1972 yılında kurulan Van müzesi, bazı kurumlar gibi 2011 yılında meydana gelen iki depremle kullanılamaz hale geldi.
Müze, o zamana kadar sergilenen eserler toplanarak ziyaretçilere kapatılırken, başka yer olmadığı için teknik çalışmalara bu binada devam edildi. 

NİHAYET TAŞINDILAR

Bu sırada Van kalesi yanında yeni bir müze binası inşa edildi. 

Bina, 2017 yılında yapılan çalışmalarla daha da hazır hale getirilince, çökme tehlikesi bulunan müzede çalışmalar sonlandırılarak, tüm müze çalışanları geçtiğimiz günlerde yeni binaya taşındı. 

O zamana kadar arta kalan eserler de yeni binaya taşınarak, tarihi müzenin kapısına kilit vuruldu.

TASNİF İŞLEMLERİ SÜRÜYOR

Van Kalesi yanında inşa edilen ve hizmete hazır hale getirilen binada ise, eserlerin tasnif işlemleri sürüyor. 
Eserlerin tasnif edilerek sergilenmesi ve ziyarete hazır hale getirilmesi ardından yeni müzenin açılışı gerçekleştirilecek.

Müzenin, Nisan ayında açılışa hazır hale geleceği ifade edildi.

TARİHİ VAN MÜZESİ’NE DAİR

Zaman zaman yaşanan depremlere rağmen yaklaşık 42 yıl ayakta durabilen ancak 2011 yılındaki yıkıcı depremlerle kullanılamaz hale gelerek şimdi kapısına kilit vurulan tarihi Van Müzesi’nin öyküsü şöyle:

Geçmişi M.Ö. 5000 yıllarına dayanan Van bölgesinde, tarihi sürecin izlerini her yönüyle görmek mümkündür. 

Bu zenginlik 1930’lu yıllarda Van’da görev yapan Milli Eğitim Müdürü Mustafa Noyan’ın dikkatini çekmiş ve taşınabilir kültür varlıkları Van merkezinde toplanmaya başlanmış.

1932 yılında yapılan bir depo binası Van müzesinin ilk temelini oluşturmuş. Öncelikle bölgede çok sayıda bulunan Urartu çivi yazılı zafer stelleri ile Akkoyunlu ve Karakoyunlulara ait koç ve koyun şeklindeki mezar taşları bulundukları yerlerden toplanarak bu depo binasına nakledilmiş. 

Depoda bu kültür varlıklarının sayısı çoğalınca bu kez 1945 yılında Van Müze Memurluğu oluşturulmuş. Satın alma ya da arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılan eserlerin daha iyi korunup teşhir edilmesi için 1972 yılında da Van Müze Müdürlüğü kurulmuş. 

2011 yılında meydana gelen iki büyük depremden kötü bir şekilde nasibini alan müze binası, 2018 yılı Ocak ayında tamamen faaliyete kapatıldı.(Prestijgazetesi - Adil Harmancı)

Editör: Wan Haber