Düzenlenen açılış programına Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı A.Zafer Bayram, Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban, Ahlat ilçe Emniyet Müdür Vekili Erdem Yaban, AKEV Başkanı Sadık Şerefoğlu ve onursal Başkanları Ahmet Köksal, Ahlat Dernekleri ile vatandaşlar katıldı.

Açılış öncesinde bir konuşma yapan İzmir Ahlat Dernek Başkanı Sıddık Azap, "Ahlat Kültür Haftası etkinlikleri çerçevesinde bugün burada özlemini çektiğimiz iskelenin açılışını yapmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Başta sayın kaymakamımız olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Ayrıca bugün kaybolmaya yüz tutmuş yüzme yarışlarımızı yeniden canlandırmak üzere bugün ilk adımını atıyoruz" dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban, "İlçemizin kültürel bir zenginliği ve mirası var. Asli manada ilçemize kıymet kazandıran ana unsurların başında kültürel mirasımız geliyor. Yine inanç turizmi açısından ilçemiz Kubbet-ül İslam kimlikli mühür gibi kendini taşıyan bir niteliğe sahip. Ama bir diğer taraftan da ilçemiz doğal güzellikleriyle de öyle zannediyorum belkide diğer yöremizde ki adreslerimizi de dahil ettiğimizde tam bir destinasyon merkezi ve hürriyetini doğru geliştirir, çalıştırırsak şuan ki hazırlamış olduğumuz alan üzerinde de devam edersek Ahlat bir Gelibolu destinasyonunu aratmayacak kadar zengin nitelikleri haiz durumdadır diye düşünüyorum.

Bunun çalışmasını yürütüyoruz. Bunu yaparken bir taraftan kültürel mirasımızı ihya ediyoruz. Oralarda önemli çalışmalar yapıyoruz. Diğer taraftan yine Ahlat'ın tarihi, kültürel mirasıyla beraber geçmişini, stratejik önemini bakanlar kurulu düzeyinde ele aldırarak çalışıyoruz. Artık bir planımız var. Selçuklu Bölgesi Kültür Temalı Eylem Planı üzerinden hareket ediyoruz. Artık mahalli anlamda bize ve hamd olsun her yönüyle iftihar ettiğimiz bir mülki amire yani ilçe kaymakamımıza, birlikte çalıştığımız daire amirlerine, müteşekkir olacağımız bir çalışmanın azmi ve kudretiyle yürüyoruz.

Ama bunları yaparken bir takım ritüellerinde hayata geçmesi lazım. Eksiklerimizin de hayata geçmesi lazım. Yanı başımızda bir iskele vardı. Hepimizin çocukluğu orada geçti. Ahlat halkı her defasında iskeleyi bize hatırlatıyordu.

Kaymakam beyle beraber Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına çıktık. Görüşme neticesinde Ahlat iskelesinin de yapımına başlandı. Netice itibariyle artık o özlemi geride bıraktık. Yeni bir iskele daha inşallah Erzen Hatun Parkının yanında yapmayı düşünüyoruz. Ahlat arıtmasını çalıştıran, suyu berraklaşan ve çevre temizliğiyle de kendini artık rahatça hareket ettiriyor.

Bir takım olaylardan dolayı Ahlat-Avrasya Kültür Buluşmasını 2 yıldır yapamıyoruz. Ülkemiz de gerçekleşen olaylardan ötürü bu tür kültürel etkinlikler düzenliyoruz. Hepinize ilgi ve alakanızdan dolayı müteşekkirim. Yakında buranın çevre düzenlemesini yaptıktan sonra burada seyir tepeleri ve tribünler oluşturacağız. Bilin ki Ahlat'ta her şey yeniden başlamış gibi bir heyecanla devam ediyor" şeklinde konuştu.

Ardından konuşma yapan Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu: "Buraya her geldiğim de ne kadar talihli bir yerde görev yaptığımı idrak ediyorum. Türkiye'de Ağustos ayında gelinebilecek en güzel yerindeyiz. Havasıyla, suyuyla, doğasıyla Allah'ın öyle rahmetini bolca dağıttığı belki ilk sıralarda olan bir yerde bulunuyoruz. Ağustos ayı tarihimiz içinde çok önemli bir ay. Büyük taarruzun gerçekleştiği bir ay olduğu gibi yaklaşık 950 yıl önce Malazgirt harbinin de gerçekleştiği ay.

