tutacağız.

Bu kapsamda Van - TCDD Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü’nün kurulması için lobi çalışması başlatacağız.

Demiryolu ulaşımının yanında Van turizmine de ciddi katkısı olacağına inandığımız Van Gölü Ekspresi seferlerini gündemde tutmak için var gücümüzle çalışacağız. Seferlerin her gün yapılması adına İstanbul ve Ankara’da tanıtım atağına başlayacağız. 

Van’ın havadan yurtiçi bağlantısı, Van Ferit Melen Havalimanı tarafından sağlanıyor. Sınır kent olan Van’dan yurtdışına uçuşların olmaması ilimiz adına ciddi kayıptır. Van’dan haftada bir de olsa, Tebriz ve Tahran (İran), Erbil (Irak), Bakü (Azerbaycan), Erivan (Ermenistan), Tiflis (Gürcistan), Kıbrıs ve bazı Avrupa başkentlerine karşılıklı uçak seferlerinin yapılması gerekir. Bağlı oldukları ülkelerin en önemli şehirleriyle havada kuracağımız köprü, Van’ın turizm ve dış ticaretini geliştirecektir.

Van yurtiçi hava taşımacılığı kapsamında talebe göre haftada 1 ya da 2 olmak üzere Kocaeli, Bursa, Dalaman (Muğla), Gaziantep ve Diyarbakır ile de karşılıklı uçak seferlerinin yapılması gerekir.

Van’ın uzun vadede 2’inci bir havalimanına ihtiyacı var. Bu havalimanı gece ve gündüz görüş mesafesinin çok düşmesi durumunda dahi uçakların iniş ve park yapabileceği, en verimli Aletli İniş Sisteminin (ILC) rahat kurulabileceği coğrafi özelliklere sahip olması gerekir.

Van bir deniz şehridir. Fakat Van ne ulaşım anlamında, ne turizm anlamında bu denizden faydalanmamaktadır. Coğrafi yapı bakımından Türkiye’nin körfez şehirlerine benzeyen Van, şehir içi ulaşımında Van Denizi’ni de kullanabilmelidir.

İlk etapta yerel yönetimler işbirliğiyle İDO (İstanbul) ve BUDO (Bursa) yapısı örnek alınarak, kurulacak Van Deniz Otobüsleri A.Ş. VADO çatısı altında Edremit – Van YYÜ arasında karşılıklı vapur seferleri başlatılabilir.

Daha sonra yine VADO çatısı altında Van İskelesi de, karşılıklı vapur seferlerine dahil edilerek, yaşam denize doğru çekilebilir. Van – Erciş, Van – Ahlat, Van – Adilcevaz Deniz Seferleri VADO çatısı altında karşılıklı yapılabilir. Van’da adalar ve koylar arasında mavi turlar düzenlenebilir. Göreve geldiğimizde bunları yapmak için var gücümüzle çalışacağız.

3 - VAN ŞEHİR VİZYONU

Van’ın en önemli sorunlarından biri de şehirciliktir. İmar uygulamaları, yapı ruhsat harçları üyelerimizi de yakından ilgilendiriyor. Belediye ve kurumlarının yol, kaldırım, su, kanalizasyon vb harcamalar için üyelerimizden aldığı ekstra katılım payları da ciddi sorun teşkil ediyor. Oysa katılım payı oranları kanunla belirtilen bayındırlık birim fiyatlarındaki metrekare başına olan yüzde 2 tutarını geçmemelidir.  Bu alanda yatırım yapmak isteyen üyelerimiz kişiden kişiye değişen farklı uygulamalarla karşılaşıyor. Konut üretmek, İşyeri yapmak isteyen üyelerimiz yapı kullanma izin belgesi (İskan) almak için ya her türlü zorluğa göğüs gererek, bu önkoşulları kabul etmek zorunda kalıyor, ya da bu işten vazgeçiyor.

Van için hazırlanacak imar projelerinin uzun vadeli olması gerekir. Ruhsat ve harç ücretlerinde indirime gidilmelidir. Kriterlerinin önceden belirlendiği ve net olduğu alanlarda yatırım yapmak kolay. İmarda her yıl ayrı bir düzenleme önce üyelerimize ardından müşterisine külfet olmaktadır.

Van’da uzun vadeyi kapsayacak şekilde çalışılması gereken şehir planı “Mahalleler Arası Gelişmişlik Farkını” ortadan kaldıracak, “Otopark ve Yeşil Alan Kriterlerine” uyacak ve “Kent Estetiğini” esas alacak anlayışa göre hazırlanmalıdır.

Az gelişmiş mahalleler için kat, ruhsat ve harçlarda pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Buradaki ücretler sembolik düzeyde olmalıdır.

Van Şehir Vizyonu, Çevre Yolu Güzergahına göre yeniden düzenlenmelidir. Yapılacak ve yapılması düşünülen Otogar, Sebze Hali, İnşaat Malzemeleri ve Hırdavatçılar Sitesi, Kömürcüler ve Oduncular Sitesi, Mobilya Kent, İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Hafriyat Döküm Sahası, Geri Dönüşüm Tesisleri ve benzeri projelerin yerleri, bu vizyon kapsamında belirlenmelidir.

Van’ın en az 25 yıllık şehir planı şimdiden hazırlanmalıdır.

Hazırlanacak plan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Valilik, Belediyeler, Van Mimarlar Odası, Van İnşaat Mühendisleri Odası, Van YYÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, VATSO, Van Ekonomi Konseyi Bileşenleri, vatandaş ve ilgili tarafların ortak görüşünü yansıtmalıdır.

Göreve geldiğimizde ilk işimiz Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu olan ve içinde sayılı iş insanlarının yer aldığı Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği GYODER’in, “Gelişen Kentler Zirvesi”ni Van’da düzenlemek olacak.

Van Şehir Vizyonu kapsamında Van’a Marka Bulvarlar kazandırılmalıdır. Ana ve ara caddeler için örnek projeler geliştirilmelidir.  Caddeler, Açık AVM özelliği taşımalıdır.

Bugün İskele Caddesi’nin gelişmesinde, dönemin VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu’nun bu caddeye kazandırdığı Yeni VATSO Hizmet Binası önemli bir etken olmuştur. Bina sayesinde, caddede bulunan konut, işyeri ve arsaların emlak değeri ciddi artış göstermiştir.

