Van’ın tek kayak merkezinde incelemelerde bulunan Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, kar yağmamasından dolayı kayak sezonunu açamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, "Geçtiğimiz yıl tesisimizi 20 Aralık’ta halkımızın hizmetine açmıştık. Bir önceki yıl ise, Türkiye’de ilk kayak sezonunu açan illerden biri olarak 2 Aralık’ta açmıştık. Ama bu yıl maalesef yeteri miktarda kar yağışı olmadığından dolayı tesisimiz hizmete açılamadı" dedi.

Yaklaşık 25 gün önce kente bir miktar kar yağdığını ve bunun da kayak için yeterli olmadığını ifade eden İnanç, "Sıkıştırmayı yapmamız için en az 20-25 santimetre kar yağması gerekir ki onu presleyebilelim. Meteorolojik verilere baktığımızda, bir iki gün içerisinde o karı kaybedeceğimizi anladık ve o iki günlük süre içerisinde il birinciliği için bütün yarışmalarımızı yapmak zorunda kaldık. Hemen akabinde hem havanın ısınması, hem de yağmurun yağmasıyla o kar tamamen kalktı. Ama o iki günlük süreç bizim işimize yaradı" ifadelerini kullandı.

İlin tüm kayak sporcularının grup yarışmaları için Erzurum’a gittiğini dile getiren İnanç, "O günden bugüne kadar da maalesef bir yağışı olmadı. Uzun süre burası toprak bir zeminde devam etti. Şuan ise yerde sadece 7-8 santimetrelik kar var. İnşallah önümüzdeki hafta 20-25 santimetrelik kar yağarsa tesisimizi hizmete açacağız" şeklinde konuştu.

Van Valisi ve Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun destekleriyle tesisin baştan sona bakımının yapıldığını belirten İnanç, tesisin tamamının faal hale getirildiğini söyledi. İnanç, "Tesisimizde şuan da hiçbir eksiğimiz yok. Tek eksiğimiz karın yağması. Bu sıkıntı sadece Van’da değil; Muş, Bitlis ve Ağrı’da da maalesef kayak tesisleri açılamadı. Oralarda da kar yok. Geçen sene Muş’ta bir buçuk metre kar yağan tesiste maalesef şuan kar yok. Erzurum, Kayseri, Erciyes gibi tesislerde de yeteri kar olmadığından suni karlamayla takviye yaparak bu süreci götürüyorlar. Bizde tabi suni karlama olmadığı için biz onu yapamıyoruz" dedi.

"Sporcumuz Ömer Ayçiçek, 2018 Kış Olimpiyatlarında Türkiye’yi temsil edecek"

Van’da 450 lisanslı sporcularının olduğunu ve hepsinin Erzurum’daki yarışmalara katıldığını da sözlerine ekleyen İnanç, "Kayak branşında iyi bir seviyede olduğumuzu söyleyebilirim. Milli takımda 6 sporcumuz var. Kore’de yapılacak olan 2018 Kış Olimpiyatlarında, ‘Kayaklı Koşu’ branşında Türkiye’den iki sporcu olimpiyat hakkını elde ettiler. Bunlardan birisi bizim sporcumuz Ömer Ayçiçek, diğeri ise Erzincanlı sporcu Hamza kardeşimiz. Şuan da Erzurum’da milli takım kampında olan sporcumuz Ömer Ayçiçek, önümüzdeki günlerde dünya şampiyonasına gidecek ve inşallah şubat ayında Kore’de yapılacak olan olimpiyatlarda ilimizi ve ülkemizi layıkıyla temsil edecek. Bizler ona inanıyor ve güveniyoruz. Onun dışında yine gelecek vadeden çok başarılı sporcularımız da var" ifadelerini kaydetti.

"Acemi sporcular için baby lift ünitesini açtık"

Bu yıl baby lift ünitesinin de hizmete açıldığını ifade eden İnanç, "Yaklaşık 300 metrelik mesafede acemi kayakçılarımızı kurduğumuz baby lift ile yukarıya taşıyacağız. Dolayısıyla acemi kayakçılarımızı buraya aldığımız zaman, birinci etap teleskideki yoğunluğu önemli oranda aşağıya çekmiş olacağız. Böylece teleskinin hızını da arttırmış olacağız. Çünkü daha önce orada kayan acemilerin sık sık düşmelerinden kaynaklı sıkıntılar yaşadığımız için ister istemez teleskinin hızını düşürüyorduk" diye konuştu.

Türkiye Kayak Federasyonun desteğiyle il temsilciliği ve sporcular için bir prefabrik binanın yapıldığını dile getiren İnanç, "Kayak federasyonumuzun destekleriyle yaptırdığımız bu salon, sporcularımızın malzemelerini muhafaza edecekleri bir salondur. Faaliyet için geldiklerinde de buradan giyinip sahaya çıkacaklar. Binada bay ve bayan sporcularımız için soyunma odaları, lavabo ve duş bulunmaktadır. Ayrıca yine kayak il temsilcimizin ve antrenörlerimizin kullanacağı bir ofis mevcuttur" dedi.(İHA)

Editör: Wan Haber