Düzenlenen temizlik kampanyasına Ahlat Kaymakamlığı, Ahlat Belediyesi, Ahlat Kültür ve Eğitim Vakfı (AKEV), İstanbul, İzmir, Antalya, Manisa, Kocaeli, Mersin ve Van Ahlat dernekleri ile Van Gölü’nün kirletilmemesi için duyarlılık oluşturmak amacıyla oluşturulan Van Gölü Aktivistleri Grubu ve Ahlatlı üniversite öğrencileri destek verdi.

Düzenlenen temizlik kampanyasına katılan Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ve Belediye Başkan Vekili Güven Gültay da çöp toplayarak çevrenin ve Van Gölü’nün temiz kalması, kirletilmemesi hususunda mesajlar verdiler.

Düzenlenen etkinlik ile ilgili açıklamalarda bulunan Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, “İnsanın yeryüzüyle macerası doğayla mücadele, doğayı işleme serüvenidir. İnsan yeryüzündeki binlerce yıllık seyahatinde zaman zaman ormanları kesmiş, zaman zaman kendisine yol açmış, zaman zaman dağları eritmiş, zaman zaman nehirlerin akışına müdahale etmiştir. Fakat bu durum öyle bir pozisyona gelmiş ki artık doğaya yapılan menfi müdahaleler bir şekilde insanoğluna tekrar geri dönmekte. İnsanoğlu aynı zamanda kendisini doğayla özdeş bir yaşam formu geliştirmeye mecbur kalmıştır. Yani biz bu dünyanın bir parçasıyız, bu çevrenin bir parçasıyız, bu çevreyle uygun bir yaşam formunu bir yaşam sitilini kendimize nüfus ettirme mecburiyetindeyiz.

Ahlat’ta Allah’ın doğa adına verdiği nimetlerin hemen hemen hepsinin bir arada bulunduğu çok güzide bir şehir. Bir tarafımızda Nemrut Dağı, bir tarafımızda Süphan Dağı, bir tarafımızda Nazik Gölü, bir tarafımızda Van Gölü ile hem bir kültür şehri hem de bir turizm şehridir. Biz bu güzellikleri yaşarken, bu güzellikleri de korumak mecburiyetindeyiz. Ahlat, 700-800 yıl önceki bir başkentlik, bir medeniyet merkezi olma şuurunu hala kendi içerisinde barındırıyor. Bu haftalar bizim için çok özel haftalar. Ağustos ayının 20’sinden sonra başlayan hafta çok özel bir hafta. Biz bunu her sene Kültür Haftası etkinlikleri çerçevesinde çeşitli faaliyetleri bu haftanın içerisine yerleştiriyoruz.

Ahlat dışında yaşayan Ahlatlı hemşehrilerimizde çok büyük alaka çok büyük teveccüh gösteriyorlar. Bu senede Ahlat’ın şehir dışındaki dernekleri bir organizasyon eşliğinde ilçemizde bazı faaliyetlere imza attılar ve faaliyetlerini sürdürüyorlar. Bugünde bizde burada bu derneklerin öncülüğünde Ahlat sahillerinde yapılan temizlik çalışmasına katılmak burada çevreye olumlu manada bir katkıda bulunmak için bir araya geldik. Aramızda öğrencilerimiz var, emeklilerimiz var. Her yaş grubundan insanlar var. Bir çevre sorumluluğu çevre bilinci adı altında Ahlat sahillerini bir iş bölümüyle bir boydan diğer boya kadar temizleyeceğiz. Bu işi akıl edenler, bu işin içerisinde bulunanlar ve bu işi organize eden bütün arkadaşlarıma da teşekkürü bir borç biliyorum” dedi.

Ahlat Belediye Başkan Vekili Güven Gültay ise, Ahlat Belediyesi’nin ilk hedef ve çalışmalarından birisinin de çevre temizliği olduğunu vurgulayarak, “Arkadaşlarımızın yapmış olduğu bu faaliyet çok güzel ve örnek bir faaliyet. Hepsine çok çok teşekkür ediyoruz. İlk önce insan temizliği kendisinde hissetmesi lazım, kendi çevresini temizlemesi lazım. Bu çok güzel bir girişim ve faaliyet. Bunun devamını bekliyoruz. Bizde Ahlat Belediyesi olarak bu konuda elimizden ne geliyorsa yapacağımıza söz veriyoruz” diye konuştu.

Etkinliğe destek veren Van Gölü Aktivistleri Ahlat Temsilcisi emekli öğretmen Behlül Şerefoğlu ise; “Biz geçen yıl Van Gölü aktivistleri olarak ilk defa başlattık böyle bir programı, bu sene çok daha büyük bir katılımla ikincisini yapıyoruz. Umarım bu ruh bu güzellik devam eder. Daha geniş daha kapsamlı bir şekilde sadece Van Gölü değil elbette ki temizlik sokağımızdan, bahçemizden, yolumuzdan, mahallemizden başlar ama biz bunu genele yaymak istiyoruz. Van Gölü gerçekten korunmaya değer çok istisna bir göl. Van Gölü suyunun yararlarını saymakla bitiremeyiz. Van Gölü’müzü korumak zorundayız, temiz tutmak zorundayız” diye konuştu.

Ahlat İstanbul Kültür Turizm Tanıtma ve Yardımlaşma Derneği (AHLAT-İSDER) Başkanı Adnan Ayber de, “Biz Ahlat dışında yaşayan Ahlatlılar olarak, dernekler olarak, bu etkinliğin daha güzel geçmesi için buraya geldik. Hakikaten şu andaki etkinlikte dinimizin de bir gereğidir. Umarım çevrede yaşayanlar da bu güzellikleri kullananlarda buna özen gösterirler. Bundan sonra Ahlat’ımız daha güzel, kendisine yakışan şekilde olur.

Van Gölü’nün ve Ahlat’ın kıymetini hepimiz bilmek zorundayız. Bu etkinliğe katılan kaymakamımıza, belediye başkan vekilimize, arkadaşlarımıza, öğrencilerimize teşekkür ediyoruz. Ahlat Kültür Haftası etkinlikleri çerçevesinde yapmış olduğumuz bu ve diğer faaliyetlerde bize her türlü desteği veren başta sayın kaymakamımıza, belediye başkanımıza, belediye personellerimize teşekkür ediyoruz. Bu arada bütün etkinliklerimizde yanımızda olan yerel basınımıza da çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. İHA

Editör: Wan Haber