Farklı kurum, kuruluş, otel ve banka gibi hizmet binalarının gelişmekte olan caddelere dağıtılması, o caddelerin değerini artırmakla birlikte şehir içi araç ve yaya trafiğini de dengeleyecektir.

Bu konuda oda olarak üzerimize düşen görevi etkin bir şekilde yapacağımıza şimdiden söz veriyoruz.

4 - VAN YEREL KALKINMA MODELİ

Tarım, Hayvancılık ve gıda… Gelecekte önemi daha çok anlaşılacak ve artacak alanlar olacak. Van’da tarım ve hayvancılığın durumu ortada. Üretici de memnun değil, tüketici de. Van özellikle hayvancılıkta eski günlerini mumla arıyor. Küçükbaş hayvancılığın merkezi olan Van, yeniden Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerine canlı hayvan ihracatı yapmak istiyor. Bunun için uzun vadeli projelere ihtiyaç var.

Van’da tarım ve hayvancılığın yeniden eski günlerine dönmesi için bu alana dayalı sanayiye özel teşvik verilmesi gerekir. Besihane, kesimhane, et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yem, yün, gübre, deri, balık konservesi vb alanlarda özel teşvik uygulaması için üyelerimize öncülük yapacağız.

Van ve ilçeleri kırsalından kentlere doğru ciddi bir göç dalgası var. Biz bu göçün önüne geçmek için Yerelde Kalkınma Modelini başlatacağız. Tarımsal kooperatiflerin gelişmesi ve yaygınlaşması için Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, DAKA ve DAP İdaresi ve Van YYÜ ile ortak projeler geliştireceğiz.

Bu modeli uygulayan İzmir kırsaldan kente göçün önüne geçti. Biz bunu neden başarmayalım?

Bunun yanı sıra Aydın’da başarıyla uygulanan geleneksel tarım yöntemleriyle ileri teknolojiyi bir araya getiren yeni nesil bir kırsal yaşam modeli olan Vodafone Akıllı Köy, artı Türkiye’nin 6 köyünde uygulanan Opet Örnek Köy Projelerini hayata geçirmek için bu kurumlarla iletişime geçeceğiz.

Bu modeller sayesinde hayvansal ve bitkisel üretimde verimlilik artacak, çevresel kalkınma sağlanacak, kırsal ve eko turizm gelişecek.

Van bugün sebze ve meyve ihtiyacının büyük bölümünü Akdeniz illerinden karşılıyor. Bu ihtiyacın Van’da  karşılanması için seracılık alanında Tarım – Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’na Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi TDİOSB projemizi sunacağız. İlçelerimizde bulunan Jeotermal sahalarımız bu iş için ideal.

Seracılığın yanında besi (Küçükbaş – Büyükbaş), kanatlı hayvan, (Tavuk – Hindi – Kaz – Ördek – Bıldırcın) arı, süs bitkileri ve su ürünleri (Alabalık – Sazan – Diğer Tatlısu Çeşitleri) alanında da TDİOSB projelerimiz olacak.

VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu döneminde zincir olan büyük marketler yaş sebze ve meyve ihtiyacını Van Sebze Hali’nden karşılıyorlardı. Bunu sağlayan kişi Kandaşoğlu idi. Göreve geldiğimizde büyük market yöneticileriyle bir araya gelip, aynı uygulamanın yine devam etmesini isteyeceğiz.

5 - VAP BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI

 “Türkiye’de İş Yapmak ve Yaşamak İçin En İyi Kentler” araştırmasında Van ve uydu illeri Bitlis, Hakkari, Muş sıralamanın en sonlarında yer alıyor.

Bu iller için pozitif ayrımcılık şart. Van ve uydu illeri Erzurum merkezli Doğu Anadolu Projesi DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına bağlı.

Aynı şekilde “Türkiye’de İş Yapmak ve Yaşamak İçin En İyi Kentler” araştırmasında bizden çok daha iyi yerlerde olan Malatya, Elazığ, Sivas ve Erzincan da DAP İdaresi’ne bağlılar. Bu durum yeniden gözden geçirilmelidir.

Van merkezli Bitlis, Hakkari ve Muş başta olmak üzere bazı bölge illerinin de dahil olacağı Van Denizi Havzası Projesi VAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın hem ülkemize hem de bölgemize ciddi faydalarının olacağını düşünüyoruz.

Göreve geldiğimizde VAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile ilgili kanun teklifi örneğini hazırlayıp, siyaset kurumunu harekete geçireceğiz. Bunun için kamuoyu oluşturacağız ve tüm mesaimizi bu işe ayıracağız.

Yerinden yönetim anlayışı bunu gerektirir. VAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı sayesinde bu iller her yıl toplamda en az 100 milyon TL proje desteğine sahip olacak. Tarım – Hayvancılık ve Turizm projeleri hayat bulacak.

VAP ve hitap ettiği illerin tanınırlılığını artırmak için TRT’den Van’da TRT VAP Stüdyolarının kurulmasını isteyeceğiz. Bunun için TRT Van Bölge Müdürlüğü’nün olması gerekir. 1991’de kapatılan TRT Van Radyosu’nun yerine TRT Van Bölge Müdürlüğü’nün kurulması için ciddi lobi çalışması yapacağız. Bu konuda da siyaset kurumunu harekete geçireceğiz.

Yayıncılık demişken, Van’a ilk uydu yayıncılığını dönemin VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu tarafından kazandırıldığını hatırlatmak isteriz. Kandaşoğlu’nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Doğu Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Van TV, Van’ın tanıtımında ciddi rol oynamıştır. İnşallah Kandaşoğlu’nun çabaları sayesinde Van yine en yakın zamanda uydu yayıncılığıyla tanışacaktır.

6 - VAN ENERJİ- VANER

Yenilenebilir enerji, yeşil enerji, temiz enerji… Son yıllarda enerjiyle ilgili sıkça duymaya başladığımız kavramlar. Günümüz dünyasında yenilenebilir enerjide bazı kaynaklar ön plana çıkmaya başladı. Bu kaynaklar arasında Güneş ve Jeotermal önemli bir yer tutuyor.

Van özellikle güneş potansiyeli açısından Türkiye’nin en iyi illerinden birisidir.  Ancak bu potansiyele rağmen Güneş Enerjisi Santralleri (GES) yatırımlarında arzulanan düzeyin çok uzağında duruyor.

