Faruk Levent İş Merkezi'nde bulunan İHD Van Şube binasında Gaziantep başta olmak üzere Türkiye'de son dönemlerde yaşanan toplu kıyımlarla ilgili basın açıklaması yapıldı.

Açıklamayı Şube Sekreteri Fevzi Çelenk yaptı.

Gaziantep'te yaşanan patlamaya değinen Çelenk, şunları söyledi: 

"20 Ağustos 2016 günü akşam saatlerinde Gaziantep merkez Şahinbey ilçesi Beybahçe Mahallesinde, sokakta yapılan bir düğüne yönelik canlı bomba saldırısı gerçekleşmiş, bu saldırıda 53 insan yaşamım yitirmiş ve 100'den fazla yaralı olduğu belirtilmiştir. Hükümet yetkililerinin ilk açıklamalarına göre saldırıyı cihatçı çete yapılanmalarından olan IŞİD/DAEŞ in gerçekleştirdiği yönündedir. Saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Saldırıyı gerçekleştirenleri, bunların arkasındaki güçleri kınıyor ve lanetliyoruz."

"DEVLET ÖNLEM ALMALI"

IŞİD'in Türkiye'deki eylemlerine karşı devletin etkili önlem alması gerektiğini ifade eden Çelenk, şu önerilerde bulundu:

"IŞİD daha önce de Reyhanlı'da birkaç kez sivillere yönelik araçla bombalı saldırı gerçekleştirmiştir. Bununla da yetinmemiş, Kilis kentine yoğun havan topu saldırılarında bulunmuştur. Görüldüğü gibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına bu kadar yoğun ve şiddeti artarak yapılan saldırılara karşı önleyici ve etkili tedbirler alınamamıştır. Türkiye içeride ve dışarıda barış politikaları izleyerek halkını güvenlik ortamında tutabilir. Abdullah Öcalan ile yeniden diyaloga geçilmesi ve müzakerelerin başlatılması halinde çatışmasızlığın başlatılabileceği belirtilmektedir. Hükümetin bu tür çağrılara kulak vermesi ve bir an önce iç barışı sağlayacak adımlar atması gerekmektedir."

"BARIŞ KONUŞULMALI"

Çelenk, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin güvenlik ve istihbarat birimlerinin başta Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa ve Hatay olmak üzere cihatçı çete yapılanmalarının yoğun olarak yerleştiği yerlerde operasyonlar yapması ve bu kişileri yakalayarak yargı önüne çıkarması gerekmektedir. Türkiye sayısı giderek artan katliamlarla anılan ülke olmaktan çıkarılmalı, barışın konuşulduğu ülke haline gelmelidir."

Adil Harmancı - Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber