Van’ın temel sorunlarından birini de şehir içi ulaşım ve trafik sorunu oluşturuyor. Kent nüfusunun zamanla göçler gibi durumlarla artması nedeniyle, belli bir yapılaşmaya ve nüfusa göre hazırlanan ulaşım altyapısı giderek ortaya çıkan yoğunluğa cevap vermekten uzaklaştı.
Ulaşımda sorunlar yaşanırken, hatalı ya da gecikmeli imar uygulaması nedeniyle son zamanlarda tartışmaya açılan raylı sistem için de bir çözüm bulunamıyor.

Son zamanlarda AVM’lerin de şehir merkezinde faaliyete başlaması, trafiği özellikle bulundukları noktalarda oldukça sıkıntıya soktu.

Bu durum hem yolcu taşıma konusunda, hem de kent merkezinde yığılan araçlar ve iş merkezleri nedeniyle büyük bir trafik keşmekeşliğine yol açıyor.

“ŞEHİR AÇILMALI”

Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı M. Emin Tuğrul, kentin trafik sorununa ilişkin çözüm önerilerini gazetemiz vasıtasıyla açıkladı. 

Van kent yapısının şu andaki yoğunluğu kaldıracak yeterlilikte olmadığını belirten Tuğrul, ilk önce merkeze yığılan yoğunluğun dağıtılması gerektiğini söyledi.
Şehrin dışa doğru açılması ve buna yönelik bir çalışmanın olması gerektiğini ifade eden Tuğrul, şöyle konuştu:

“Trafiğin rahatlaması, cadde ve sokakların yeterli olabilmesi için şehrin bir kere açılması lazım. Mesela alternatif yolların yapılması lazım, şehrin Özalp, Erciş, Edremit, Gürpınar istikametine doğru açılması lazım. Bunlar biraz oluyor ama şehir Özalp tarafına doğru biraz daha açılması lazım. Orada mükemmel bir sınır kapısı yapıldı. Oralara doğru açılırsa, resmi kurumlar, büyük AVM’ler dışa doğru giderse, şehrin açılması trafiğin rahatlamasını sağlar. Mesela AVM’nin yapıldığı noktada gerçekten trafik allak bullak oldu. Bir kere AVM’lerin şehrin dışına yapılmasında fayda var. AVM'ler şehrin dışına yapılırsa, şehrin yoğunluğunu da oraya taşırlar. Yani eğer AVM, Özalp yolunda yapılmış olsaydı veya Gürpınar tarafında yapılmış olsaydı, hem şehir açılırdı, hem trafik rahatlardı. Yani özetlersek, trafiğin ve şehrin nefes alması için alternatif yolların açılması, imarda yol görünen, kapalı durumda olan şu anki yerlerin tamamıyla yollara açılması, raylı sistem, bir de şehrin açılması ve genişlemesi… Düşünün şehir tamamen Maraş Caddesi ile Cumhuriyet Caddesine kilitlenmiş durumda. Bir yere yığılmamalı şehir. Şimdi Karayolları Edremit ilçesine doğru gitti. Buna benzer diğer kurumların da şehrin dışına doğru yayılması lazım. Mesela sınır kapısı uluslararası bir yol oluyor, o yol üzerinde de bazı kurumların, bazı birimlerin gitmesi, iş merkezlerinin gitmesi kenti rahatlatır. Bunlar giderse şehir merkezi fazlasıyla rahatlar. Şehrin çehresi değişir. Eğer bundan sonrakiler merkeze yapılırsa Van’ı tekrar kilitleriz.”

“RAYLI SİSTEM ŞART”

Taşıma konforu ve trafiğin rahatlaması için raylı sistem için de mutlaka çabaların olması gerektiğinin altını çizen Tuğrul, bu konuda da şunları söyledi:
“Şehir büyüdü, raylı sistem şart, bu kente de iyi gelir. Ama yapılan incelemelerde bu dediğimiz İskele Caddesi, Cumhuriyet Caddesi gibi iç taraftaki caddelerin çok masraflı, çok külfetli, çok da uzun süre alacağı söylendi. Yalnız Bölge Hastanesi ile Kampus arasında olabilir dediler. Tabi ki olmasını biz de istiyoruz, herkesin rahat bir şekilde ulaşımının sağlanmasını arzuluyoruz, diğer büyükşehirler nasılsa bizim de öyle. Tabi bu belki bizim esnafımız açısından biraz kaygı ile karşılanır ama şehir nüfusu nihayetinde şu anda bir milyonun üzerindedir, bu insanların bir yerden bir yere ulaşımının sağlanması açısından elbette ki iyi olur. Oysa raylı sistem ile ilgili Osmanlı döneminde yapılan bir proje var, yüzyıllar önce yapılan bir projedir, bugün neden olmasın? Belki şehir içi taşıma yapan esnafımız yanlış anlar ama esnafımız, mağdur edilmeyeceğini çok iyi bilmelidir. Raylı sistem esnaf için iyi olur, kötü olmaz. Raylı sistem olduğunda onlar devre dışı kalmayacaktır, onların rolü devam edecektir. O konuda kesinlikle sıkıntı olmaz, bizim esnafımız da bu konuda dar bakmaz zaten, bu ilin gelişmesi için ne gelirse her şekilde onun altına imzamızı atarız.”