Maksimum enerji kaynağına sahip Van’da yatırım, minimum düzeyin de altında. Deyim yerindeyse “Güneş Akar Van Bakar” sözü geçerli. Güneş potansiyeli bakımından Van’ın gerisinde olan Konya, Niğde, Isparta ve Burdur gibi iller yatırım konusunda Van’ın, çok çok ilerisindeler.

Van sıcak su açısından da oldukça zengin… Erciş, Çaldıran, Saray ve Gürpınar termal sularıyla ön plana çıkan ilçelerimiz. Bu sular boşa akıyor ya da değerlendirilmeyi bekliyor.

Van’ın güneş ve jeotermal enerji yatırımları için önce tanıtıma ihtiyacı var. Tanıtımlar yetersiz. Yatırımlar için işbirliğine ihtiyaç var. Bu girişimler de yetersiz.

Biz, Van – Enerji Projesi olan VANER kapsamında enerjinin devlerini Van’a davet edeceğiz. Gerekirse, bu yatırım alanlarında, çatısı altında TÜSİAD’ın da bulunduğu Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu TÜRKONFED’in, Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi olan BORGİP kapsamında işbirliği yapacağız.

Bu konuda kimler söz sahibi ve izlenecek yol nedir? Bunu iyi biliyoruz. Örneğin Vangölü Elektirik Dağıtım A.Ş. VEDAŞ’ı da bünyesinde bulunduran ve Manisa’da Jeotermal alanında ciddi yatırımları olan Türkerler Holding, neden Van’da bu alanda yatırımlar yapmasın?

Van’da AVM işleten Global Yatırım Holding, son yıllarda Yenilenebilir Enerji Kaynakları Alanında (YEKA) ciddi yatırımlar yapacak. YEKA yatırımları neden Van’ı da içine almasın? Bu tür örnekleri çoğaltmak mümkün…

Önceliğimiz, Van’da Yenilenebilir Enerji Santralleri (YES) kurulması olacak. Ardından yenilenebilir enerji ekipmanları üretimi için yatırımcıların kapısını çalacağız.

Ve Van’da her yıl Enerji Fuarı düzenleyeceğiz.

Van’ın en önemli sorunlarından biride Özalp Yolu üzerinde bulunan ve çevreyi ciddi anlamda rahatsız eden çöp depolama alanı. Burada biriken çöplerin artık imha edilerek, elektrik enerjisine dönüştürülmesi gerekir. Bu sayede Van’ın hem bu sorunu ortadan kalkacak, hem de temiz enerji üretilecektir. Batıda örnekleri mevcut… Çöpten üretilen elektrik enerjisi seralarda ve diğer alanlarda kullanılıyor. Biz neden bunu başarmayalım?

Yenilenebilir enerjide ciddi potansiyele sahip olan Van, madencilik alanında da aynı potansiyele sahip…

Van’ın Erciş İlçesi Pomza, Perlit ve Obsidyen yataklarıyla dolu.

Gürpınar’da demir, krom, kömür ve mermer yatakları mevcut… Çatak’ta mermer yatakları bulunuyor. Van ve ilçelerinde birçok maden, bulunmayı ve değerlendirilmeyi bekliyor.

Bu madenler aynı zamanda inşaat başta olmak üzere diğer alanlarda katma değeri yüksek ürünlerin hammaddesini oluşturuyor.

Ayrıca Van Denizi ve çevresi temizlik ürünlerinin hammaddesi olan ve doğal soda olarak bilinen ciddi trona madeni yataklarına sahiptir. Avrupa'da trona madeninin olmaması kimya sanayisinin temel ara maddelerden biri olan bu madenin her geçen gün önemini artırıyor. Trona, şuanda ekonomik yönden bor ile yarışacak kadar değere sahip bir madendir.

Bu madenin ekonomik değere dönüşmesi önceliklerimizden biri olacak.

Üyelerimiz ve yatırımcılar için Maden Tetkik ve Arama Doğu Anadolu Bölge Müdürlüğü (Van) ve Van YYÜ Mühendislik Fakültesi - Maden Mühendisliği Bölümü ile birlikte Van’ın ayrıntılı maden haritasını çıkaracağız.

Madenlerin işlenerek satılması için Van’da bu alanda faaliyet gösterecek fabrikalara ihtiyaç var.

Yurtiçi ve yurtdışında bu alanda fabrika sahibi olanlarla irtibata geçip, yatırım, gerekirse işbirliği tekliflerinde bulunacağız.

7 – VAN DENİZİ HAVZASI İHRACATÇILAR BİRLİĞİ – VAİB

Van’ın 2023 ihracat hedefi 1 milyar Dolar. Bu hedef Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM tarafından belirlenmiştir.

Fakat Van, şu anda bu hedefin çok çok uzağında duruyor. Van’ın 2017 yılı ihracat rakamı 52 milyon 373 bin Dolar. Bu rakamlarla 2023 hedefini yakalamak mümkün değildir.

1 milyon 106 bin nüfusuyla Doğu Anadolu’nun en büyük şehri Van, ihracat alanında merkezi Erzurum olan Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği DAİB’e bağlıdır.

Orta Anadolu dışında tüm bölgelerde ihracatçı birlikleri 2’ye ayrılmışken, Van’ın, 17 ilin içinde yer aldığı birlikte yer alması rantabl değildir.

Çözüm Van merkezli TRB 2 Bölgesi’nde yer alan diğer illerin de (Bitlis – Hakkari – Muş) içinde yer alacağı Van Denizi Havzası İhracatçılar Birliği VAİB’i kurmak. Bu illere daha sonra Siirt, Şırnak ve Ağrı gibi iller de eklenebilir.

VAİB’le birlikte Van başta olmak üzere içinde yer alan illerde ciddi bir ihracat hareketliliği olur. Van ve bağlı illerin ihracat kültürü gelişir. Başta İran olmak üzere konsolosluklar ihtisas edilir. Fahri konsolosluklar açılır.  

Ayrıca Van’da ihracatın gelişmesi ve ihracat kültürünün oluşması için ve Türk Eximbank Van Şubesi şart. Van’da ihracat yapmak isteyen üyelerimiz bu sayede orta - uzun vadeli ve düşük faizli uygun kredi imkanları bulacaktır.

Göreve geldiğimizde VAİB ve Türk Eximbank Van Şubesi önceliğimiz olacak. Üyelerimizin Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu DEİK’e üyeliği sağlanacak. Sınır Ticaretinde kota uygulamasına son verilmesi için diğer sınır illeriyle işbirliğine gidilecektir. Çaldıran – Çilli ve Başkale – Gelincik Sınır Kapılarının açılması için çalışılacak, bu konularda iş ve siyaset nezdinde ciddi lobi faaliyetlerinde bulunulacaktır.

