Siirt’in Şirvan ilçesi Madenköy’de Ciner’e ait maden sahasında meydana gelen şev kayması sonucu 16 işçinin toprak altında kalmasına neden olan facianın üzerinden iki hafta geçti. 12 işçinin toprak altından çıkarıldığı madende hâlâ 4 işçi için arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Faciaya ilişkin alınmayan önlemlerin açığa çıkmasının ardından skandallar bitmek bilmiyor. Bu kez de arkadaşları toprak altında kalan, tesadüfen sağ kurtarılan işçiler, gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı. Evrensel’e bilgi veren işçiler, “Telefonla arandık, artık işe gelmeyin işten çıkarıldınız dediler ve bir şey dememize fırsat vermeden telefonu kapattılar” dedi. 

Şirvan’da 17 Kasım 2016 tarihinde meydana gelen şev kayması ikinci haftayı da geride bıraktı. AFAD ve özel iş makinelerinin birlikte sürdürdüğü arama çalışmaları ikinci haftasında sürerken, tonlarca yumuşak toprağın yığılması nedeniyle arama çalışmalarının yavaş ilerlediği yağışla birlikte daha da ağırlaştığı bilgisi veriliyor. Hava şartlarına rağmen işçi yakınları da maden sahasında bekleyişini sürdürüyor. 

‘MADENİN NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL’ DEMİŞLER

Maden sahasında işçi sayısının az olduğu gözlenirken, taşeron işçilerin kaldığı koğuşların boşaldığını görüyoruz. İsmini vermek istemeyen bir işçi, “Yüzlerce işçiyi işten attılar. Herkes göçünü alıp köyüne döndü. Sadece 30-40 işçi kaldı, onlar da arama çalışmaları için bırakıldı. İşten çıkarmalarla ilgili gerekçe bildirilmedi ama şirket yetkilileri eskisi gibi buralara gelmiyor. Ana firma yöneticileri de yok. Burası ıssızlaştı. Bir yetkili, ‘İşler karışık, madenin ne olacağı belli değil’ demiş” diye aktarıyor.

‘TAZMİNAT HAKLARIMIZ DA VERİLMEDİ’

 İşten çıkarılan başka bir işçi, “İlk başta kimse arayıp sormadı bizi. Burada iş yok, evlerinize gidin dinlenin denildi. Telefonla arandık, artık işe gelmeyin işten çıkarıldınız dediler ve bir şey dememize fırsat vermeden telefonu kapattılar. Antlar, C3 ve Nasıroğlu şirketlerinin hepsinde işçiler atıldı. Gerekçe söylenmedi, şimdi şirket yetkililerine de ulaşamıyoruz. Tazminat ve benzeri haklarımız da verilmedi, ne olacağıyla ilgili bir şey söylenmedi” diyerek durumu ifade ediyor. 

‘TOPRAK ALTINDA KALACAĞIMIZI BİLE BİLE ÇALIŞIYORDUK’

Çalışmaya mecbur olduklarını söyleyen işçi şunları kaydetti:  “Adı üstünde işçiyiz. Buradan kazandığımız para ile geçimimizi sağlıyoruz. Hepimizin borcu var, çoluğu, çocuğu var. Kış günü resmen sokağa atıldık. Hiç mi vicdan yok. Toprak altında kalabileceğimizi bile bile o maden de çalışıyorduk. Çatlağı da, alınmayan önlemi de hepsini biliyor ve görüyorduk. Şirket de biliyordu. Çalışıyorduk yine de, neden; çünkü mecburuz, başka gelirimiz yok, yoksuluz. İşsizliği, ölümü bizim kaderimiz haline getirdiler. Razı değiliz. Tüm insanlara çağrımdır. Herkesin elini vicdanına koysun. Bu duruma tepki göstersin, bize sahip çıksın.”

Kaynak: Evrensel

Editör: Wan Haber