Ancak konuya ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Milletvekili Özgür Özel, bu konulara dair hükümetin kanun hükmünde kararnamaler ile düzenleme hazırlığında olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, AK Parti Hükümeti’nin kanun hükmünde kararname (KHK) ile daha önce dört partinin ortak kararı ile il olarak kalmalarına karar verilen Hakkari ve Şırnak’ı ilçe yapma hazırlığında olduğunu söyledi.

Özel ayrıca partilerce reddedilen; kamu mallarının satılmasına izin veren özelleştirilme maddesi, rektörlerin öğretim görevlilerinin oylarıyla seçilmesi yerine YÖK tarafından adayların belirlenmesi, Cumhurbaşkanının birini ataması ve belediyelere kayyum atanması maddelerinin de KHK’lar ile düzenlenme hazırlığının yapıldığını belirtti.

TBMM tatile girmeden bir torba yasa ile konunun gündeme geldiğini, ancak karşı çıkılan dört maddeden birinin Hakkari ile Şırnak’ın il olmaktan çıkarılması yerlerine Yüksekova ve Cizre’nin il yapılması maddesi olduğunu anımsatan Özel, “Meclis açıkken kanun metninden bu maddeler dört partinin oylarıyla çıkarıldı. Meclisin iradesi Hakkari ve Şırnak’ın il olması yönünde tecelli etti” dedi.

Özel, şöyle devam etti:

“Şimdi meclis kapandı. OHAL Kanunu’nun verdiği yetki ile kanun hükmünde kararnameler çıkıyor. OHAL dönemi kanun hükmünde kararnameleri OHAL süresi ile sınırlıdır. Ama aldığımız duyumlar var, meclis kulislerinde zaten konuşuluyordu. Ama artık doğrudan bakanların ifade ettiğini ve bu hazırlıkların olduğunu doğruladıklarını görüyoruz. AKP Hükümeti, kanun hükmünde kararname ile Hakkari ile Şırnak’ı il olmaktan çıkarmak üzere hazırlık yapmaktadır. Belediyelere kayyum atama, rektör atamaları ve özelleştirme maddeleri kanun hükmünde kararname ile düzenlenme hazırlığındadır.”

TBMM iradesinin ‘Hakkari, Şırnak il kalacak’ dediğini, buna rağmen hükümetin anayasal sınırları aşarak bu iki ili ilçeye çevirmeye çalıştığını belirten Özel, düzenleme olması halinde Anayasa Makemesi’ne gideceklerini ifade etti.

İMCTV

Editör: Wan Haber