Türkiye’ye daha fazla turist çekmek ve gelen turistlerin daha fazla mal satın almalarını teşvik etmek amacıyla Katma Değer Vergisi KDV Kanunu’nda düzenlenen ihracat istisnasına paralel olarak bazı gümrük alanlarına özel faturayla işlem yapma yetkisi verilmiştir. Bu yetkiye sahip gümrük kapılarından yurt dışına çıkarılan mallar KDV’den istisna olduğundan yüklenilen KDV satıcı firmalara iade edilmektedir. Değişik uygulamaları olmakla birlikte netice itibariyle yabancılara KDV’siz satış yapılmaktadır.

Van Kapıköy Gümrük Kapısı'nın özel faturayla işlem yapma yetkisi bulunmadığından; bavul ticareti ve yolcu beraberi eşyaya KDV istisna ve iade uygulaması yapılamamaktadır.

Özel faturayla işlem yapma yetkisi verilmiş gümrük kapılarından Van’a en yakın olanı Iğdır Dilucu Gümrük Kapısıdır. Ancak Van’a gelene turistler bu güzergahı tercih etmediklerinden Van’a katkısı bulunmamaktadır.

Bu yetki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın uygun görüşü üzerine Maliye Bakanlığı tarafından verilmektedir. Gümrük kapısında bir banka şubesinin bulunması bu uygulamanın yapılabilmesi için yeterlidir.

Bu uygulama yabancılara (İranlılara) satılan malların KDV tutarında ucuzlaması anlamına geleceğinden; hem turistlerin (İranlıların) veri bütçeleriyle daha fazla mal satın almalarıyla hem de ucuz turistik lokasyon cazibesiyle artacak turist sayısı kaynaklı mal satışlarıyla daha fazla mal satılmasını sağlayacaktır.

Bu uygulama; artan turist sayısı ve ortalama satış tutarının yaratacağı doğal ekonomik ve sosyal refahın yanı sıra uygulamaya has iş ve istihdam alanlarına da imkan tanıyacaktır. Bu durum; çarpan etkisiyle Van ve Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır.

Göreve geldiğimizde Kapıköy Gümrük Kapısı’na bu yetkinin verilmesi için ilgili Bakanlıklar nezdinde gerekli girişimlerde bulunarak Van’ımızın ve Van esnafımızın da bu avantajdan faydalanmasını sağlayacağız.

Van’da dış ticaret ve turizmin gelişmesi için Saray - Kapıköy Sınır Kapısı Modernizasyonu ve Sınır Ticaret Merkezi kuruluşu konularında dönemin VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu’nun emek ve çabaları gazete ve internet arşivlerinde mevcuttur.

Van tüccarı, turizmcisi ve sanayicisi açısından bir diğer önemli konu ise Kandaşoğlu’nun VATSO Başkanı olduğu dönemde yüzde 5 hissesi satın alınan Gümrük ve Turizm İşletmeleri GTİ A.Ş.

GTİ A.Ş, Kapıköy’den (Van) Kapıkule’ye (Edirne) Türkiye’nin en önemli 10 sınır kapısının modernizasyonunu Yap - İşlet -Devret (YİD) modeliyle yaptı ve yapmaya devam ediyor.

Marmara Denizi’nde bulunan Yassıada ve Sivriada Projelerinin yapımı da YİD modeliyle GTİ A.Ş tarafından yapılmaktadır.

Göreve geldiğimizde oda olarak, yüzde 5 hissesine sahip olduğumuz GTİ A.Ş’nin çalışmalarını yakından takip edip, faaliyetleriyle ilgili üyelerimizi de bilgilendireceğiz.  

8 - VAN EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ

Van için hayalimiz büyük, vizyonumuz geniş, çıtamız yüksek olacak. Çünkü Van’ın tarihi ve kültürel birikimi bunu gerektiriyor.

Hazırlanan projelerin Van’ın gelecek 10 yıllarına hitap etmesi gerekiyor. Eğer TOBB’a bağlı Türkiye’nin en iyi 10 odası olma gibi bir iddianız varsa, proje üretmek ve ürettiğiniz projeleri hayata geçirmek, vizyon ortaya koymak ve ortaya koyduğunuz vizyonun peşinden koşmak zorundasınız.

Bu işin adımı 2000’li yılların başında TOBB Ekonomi ve Ticaret Üniversitesi TOBB – ETÜ’yle Ankara’da atıldı. TOBB’u İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTO), İzmir Ekonomi Üniversitesi (İZTO), İstanbul Piri Reis Üniversitesi (Deniz Ticaret Odası - Kuruluş tarihi 1993) ve KTO Karatay Üniversitesi (Konya) izledi.

Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından kurulan bu üniversiteler aynı zamanda işbirliği içindeler. Van adına en büyük hayalimiz VATSO bünyesinde Ekonomi Üniversitesi kurmak ve bu üniversitede yerli ve yabancı öğrencilerin aynı çatı altında eğitim görmelerine tanık olmak.

İnşallah bu hayalimizi gerçekleştireceğiz.

9 - VAN SERBEST BÖLGE MÜDÜRLÜLÜĞÜ

Türkiye’de Ekonomi Bakanlığına bağlı Adana, Antalya, Bursa, Denizli, Gaziantep, İstanbul – 3, İzmir -2 Kayseri, Kocaeli -2 Mersin, Rize, Samsun, Tekirdağ ve Trabzon olmak üzere toplamda 18 yerde Serbest Bölge ve Müdürlükleri var.

Serbest Bölgeler yatırımcısına ciddi imkanlar sunuyor. Özellikle ihracat yapmak isteyenler ve yatırımını Türkiye’ye taşıyan yabancılar, vergi muafiyeti başta, birçok özel teşvik imkanından faydalanmak istediklerinden dolayı Serbest Bölgeleri tercih ediyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM’in belirlediği Van’ın 1 milyar dolar 2023 İhracat Hedefini yakalayabilmesi için acil Serbest Bölge’ye ihtiyacı var.

Serbest Bölge sayesinde Van, ihracat ağırlıklı nitelikli ürünler üretecek. Van bu sayede yabancı yatırımcıyı çekecek.

Bölgelerarası gelişmişlik düzeyinde makasın daralması için Van’a Serbest Bölge şart.

