Zihinsel engelliler öğretmeni Jiyan Öztürk, birçok konuda dezavantajlı konumda olan engelli çocuklara destek olmak için Mardin ve çevresindeki köyleri gezerek ailelerle görüşüyor. Öztürk, ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, otizmli bir öğrencisinin ailesiyle yaşadığı diyaloğu da şöyle anlatıyor: “Bizim paramız yok, bu diyet listesini nasıl alalım?”

‘DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR’

Engelli çocuklar için özel eğitim alanında toplumun bilinç durumunun önemli olduğunu söyleyen Öztürk, maddi durumları yetersiz olan ailelerin bu konuda daha da zorluk çektiğini belirtiyor. Öztürk, bir öğrenci velisiyle diyaloğunu şöyle anlatıyor:

“Bir otizmli öğrencimin ailesine diyet listesi yazdım. Çünkü yediği gıdalar zihinsel geriliğe neden olabiliyordu fakat ailenin ekonomik durumu kötü olduğu için bunu uygulayamıyor. Anne üzülüyor. Böyle konularda desteğe ihtiyacımız var. Özellikle özel eğitim bireyin yaşamış olduğu sağlık problemleri, travmalar gibi durumlardan kaynaklı maruz kaldıkları sorunlar bireyin gelişimini engelleyebiliyor. Bu bireylerin eğitim ve sosyal gereksinimlerini karşılamak için gelişim özelliklerine uygun ortamlarda yapılması gerekir. Buradaki amaç, toplum içerisindeki rollerini gerçekleştirebilen, başkalarıyla iyi ilişkiler kurabilen üretici ve mutlu bireyler yetiştirmek. Yine bu bireylerin kendi kendine yeterli duruma gelmeleri için yaşam becerilerini ve rehabilite hizmetleri en önemli amaçların arasında yer alıyor.”

‘AİLELER FAYDALI OLAMIYOR’

Öztürk, ailelerin ekonomik durumları nedeniyle engelli çocuklarına yeteri kadar faydalı olamadığını söylüyor. Zihinsel engelli bireylerin de aile içinden kaynaklı sorunlardan dolayı izole edildiğini aktaran Öztürk, şöyle devam ediyor:

“Örneğin bedensel engelli bireylerin bez ve gıda eksikliği bulunuyor. Bu konuda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Ya da öğrencimiz farklı engel grubundadır (Otizm, Down Sendromu, mental retardasyon gibi) aileler bu engel gruplarının belirtilerinde pek fazla bilgi sahibi olmadıkları için çocuklarına faydalı olamıyor. Özel eğitim için çeşitli materyallerimiz eksik. Ailelerdeki eğitim oranının düşük olmasından dolayı engelliler toplum içinde erimekte, evde hapsedilmekte ve cinsel istismarlara bile uğrayabiliyor. Zihinsel engelli bireylerin yaşadığı bu sıkıntılar onları sosyal hayattan izole ediyor. Özellikle ailelerin bu konuda özel eğitimin bilincinde olması, engel gruplarını bilmesi, kabul etmesi ve en önemlisi de bu eğitimleri düzenli olarak takip etmesi gerekiyor.”

‘AİLELER UMUTSUZ’

“Aileler çocuklarına çaresiz ve umutsuz yaklaşıyorlar” diyen Öztürk, ailelerin çocuklara verilen eğitimin önemsiz olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Öztürk, “Aileler bu konuda çok umutsuzlar. Bu durumu kabul etmemekte ısrar ediyorlar. Ailelere bu konuda eğitimin önemli olduğunu, çocukların topluma kazandırılması gerektiğini söylüyoruz. Biz de engel gruplarına yönelik hem aileleri bilinçlendirme hem de engellilere yardımcı olabilmek için seminerler düzenleyeceğiz” şeklinde konuştu. (Hacı Bişkin - Gazeteduvar)

Editör: Wan Haber