Öyle kutsal bir zafer ki 15 yıl içerisinde Anadolu tamamen Türk yurdu haline İslam yurdu geliyor. İşte bu zaferde en stratejik görevi yerine getirmiş olan yer Ahlat şehridir. Savaşın organizasyonun kurulduğu, stratejisinin belirlendiği, lojistik üstünün olduğu, Türklerin askeri üssünün ilk defa kurulduğu yerdir. Bu nedenle Ahlat'ta ki festival ve kültür haftası etkinliklerini Ağustos ayında yapıyoruz. Fakat bu yıl malumunuz 15 Temmuz'da yaşananlar, birkaç gün önce yaşanan patlama olaylarıyla gelen talimatlar münasebetiyle sadece etkinlik ve panel gerçekleştirilecek. Bugün burada Ahlat iskelesinin açılışı için bir araya geldik. Hepiniz tekrar hoş geldiniz" dedi.

Geçenler ulusal kanalın bir tanesinde ünlü tarihçi-yazar Talha Uğurluel bir ifadede bulunduğunu ifade eden Tekbıyıkoplu, "Dedi ki "Dünyada yaşanabilecek 3 tane yer var. Bunlardan bir tanesinde Ahlat'tır. Tercih hakkım olsa Ahlat'ta yaşardım." Ahlat gerçekten çok özel bir yer. Ahlat aynı zamanda tarihimizin kozmik noktalarından bir tanesidir. Doğa adına herşey var. Birde kültür şehridir Ahlat. Bu kültür bizim 700-800 yıl önceki şanlı ahlat başkentinden kaynaklanıyor.

Bana başka bir ilçe söyleyemezsiniz kendisine ait 85 tane türküsü olsun. İşte bu türkülerden bir tanesi de hemen yanı başımızda bulunan eski tarihi iskele üzerine yapılmış. Tabi ben bakınca orada sadece direkleri görüyorum. Fakat yaşı kemale ermiş olan Ahlatlılar baktıkları zaman kendi hatıralarını görüyorlar.

Buraya geldiğimin ilk günü vatandaşlar bana iskele istediklerini söylediler. Ahlat'la adeta özdeşleşmiş eski iskeleye karışmayarak, yeni iskele yapımını çalışma planımız içerisine aldık. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız reis beyle beraber ziyaretimizde kişisel münasebetlerimizle beraber bu işi gerçekleştirdik. İnşallah bunun üzerine de türküler yazılır. Biz doğanın hakimi değiliz.

Doğanın birer parçasıyız. doğayla özdeş hareket etmek zorundayız. Hepimiz biliyoruz Ahlat çok özel ve kıymetlidir ama ilçeye ilk olarak bireysel olarak belediyeden, kaymakamlıktan önce kendimizin sahip çıkması lazım. Ahlat giderek daha temiz bir yer haline geliyor. Başkanımız arıtma tesisini çalıştıran belki bölgede ki tek ilçe. Geçen yıla göre kıyaslandığının Ahlat'ta ki Van Gölü çok daha temiz. Bu hepimizin bir hazinesidir. O yüzden buraya hepimiz sahip çıkmalıyız. Yeni iskelemizin de hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum" eklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından yeni iskelenin açılışı yapıldı. Açılışın ardından yeni iskeleyi gezen kurum amirleri ve vatandaşlar hayırlı olması temennilerinde bulundular. Daha sonra 7 kategoriden oluşan yüzme yarışları büyük bir coşkuyla başladı. Yüzme yarışlarına 12 yaşından 50 yaşına kadar çeşitli kategorilerde katılanlar olurken, düzenlenen yarışlar oldukça renkli görüntüler oluşturdu. Yarışma sonunda dereceye girenlere ise protokol üyeleri tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi. İHA

Editör: Wan Haber