VATSO olarak, bu mücadelemizi dönemin başkanı Zahir Kandaşoğlu zamanında vermiş, yine dönemin ilgili bakanı (Gümrük ve Ticaret) Hayati Yazıcı ve dönemin Valisi Münir Karaloğlu ile Özalp – Saray arasında havadan inceleme yaparak, yer tespitinde bulunmuştuk. Kandaşoğlu’ndan sonra rafa kaldırılan Van Serbest Bölge mücadelemizi hızlı ve etkin bir şekilde tekrar gündemimize alacağız.

Serbest Bölge Müdürlüğü olmayan Van’da banka bölge müdürlüğü sayısı da oldukça az. Merkez Bankası ve Ziraat Bankası, dışında hiçbir bankanın bölge müdürlüğü Van’da bulunmuyor.

Üyelerimizin 1 günde halledilmesi gereken kredi işlemleri bu yüzden aylarca uzayabiliyor. Van’da yer alan gayrimenkul değerleri “Ekspertiz Raporu”nda düşük gösteriliyor. Limit Tahsis İşlemleri uzuyor. Çözüm Van’da banka bölge müdürlükleri sayısını artırmak. Bunun için ayrı bir komisyon kuracağız.

10 - VAN - İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Son yıllarda Türkiye’de İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri alanında ciddi yatırımlar yapılmaya başlandı. Bu bölgeler sayesinde üretimde kalite, nitelik ve katma değer gibi unsurlar ön plana çıktı.

İhracat odaklı çalışan şirketler İhtisas Organize Sanayi Bölgelerini tercih etmesi tesadüfi değil. Van’da gıda, deri ve mamulleri (Ayakkabı – Giyim), yapı malzemeleri, tekne yapımı, kimya, medikal ya da farklı bir alanda muhakkak İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması gerekir.

Önceliklerimizden biri de ihracat odaklı bir İhtisas OSB kurulması olacak. Göreve gelir gelmez konunun uzmanı kurum, kuruluş ve kişilerle fizibilite çalışmalarına başlayacağız.

11 - VAN SERBEST SAĞLIK BÖLGESİ

Sağlık, güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen ve yitirmeyecek bir alandır. Sağlık sektörü, dünyada her geçen gün pazar payını artırarak, yoluna devam ediyor. En önemli şirketler yatırımlarını bu alanda sürdürüyor.

Türkiye’de Serbest Sağlık Bölgesi ile ilgili şu ana kadar herhangi bir düzenleme yapılmamasına rağmen bu konu gündemden hiç düşmedi.

İzmir ve Bursa gibi iller düzenlemeyi beklemeden harekete geçti, kamuoyu oluşturdu.

Van; sağlık alanı, sektörü ve turizminde büyümek istiyorsa bu düzenlemeyle birlikte bu kapsam altına alınacak illerden biri olmalıdır.

Serbest Sağlık Bölgesi kapsamında olacak iller, sağlık alanında vergi muafiyetinden vergi indirimine, yabancı hasta transferinden yabancı sağlık yatırımcısına kadar sağlık alanında her türlü ayrıcalığa sahip olacak. Van’ın şimdiden bu konuda ön alması gerekir. Konuyu yakinen takip ediyoruz ve edeceğiz.

Bununla birlikte bazı büyükşehir ve Anadolu illerinde Yap – İşlet – Devret (YİD) modeliyle yapılan Şehir Hastanelerinden bir tanesinin de Van’da olmasını istiyoruz. Bunun için de girişim de bulunacağız.

Ayrıca Van, sağlık turizmi açısından oldukça ideal özelliklere sahip bir yer. Dünyanın en yüksek soda oranına sahip Van Denizi başlı başına bir şifa kaynağı… Güneş, deniz ve sıcak su (Termal) kenti olan Van maalesef bu özelliklerini sağlıkta ve turizmde değerlendiremedi. Birçok hastalığa iyi gelen Van’ın bu 3 özelliği yurtiçi ve yurtdışında yeterince anlatılamadı.

Ürdün ile İsrail arasında bulunan tuzuyla ünlü küçük Lut Gölü (Ölü Deniz) çevresi yüzlerce tesisiyle her yıl on binlerce turisti çekerken, dünyanın doğa harikası Van Denizi’ne sahip Van ve çevre kentler neden bunu başarmasın?

Göreve geldiğimizde Van’ın güneş, deniz ve sıcak sularını sağlık turizmi kapsamında da tanıtacağız. Bu alanda düzenlenecek yurtiçi ve yurtdışı fuarlarda yer alacağız.

Van artık kültür, doğa turizminin yanında sağlık turizmiyle de anılacak.

12 - VAN İKTİSADİ KALKINMA VAKFI - VİKAV

Van’ın ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak için VATSO öncülüğünde VİKAV’ı kuracağız.

Bu vakıf sayesinde  Van’ın, farklı ekonomik oluşumlarla iş birliğini sağlayacağız.  İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Gaziantep ve diğer illerde yaşayan işadamlarını VİKAV Çatısı altında bir araya getireceğiz.

Yurtdışı ve yurtiçinde yaşayan nitelik sahibi Vanlı insan kaynağını değerlendireceğiz.

Van kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla seminerler, konferanslar, paneller ve zirveler düzenleyeceğiz. Bu konuda Van YYÜ Öğretim Üyeleri ve alanında uzman kişilerle ön çalışmalar yapıldı.

Yurtiçi ve yurtdışında İktisadi Kalkınma Vakfı İKV başta olmak üzere ilgili kamu, STÖ ve özel sektör kuruluşlarıyla işbirliği ve bilgi alışverişi içinde olacağız. Yurtiçi ve Yurtdışında Van’ın tanıtımını yapacağız.

Ayrıca Şemsettin Bozkurt’un Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanlığı döneminde gündeme gelen “Proje Marketi” düşüncesini Van YYÜ işbirliğiyle hayata geçireceğiz.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük sorunlarından biri de Aile Şirketlerinin geleceği ile ilgili kaygılardır.

Bölge ekonomisinde önemli yere sahip olan Aile Şirketlerinde sürdürülebilir başarı için ciddi projelere ihtiyaç var. Bu konu bölgenin kalkınması için olmazsa olmazımızdır. Aile şirketlerindeki başarının sürdürülebilir olması ve kurumsallaşması bölge ekonomisinin kalkınmasında önemli rol oynayacaktır. VİKAV’ın bir amacı da bunun için proje üretmek, proje geliştirmek ve eğitim programları olacaktır.