ŞEHİRİÇİ TAŞIMAYA DÜZEN

Trafiğin rahatlaması ve yolcu taşıma konusunda araç duraklarına ilişkin de yapılması gerekenlerin bulunduğunu ve bir süredir bunlar üzerinde çalışmalar yapıldığını belirten Tuğrul, bunlardan sıkıntı yaşayan kesimlerden birinin de şehir içi yük taşıyan araçlar olduğunu söyledi.
Bu araçların köşe başlarında beklemelerinin hem yaya hem de araç trafiğini zora soktuğunu anlatan Tuğrul, bu konuya da şöyle açıklık getirdi:

“250 tane N plakalı şehir içi nakliye araçlarımız vardı. Bunların plakaları iptal edildi. İptal edildikten sonra belediye ile yaptığımız görüşmeler neticesinde çıkan yasalar çerçevesinde bunların K türü belgelerle çalışmaları gerektiği söylendi. Belediye ile tekrar görüşüp bunlara K plaka vermeyi düşünüyoruz. Sayıyı da 300 ile sınırlandırıp şehrin birkaç noktasında toplayıp şehrin bu kirliliğini ortadan kaldıracağız. Bu çalışmamız uzun süredir devam ediyor. Şu anda Marangozlar Sitesi’nde bir yer var, Organize Sanayi Bölgesi’nde bir yer belirliyoruz. Şehir merkezinde de Ulu Caminin yukarısında iki tane durağımız vardır. Burada üç noktada bir toplama yeri yapacağız bu arkadaşlara. Bu arkadaşlarımızın düzenli bir şekilde çalışmalarını sağlayacağız. Belediye ile istişare içinde bu yerleri belirliyoruz. Belediye de tamam derse şehir trafiğini fazla kilitlememek açısından daha da geniş ve uygun yerlerde çalışma ortamı sağlayacağız. Uzun zamandır çalışmamız vardı ama inşallah sonuna geldik.” 

“OKUL ÖNÜNDE DEPOLAMA ALANI OLMAZ”

 Van’da şehir içi yolcu taşımada önemli rolü bulunan minibüslerin de durak konusunda sıkıntı yaşadığını, bunu da belediye ile birlikte çözmeye çalıştıklarını söyleyen Tuğrul, minibüs durakları için de şu ifadeleri kullandı: “Minibüslerin şu anda geçici depolama alanları vardır. Bazı mahalle minibüslerinin Hüsrevpaşa İlköğretim Okulu arkasında depolama alanı vardır. Doğumevi ve Bölge Hastanesi durağımız var. Ama bunlar için kalıcı yerler gerekli, bunun için de belediyenin çalışmaları var, devam ediyor. Bir okulun önü değil de, daha uygun bir yerde bir depolama yeri yapılabilir. Bu yönde belediyenin çalışmaları var. İnşallah ileriki tarihlerde bu sorun çözülür. Tabi bizim en büyük sorunumuz yolcuların durumudur, yolcular depolama ve durak yerlerine çok zor alışıyor, hatta alışmak da istemiyorlar ve kesinlikle riayet etmiyorlar. En büyük sıkıntımız budur.”

ÇİÇEK AÇAN TAKSİ DURAKLARI

Van’da, taksi durakları için de yaklaşık iki yıldır çalışma yapıldığını ifade eden Tuğrul, “Taksi durakları ile ilgili olarak bir çalışmamız var, şu anda belediye ile birlikte, iki yıldan fazladır bu konu üzerinde çalışıyoruz. Yeni bir taksi durağı modeli… İnşallah bahara doğru çiçek açmış taksi durakları kuracağız.” diye konuştu.

 

ÇÖZÜMLER ERTELENDİĞİ İÇİN…

Geçmişte kent yönetiminde yer alanlardan yakınan Tuğrul, sorunların çözümünün sürekli ertelendiği için bugün altından çıkılamadığını ifade etti.

Sorunlar biriktiği için çözüm konusunda ağır ilerlendiğini ifade eden Tuğrul, “Sorunlar biriktiği için peyderpey gidiyoruz. Bugüne kadar sorunlar hep ertelenmiştir. 40 yıldır bu memlekette ulaşımla ilgili bütün sorunlar ertelendi ve üst üste bindi. Daha önce yapılması gerekenler yapılmış olsaydı bugün bu sıkıntılarla karşılaşmazdık, çözüm daha kolay olurdu.” diye kaydetti.

Prestij Gazetesi - Adil Harmancı

Editör: Wan Haber