Meşhur Van kahvaltısının olmazsa olmazlarından kavut, Türk Patent ve Marka Kurumunca onaylanarak koruma altına alınıyor. Kavrulmuş buğdayın taş değirmenlerden dövülerek un haline getirildikten sonra kızgın tavada tereyağı ile buluşmasıyla ortaya çıkan kavut için Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) tarafından yapılan coğrafi işaret tescil belgesi başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumunca onaylandı.
 
İHA muhabirine konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva; keledoşu, murtuğa ve savatlı gümüş işlemeciliğinden sonra kavutun da ilana çıkarak tescilleneceğini belirtti. 2014 yılından itibaren coğrafi işaret tescil belgesi için yoğun bir çalışma içerisine girdiklerini ifade eden Takva, “Van’a ait olanın Van adına tescillenmesi için uzun süre Van TSO olarak çalışmalar yürütüyorduk. Bu çalışmalar kapsamında da özellikle yöresel ürünlerimizin mahreç işaretinin, coğrafi işaret tescillenmesi konusunda 2014 yılında itibaren yoğun bir çalışma ve çaba içerisinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Dün itibariyle kavutta ilana çıktı ve tescillenme sürecini neredeyse tamamladı. Van’a ait olan değerlerin şehir adına tescillenmesi konusunda odamızın yürütmüş olduğu faaliyetlerin bir sonucu olarak hepimizi heyecanlandırdı” dedi. 

003-018.jpg

“Şu anda 4 ürünümüz tescillendi” 

Van adına oldukça keyifli bir süreç yaşadıklarını dile getiren Takva, sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Hem onların tarihsel kökenleri itibariyle hem yapılış tarzlarının gerçekleştirilerek Van’ın kültürüne denk gelen ürünlerin tescillenmesi konusunda faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz. Savatlı gümüş, murtuğa, keledoş önemliydi. Dün itibariye kavutun tescillenmiş olması Van adına oldukça sevindirici bir süreç. Şu anda 4 ürünümüz tescillendi. Başvurularımız var. Başvurular içerisinde en önemlilerinden bir tanesi Van otlu peyniridir. Van otlu peynirinin standartlarının yakalanması biraz zaman alıyor. Ancak kısa zaman sonra Van otlu peyniri de Van kahvaltısının ayrılmaz bir parçası olarak ilana çıkıp tescillenecek.” 

Kavutun tescil süreci Vanlı kahvaltıcıları sevindirdi 

'Van kahvaltısının buluşçusu' olarak bilinen Yusuf Konak da, kentte özgü lezzetlerin tescillenmesinin kendilerini sevindirdiğini söyledi. Konak, “Kavutun tescillenmesi olağanüstü bir haber oldu. Van kavutu, murtuğası tescillenince mutlu oluyoruz. Van kahvaltısı 30 çeşittir. Bunlardan 20 çeşit ise Van’a hastır. Bunların başında ise kavut gelir” diye konuştu. 

001-017.jpg

Kavut nedir ve nasıl yapılır? 

Kavutun yapılışıyla ilgili bilgi veren Bak Hele Bak Yusuf Konak Kahvaltı Salonu işletme sorumlularından Fariz Gül ise, “Kavut bildiğimiz unun biraz dişli şeklidir. Kavut taş değirmeninde öğütülmüş süt buğdayından elde edilir. Elde ettiğimiz unu, tereyağında kıvamına gelinceye kadar kızartırız ve bu şekilde servis ederiz. Servis ettikten sonra da tatlı bir ürünle birlikte tüketilmesi önerilir” şeklinde konuştu.

002-024.jpg

Editör: Wan Haber