13 - VAN TANITIM VE KALKINMA A.Ş - VANTAK

Bir örneği Adana’da var. Adana Tanıtım ve Kalkınma A.Ş, kısa adı ATAK.

Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Organize Sanayi Bölgesi iş birliğiyle kurulmuş. 2 önceliği var. Kentin tanıtımını yapmak, Kentsel kalkınmada rol oynayacak girişim, yatırım, iş geliştirme projeleri için yerel dinamikleri harekete geçirmek.

6 projesi uygulamada. Bu projeyi model alarak, VATSO öncülüğünde Van Ticaret Borsası (VATBO), Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Van Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği ile (VESOB) ile VANTAK’ı kurmak istiyoruz. Buna Van Ekonomi Konseyi bileşenleri de dahil olabilir.

VANTAK, yerel yönetimler, Van YYÜ, DAKA ve DAP İdaresi ile birlikte Van’da Güneş Evi, Uzay Evi, Teleferik, Buz Pateni Salonu, Yaz ve Kış Kayak Alanları, Kurubaş Kayak Tesisleri ve Abalı Kayak Oteli gibi projeler üretebilir, bu projeleri Van’a kazandırarak, turizmin hizmetine sunabilir.

Ayrıca Tuşba ilçesi sınırları içinde bulunan Çitören Merkez Bankası Tesislerinin işletmesini üstlenebilir. Gevaş’a bağlı İnköy Sahilini turizm alanı ilan edebilir. Sıcak suya sahip ilçelerde termal oteller kurabilir. Yurtiçi ve yurtdışında “Van’ı Keşfet” adı altında etkinlikler düzenleyebilir.

Bu projemiz aynı zamanda Van Meslek Kuruluşları ile STÖ arasındaki işbirliğinin somut kanıtı olacak. Fikirler, düşünceler ve projeler bu sayede hayata geçecek.

14 - VAN OTOSHOW – YAT ve BEYAZ EŞYA FUARI

Eğer iyice incelenecek olursa, Van’ın otomotiv sektöründe bölgenin önemli illerinden biri olduğu görülecektir.

Önemli markaların ana bayiliği ve 2 büyük oto galeriye sahip olması, Van’ı diğer bölge illerinden farklı kılıyor. Kişi başına düşen araç sayısında da Van, birçok ilden iyi… Hafta sonları bölge insanları araç almak, satmak ve bakmak için Van’ı tercih ediyor. Araç bakım ve onarım hizmetlerinde de Van, diğer illerin önündedir.

Van’da fuar kültürünün oluşmasında dönemin VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu’nun emek ve çabaları yadsınamaz. Kandaşoğlu, başkanlığı döneminde mesaisinin önemli bölümünü bu işe harcadı. Görev süresi boyunca yeni fuar alanı için çalışan Kandaşoğlu, tüm engel ve oyalamalara rağmen bunu başardı.

Van İpekyolu – Asya Fuarı’na dikkat çekmek için İstanbul’dan Van’a deve kervanı yürüten Kandaşoğlu, ulusal ve uluslararası basında günlerce Van’ın konuşulmasını sağladı. Kandaşoğlu, kervan sayesinde Van’a 3 proje sözüyle döndü. Van Fuarı (OSB), Kocaeli Dostluk Parkı (Edremit) ve Gebze Su Sporları Merkezi (Edremit) Projeleri sözü alındı ve bu sözler aynı yıl içinde tutuldu. Van bu sayede 3 altın projeye sahip oldu.

Şimdi sıra Van OSB’de faaliyet gösteren fuarı geliştirmek ve ileriye taşımak. Bununla ilgili 3 yeni fuar projemiz var. İlki Otoshow, 2’ncisi Yat (Boatshow), 3’üncüsü Beyaz Eşya, Ev Teknolojileri ve Mobilya Fuarı düzenlemek.

Aynı zamanda Van’da otomotiv bayiliği bulunan ve Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği OYDER Yönetim Kurulu Üyesi olan Kandaşoğlu, Van Otoshow Fuarı için lobi çalışmalarına başlamıştır. Bununla birlikte VATSO üyelerinin talebi doğrultusunda Lüks Oto Bakım ve Onarım Servisi için önemli oto markalarının yöneticileriyle de temaslarda bulunulmuştur.

Van Yat Fuarı ile ilgili düşüncemiz, Van Su Sporları Festivali’yle aynı günlerde düzenlenmesi. Bunun için de ciddi çabalarımız olacak.

Beyaz Eşya ve Mobilya Fuarı için ise görüşmelerimiz başladı.

Bu 3 fuar, tüm dikkatleri Van’ın üzerine çekecek. Bu 3 fuar sayesinde Van, Erciş, Tatvan ve yakın ilçe otelleri dolup taşacak.

Otoshow fuarıyla bölgenin otomotivde de başkentinin Van, yat fuarıyla da Van’da deniz olduğu tescillenecek. Beyaz Eşya ve Mobilya Fuarıyla İranlıları farklı zaman dilimlerinde de Van’a çekeceğiz.

Fuar gündemimizde Van’ı, Senede 1 kez yapılan ve 3 milyona yakın ziyaretçi çeken İzmir Enternasyonal Fuarı’na taşımak da var.

Bu işe, İzmir Fuarı’nın onur konuğu il uygulamasıyla başlayacağız.

Bu uygulama kapsamında Van olarak, İzmir’e çıkarma yapacağız.

Yine dönemin VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu tarafından sunulan ve dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından kabul edilen ve turizm bakanlığının fuar kararlarına eklenen ancak hayata geçmeyen İzmir’den başlayacak Van’da son bulacak yıllık “Türkiye Fuar Takvimi”ni biz yeniden gündeme taşıyacağız.

Bu arada Van Otoshow Fuarı’yla birlikte yerli otomobilin ya da en azından bazı parçaların Van’da üretilmesi için ciddi lobi çalışmaları yapacağız.

15 - VAN MUTFAK SANATLARI AKADEMİSİ

Son yıllarda turizmde öne çıkan başlıklardan biri de Gastronomi…

Gastronomi Turizmi dünyada ciddi bir pazar haline geldi. Her yıl pastadaki payı artan Gastronomi Turizmi için Van ideal bir yer.

Kahvaltının başkenti Van’da bu turizmi canlandırmak için tanıtım atağına kalkacağız. Her yıl muhakkak “Breakfest Van” adı altında Uluslararası Kahvaltı Festivali düzenleyeceğiz.

