İnşaat sektörü malzemelerine yapılan zamların ardından Van’da İnşaat sektörü ciddi sıkıntılar yaşıyor. Yapılan zamlar ile birlikte Kentte İmar Tadilatları da durunca kent ekonomisi de büyük yara aldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Kamuran Turgut, ‘’ Yapılan zamlar ve İmar Tadilatlarının durdurulmasından sonra inşaat sektörü ciddi manada darbe aldı. Bu zamlardan dolayı Van’da Konut fiyatları ciddi bir şekilde yükselecek’’ dedi.

‘’Van’da Konut Fiyatları Artacak’’

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Kamuran Turgut, ‘’ Dövizdeki artış, Çimento, demir, petrol ürünleri ve hazır betonda yaşanan fiyat artışları Van şehir merkezindeki imar tadilatı sorununun çözülememesi, konut fiyatlarına da ister istemez yansıyacak. İnşaatçılar bir taraftan sattıkları konutu zamanında teslim edebilmek için beton, demir bulmaya çalışırken diğer yandan da zamları, zaten talebi kısılan konut fiyatlarına mümkün olduğu kadar az yansıtmaya çalışıyor. Demir, çimentoya yapılan zamla konut fiyatları artıyor. Çimento sektörünün aşırı kârlı bir sektör olduğunu belirtmek isterim. Bilhassa doğudaki çimento üreticileri tekel oluşturmuşlar. Bundan dolayı da fiyatları ve ödemeleri istedikleri gibi ayarlayabiliyorlar. Ayrıca Çimento üreticileri kolay ithalat yapılmadığını bildikleri için de rahatça zam da yapabiliyorlar.  Demir fiyatları tonu 1400 TL civarı iken şu an Demir’in tonu 2700 TL civarındadır, buda çok büyük bir artıştır. Ayrıca piyasada demire bu kadar talep de yok. Üstelik fabrikaların kendi stokları da var. Tüm bunlara baktığımızda demirdeki zammın çok yüksek olduğunu görüyoruz. Yani anlayacağınız üreticiler krizi fırsata çeviriyorlar. Bu zammın ilk etapta üreticiye ardından da ise nihai tüketiciye yansıması kaçınılmazdır. Bundan dolayı vatandaş çok ciddi şekilde zarar görecek. Müteahhitler henüz bu zamları projelerine yansıtmadı. Yanı kısacası baktığımız da yapılan zamlardan dolayı konut fiyatlarında da bu sene ciddi bir artış olacağını söyleyebiliriz. Çok ciddi bir diğer sıkıntıda müteahhitlerimizin birçoğu bu zamlardan dolayı batma riskiyle karşı karşıya kalacak olması. Tabi bunun hiçbir zaman olmasını istemeyiz. Çünkü bir müteahhidin sıkıntı yaşaması demek; onun gemisinde çalışan bütün mürettebatın zarar görmesi demektir’’ dedi.

‘’Vatandaş Konut Alırken Çok Dikkatli Olması Gerekir’’

Turgut, ‘’Vatandaşlarımız konut alırken bil hassa ruhsatı ve tapusu çıkmış daire almalarını rica ediyoruz. Bir başka deyişle vatandaşlar banka kredisine uygun olan daireler tercih etsinler. Çünkü biliyorsunuz ki bankalar bir konut kredisi verirken kolay kolay kendilerini riske atmazlar. Yalnız şöyle bir yanlış anlaşılma olmasın! Vatandaşa kredi kullanın demiyorum sadece kendilerini sağlama almaları için müteahhide dairenin krediye uygun olup olmadığını teyit etsinler. Kredi kullanıp kullanmayacakları vatandaşın bileceği şey’’ şeklinde konuştu.(Bisesvan)

Editör: Wan Haber