Valilik Ali Paşa Toplantı Salonunda, vali yardımcıları İbrahim Civelek ve İshak Çınar ile ilçe kaymakamları ve belediye başkan vekilleri ile Tuşba ve Gevaş belediye başkanları, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan ve İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici’nin katıldığı toplantıda, il merkezi ve ilçelerdeki metruk binalar hakkında istişarede bulunuldu. 
İçişleri Bakanlığı talimatıyla ülke genelinde metruk binaların ortadan kaldırılması için seferberlik başlatıldığını açıklayan Vali Zorluoğlu, “Metruk binaların yıkılması için bu sabah itibariyle biz de Van’da seferberlik başlatıyoruz. Mayıs ayının sonuna kadar bu konuda önemli mesafe kat etmeliyiz” dedi. 

Büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerini ilgilendiren konuda, valilere verilmiş önemli bir yetkinin de varlığına işaret eden Vali Zorluoğlu, “Bu metruk yapıların yıkımıyla ilgili elimizde yeterli hukuki dayanak var. Yetkilerimizi sonuna kadar kullanıp oralar hakkında gereğini yapmamız lazım. Burada depremde hasar görmüş binaları kast etmiyorum. Terk edilmiş, içinde insan yaşamayan, uyuşturucu başta olmak üzere bir takım suçlara yer olarak kullanılması muhtemel, görünümüyle her an çökecekmiş gibi duran, yani tehlike arz eden binaları işaret ediyorum” diye konuştu. 

Günümüze kadar Van’da belediyelerin çok sayıda metruk binayı yıktığını belirten Vali Zorluoğlu, şunları söyledi: 

“Şehrimizde hala çok fazla metruk bina var. Belediye başkanlarımızın, bu konuyla alakalı bir plan yapmasını ve plan çerçevesinde mayıs ayı sonuna kadar, 2,5 aylık dönemde, verimli şekilde çalışılmasını ve hızlı sonuç alınmasını istiyorum. Van’da deprem dolayısıyla epey hasarlı ve metruk bina var. Bu konuyu bizzat takip edeceğim. İdarecilerimiz bizlere tespitlerini ve nasıl bir çalışma yapacağını bildirecek. AFAD koordinesinde yürütülecek çalışmalara, valilik ve büyükşehir belediyesi olarak memnuniyetle gereken desteği veririz. İl Emniyet Müdürlüğümüzün ve jandarma komutanlıklarımızın, uyuşturucu ile mücadele kapsamında metruk bina tespitleri vardır. Metruk binaları bir hafta içinde tespit etmeli, yıkım planı yapmalı ve çalışmaya başlamalıyız.” Vatandaşların sahibi olduğu metruk yapıları kendilerinin de yıkmak isteyebileceğine değinen Vali Zorluoğlu, o aşamada gerekli yasal prosedürün işletilerek, vatandaşlara gereken kolaylığın sağlanması talimatını verdi. İlçelerdeki yıkım işlemlerinde araç gereç yetersizliği halinde büyükşehir belediyesinden destek sağlanacağını da dile getiren Vali Zorluoğlu, aylık olarak kaymakamlıklardan konuyla ilgili bilgilendirme alacağını ifade etti. 
Toplantının devamında, sırasıyla söz verdiği kaymakamlardan detaylı durum analizi isteyen Vali Zorluoğlu, Van şehir merkezi ve ilçelerin kısa sürede metruk binalardan temizlenmesi konusunda katılımcılardan daha fazla hassasiyet göstermelerini ve daha fazla mesai harcamalarını istedi. 

Vali Murat Zorluoğlu’nun başkanlığında gerçekleşen toplantıya Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, büyükşehir belediyesi yetkilileri ve ilgili kurum müdürleri de katıldı.(İHA)

Editör: Wan Haber