Yine her yıl Van yemeklerinin podyuma çıktığı “GastroVan” etkinlikleri düzenleyeceğiz. Bu tanıtımlar için Mavi Fularlılar, Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği VANPAD vb. gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapacağız.

Van’ı “Dünya Gurme Kentler Ağı”na dahil etmek için çalışacağız. Bunun için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi işbirliğiyle “Van Mutfak Sanatları Akademisi”ni kuracağız.

“Van Mutfağı” adlı Türkçe ve farklı dillerde geniş bir kitap çalışmamız olacak. İstiyoruz ki, Van Mutfağını tüm dünya tanısın. Bir başka düşüncemiz ise bazı büyükşehirlerde Kayseri Mutfağı gibi “Van Mutfağı” adlı restoranlar açmak.

Van Kahvaltısı’nın “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi”ne alınması için başvuru yapacağız. Kahvaltı gibi Otlu Peynir de Van’ın ciddi bir değeridir. Yine her yıl Otlu Peynir Festivali düzenleyeceğiz.

Van Otlu Peyniri başta olmak üzere Van’ın tüm gıda ürünlerini dünya ve Avrupa’ya açmak için 25 ülkede 759 mağazası olan METRO Toptancı Marketiniz ile anlaşacağız. Kahvaltı, Otlu Peynir, Bal ve diğer değerlerimiz için Avrupa Birliği (AB) Coğrafi İşaret Tescili sürecini başlatacağız.

Bilinmesi gerekir ki, Van’da VATSO adına ilk Coğrafi İşaret Tescil Belgesi başvuruları dönemin başkanı Zahir Kandaşoğlu tarafından 2010 yılında yapıldı. Başvurular takip edilseydi eğer, Van, Coğrafi İşaretle yıllar önce tanışmış olacaktı.

Göreve geldiğimizde her yıl Van’da Gastronomi (Yeme – İçme) Fuarı düzenleyeceğiz.

16 - VAN İŞ GELİŞTİRME MERKEZİ – VİGEM

İş geliştirme merkezleri konusunda ciddi bir tecrübeye sahibiz. Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi ABİGEM, dönemin VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu tarafından Van’a kazandırıldı.

VATSO bünyesinde Van İş Geliştirme Merkezi VİGEM’i kuracağız. VİGEM, üyelerimize bir yandan proje üretme ve proje geliştirmede diğer yandan hibe ve uygun koşullarda kredi bulmada destek olacak. VİGEM istenirse yerel yönetimler ve sivil dernekler için de proje geliştirecek. VİGEM, Dünya, Avrupa ve Türkiye’de tüm hibe ve uygun kredi programlarını takip edip, bu konuda her daim üyelerimizi bilgilendirecek.

1 milyon 106 bin nüfusa sahip Van’ın en büyük sorunu işsizlik. Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip Van, maalesef bu gençlerine iş üretemedi. Van’da 18 yaşına gelen genç, Van’da kalmaktan ziyade, batı illerine göç etmenin yolunu arıyor.

Gençlerimizi burada tutmak için ciddi projeler geliştirmeliyiz. Gençlerimizi meslek sahibi yapmalıyız.  Bunun için VİGEM kapsamında Valilik, Büyükşehir Belediyesi, DAKA, KOSGEB, İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi gibi kurum ve kuruluşların da içinde yer alacağı Van Geneli Van Meslek Edindirme Kursları VANMEK’i hayata geçirmek istiyoruz.

Bu konuda İstanbul Meslek Edindirme Kursları İSMEK’i hayata geçiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri UMEM Beceri 10’u başarıyla tamamlayan TOBB’la iş birliği yapacağız.

Ara eleman ihtiyacını karşılamak için Van OSB bünyesinde kurulması düşünülen Mesleki ve Teknik Lise Projesi’ne şimdiden her türlü desteği vereceğimizi bilmenizi isteriz.

Yine genç kadın girişimcilerimizden olan, tarım ve hayvancılık alanlarında ciddi projeler hazırlayan Dünya Karakuş’un Kadın İstihdamı, Kadının İş Gücüne Katılımı vb projelerinin hayata geçmesi için VİGEM ve VANMEK kapsamında ortak çalışmalar yürüteceğiz.

Ayrıca girişimci gençlerimizi Van’da tutmak için Van YYÜ TEKNOKENT bünyesinde Girişim Evi ve Kuluçka Merkezi açılmasını sağlayacağız.

Van YYÜ TEKNOKENT kurulduğunda dönemin oda başkanı Zahir Kandaşoğlu’nun emek ve çabalarıyla VATSO’nun hissesi yüzde 25 olarak belirlendi. Van YYÜ TEKNOKENT’te, VATSO’nun hisse oranı şuan yüzde 7 olarak biliniyor. Van YYÜ TEKNOKENT geleceği olan bir kurum. Göreve gelir gelmez yenden hisse artırımına gitmek isteyeceğiz. VATSO’nun geleceğine yatırım yapacağız.

17 - VAN İŞ AKADEMİSİ

“Öğrenmenin yaşı yoktur. Hala öğreneceğimiz çok şey vardır” anlayışına sahibiz.  Van İş Dünyası ile Akademi Dünyasını bir araya getirecek projelere ihtiyaç var. İşte bu projelerimizden biri Van İş Akademisi…

Van YYÜ Öğretim Üyeleri ve Görevlileri başta olmak üzere, alanında uzman kişiler ve başarılı iş insanlarının, üyelerimize yönelik iş eğitimleri olacak. Dünyada ve ülkemizde yeni gelişmeleri yakinen bilmek ve yeni trendleri öğrenmek için eğitim seminerlerini düzenleyeceğiz. Eğitime katılan üyelerimize Van İş Akademisi Sertifikası vereceğiz.

Ayrıca üyelerimiz için VATSO içinde Van İş Kütüphanesi’ni kuracağız. Kütüphanede liderler, iş, iş hayatı, iş insanlarının başarıları, girişim dünyası, kişisel gelişim vb kitaplar olacak.

18 - VATSO KART

Zahir Kandaşoğlu, VATSO başkanlığı döneminde Van’a ve VATSO’ya değer katan birçok projeye imza attı. Van Avrupa Bilgi Merkezi, Kredi Garanti Fonu KGF Şubesi, VATSO Kadın Girişimciler Kurulu, VATSO Genç Girişimciler Kurulu… Kandaşoğlu’nun Van’a ve VATSO’ya kazandırdığı ve faaliyetlerine devam eden merkez, şube ve kurullardır.

Doğu, Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ve bazı büyükşehirler de dahil bir çok il ticaret ve sanayi oda ve borsalarında ilk kadın meclis üyesi, Kandaşoğlu döneminde seçilmiştir.

2005 yılında Meral Ayhan, 2009 yılında Meral Ayhan ve Roza Kartal, Kandaşoğlu ve ekip arkadaşlarının hazırladığı listelerden seçilerek, VATSO’nun kadın meclis üyeleri olmuşlardır. 

TOBB, kadın girişimcilere yönelik bu pozitif uygulamamızı Türkiye’nin diğer oda ve borsa yönetimlerine örnek olarak göstermiştir.  

Yine Kandaşoğlu döneminde hayata geçen bir başka çalışma… VATSO KART ve Üyelik Rozeti Projesi… Bu proje, bazı illere model oldu.

Kart sayesinde oda üyemiz gıdadan giyime, akaryakıttan konaklamaya birçok alanda yüzde 25’lere varan indirim başta olmak üzere bazı ayrıcalıklara sahip oluyordu.

Bu kart kurumsal olmakla birlikte tüm Türkiye’de geçerliydi. Bizden 10 yıl sonra Bursa Ticaret ve Sanayi Odası BTSOBİZ KART Projesini hayata geçirdi.

BTSO, BTSOBİZ Kart Projesini üyelerine makro projeler kapsamında müjdeledi. Göreve gelir gelmez ilk işimiz VATSO KART ve Üyelik Rozeti Projesini üyelerin bir hakkı olduğu inancıyla yeniden hayata geçirmek olacak.

Üyelerimizle ilgili bir diğer çalışma vergi ile ilgili olacak.

Şöyle ki, bilişim teknolojisindeki gelişmelerden faydalanarak vergi mükelleflerine ait neredeyse bütün bilgileri bir veri havuzunda toplayan, işleyen ve oluşturduğu kriterlere göre değerlendirerek incelenecek mükellefleri belirleyen Maliye Bakanlığı, arttırdığı denetim elemanı sayısıyla da incelenen mükellef sayısını, inceleme sıklığı ve oranını her geçen gün arttırmaktadır.

Yaşadığımız deprem felaketlerine rağmen son zamanlarda üyemiz vergi mükellefleri nezdinde incelemelerin arttığına ve haksız vergi ve cezaların salındığına tanıklık etmeyiz. Bu durum karşısında kimi mükelleflerimiz haksız olduğunu bile bile bilgisizlikten kaynaklı yersiz korku ve kaygılardan dolayı uzlaşma yolunu tercih etmekte, kimileriyse uzun süren yargı yoluna başvurmak suretiyle yıllarca ticari girişim kararlarını tehdit edecek mali risklerin yarattığı belirsizlik ortamını yaşamak zorunda kalmaktadırlar.

Vergi; özel uzmanlık ve yetkinlik gerektiren bir alandır.

Göreve geldiğimizde; üyelerimizi bu haksız ve yersiz vergi ve cezalardan ve kaygı, korku, tehdit ve belirsizliklerden korumak amacıyla oda olarak sözleşme yapacağımız Yeminli Mali Müşavirlerle inceleme sırasında danışmanlık hizmeti sunacağız.

VATSO olarak üyelerimiz için bir yeniliğimiz de internet platformu olacak. İsteyen üyemiz platformda mağazasını açarak, işini dijitale taşıyacak. Van’da üretilen ürünler, platform sayesinde anlaşmalı kargolar aracılığıyla tüketiciye ulaşacak. İsteyen platformu kendi işyeri tanıtımları için de kullanabilecek.

Ayrıca VATSO olarak, Van’da bulunan kamu kurum ve kuruluşlarından belirli bir miktara kadar olan ihalelerde, ihale şartnamesine “ihaleye girecek şirketin VATSO kaydı olması gerekir” maddesini eklemesini talep edeceğiz. Bu uygulama Van ekonomisine ciddi bir ivme kazandıracağı gibi üyeyi de korumuş olacak.

19 - VAN SÜPER LİG

Aradan yıllar geçmesine rağmen Vanspor’un Fenerbahçe ve Trabzonspor galibiyetleri hala unutulmuş değil. Bu ilin bir Vanspor gerçeği ve onun bilincinde olan insanların varlığı Van adına umut verici.

Bize göre Van’ın ekonomide süper ligde olması, Vanspor’un Süper Ligde oynamasından geçer.

Ekonomide Etki Analiz Raporlarına göre Anadolu’da süper ligde mücadele eden takımların bulundukları şehirlere ekonomik anlamda yüzde 25 katkı sağladıkları görülmüştür.

Sivaspor’un bugün süper ligde oynaması, bundan 15 yıl önce (2003) Sivas Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde hazırlanan Sivas’ın 2023 Vizyonu kapsamındadır.

Süper Ligde yer alan takımların bir çoğundan fazla taraftara sahip Vanspor’un süper ligde olması demek, Van isminin her gün televizyon, radyo, internet ve gazetelerde yer alması demek. 4 büyüklerin her yıl Van’a gelmesi demek. Önemli iş insanlarının her yıl Van’a çıkarma yapması demek. Hafta sonu ekonomisinin oluşması demek…

Türkiye’nin kadim takımlarından Vanspor’un yeniden süper ligde olması için Valilik ve Büyükşehir Belediyesiyle iş birliği içinde olacağız.

Vanspor’un geleceği ve Vanlı gençlerin profesyonel spor kulüplerinde oynaması için İzmir’in Altınordu Kulübünü model alması gerektiğine inanıyoruz.

Gerekirse bu konuda TOBB’a bağlı İzmir Oda ve Borsalarını köprü yapacağız.

Amacımız Altınordu’yu yeniden ayağa kaldıran modelin Van’da da uygulanması. Bu model sayesinde Vanspor’un geleceği garanti altına alınmış olacak.

Burada en büyük güvencemiz, Van sivil toplum ve ekonomi hayatının gelişmesi ve dönüşmesinde önem rol oynayan Zahir Kandaşoğlu’nun uzun süre Vanspor’da yöneticilik yapması, bunda başarılı olması ve bu konuda hiçbir maddi ve manevi fedakarlıktan kaçınmamasıdır.(Bisesvan)

Editör: Wan Haber