DAP eliyle DAKA ve Büyükşehir’in de dahil olduğu bir işbirliği ile tarihin yeniden canlandırılması çalışmaları Van’da aralıksız sürüyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana Van’a tarihi ve kültürel mekanların yeniden kazandırılması anlamında büyük destek veren DAP’ın kentteki Urartu Medeniyet Koridoru çalışmasıyla birlikte hazırladığı bir diğer proje de heyecan yaratıyor. Kentte uzun yıllardır kazı yapan İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi ve ekibinin kazılarını eski Van Şehri’nin yeniden canlandırılması projesiyle taçlandıran DAP idaresi başkanlığı kentte birkaç gündür yaptığı görüşmeleri bu kez eski Van’ın yeniden inşası kapsamında yaptı. Proje ile yıllardır yapılan çalışmalar ile ulaşılan ve animasyonlar ile canlandırılmaya çalışılan Van şehri Van Kalesi’nin eteklerinde tarihi haliyle yeniden hayat bulacak. 100 yıl önce yerle bir edilen şehir 100 yıl sonra yeniden inşa edilip kentin turizminin en parlak yıldızı olacak!

ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - DAP eliyle DAKA ve Büyükşehir’in de dahil olduğu bir işbirliği ile tarihin yeniden canlandırılması çalışmaları Van’da aralıksız sürüyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana Van’a tarihi ve kültürel mekanların yeniden kazandırılması anlamında büyük destek veren DAP’ın kentteki Urartu Medeniyet Koridoru çalışmasıyla birlikte hazırladığı bir diğer proje de heyecan yaratıyor. Kentte uzun yıllardır kazı yapan İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi ve ekibinin kazılarını eski Van Şehri’nin yeniden canlandırılması projesiyle taçlandıran DAP idaresi başkanlığı kentte birkaç gündür yaptığı görüşmeleri bu kez eski Van’ın yeniden inşası kapsamında yaptı. Proje ile yıllardır yapılan çalışmalar ile ulaşılan ve animasyonlar ile canlandırılmaya çalışılan Van şehri Van Kalesi’nin eteklerinde tarihi haliyle yeniden hayat bulacak. 100 yıl önce yerle bir edilen şehir 100 yıl sonra yeniden inşa edilip kentin turizminin en parlak yıldızı olacak!

DAP’ın katkılarıyla Van Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde ve DAKA işbirliği ile "Eski Van Şehri Kentsel Tasarım Müze Kent" projesi için istişare toplantısı gerçekleştirildi. Birkaç gündür devam eden toplantılar dün de devam ederken en önemli projelerden birisi olan "Eski Van Şehri Kentsel Tasarım Müze Kent" Projesi istişare toplantısı yapıldı. Van Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Doğu Anadolu Projesi (DAP) İdaresi Başkanı Adnan Demir, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın ve Eski Van Şehri, Kalesi ve Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Erkan Konyar katıldı. Toplantıda konuşan Adnan Demir proje tasarımının tamamlanmasından sonra uygulama çalışmalarının başlatılacağını ifade ederken, Erkan Konyar ise kazı çalışmalarında 10 bin metrekarelik bir alanı ortaya çıkardıklarını, çalışmaların yüzde 85’inin tamamlandığını söyledi.

DEMİR: TASARLADIĞIMIZ PROJE VAR

Toplantıda konuşan DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, kazı çalışmalarında gelinen son noktayı ele almak için bir araya geldiklerini söyledi. Projenin tasarım bölümünü tamamlayarak bir an önce uygulamaya geçmek istediklerini ifade eden Demir, şunları söyledi: “Eski Van şehrine ilişkin tasarladığımız bir proje var. Bu projenin geldiği son noktayı ele alacağız. DAP İdaresi olarak hazırladığımız bu proje Van’a münhasıran taptığımız bir çalışmadır. Yerel aktörlerin de bu projeyi sahiplenme noktasında bir beklentimiz var.”

"SON ŞEKLİNİ VERMEYE ÇALIŞACAĞIZ"

Demir konuşmasının devamında, “Üç boyutlu animasyonla yaptığımız bu çalışmayı burada tekrar yüklenici hocalarımızla beraber sunumu yapılacak. Ve ona ilişkin bazı düşünceler de alınacak. Son şeklini vermeye çalışacağız. Bu projenin tasarımı bittikten sonra uygulamaya ilişkin olarak da projeyi başlatmak istiyoruz. Kadim olan Van şehrimizi hep eski tarihiyle yâd ederiz, o nedenle bu eski tarihi ortaya çıkartarak hedef kitleye tanıtmayı sağlamak önem arz ediyor. Bu nedenle bugün tekrar bir araya gelmiş bulunuyoruz. Van Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bu projeyi daha da ileriye götürmek istiyoruz.” Dedi.

YALÇIN: AMAÇ VAN ŞEHRİNİ DÜNYAYLA PAYLAŞMAK

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın da, amacın Van şehrinin doğal güzelliklerini dünya ile paylaşmak, tarihi ve kültürel unsurları gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirterek, şöyle dedi: “Eski Van evlerini, Van şehrini yeniden ihya etmek, ortaya çıkarmak adına güzel bir çalışma başlatılmış. Tabi bu tip çalışmalar, yerelde çalışan, yerelde yaşayan, bu işi bilen, buna tanık olmuş hem bilim insanları hem de bu şehri sahiplenen insanlar tarafında yapılır. Bizlerde Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri olarak çıkan sonuca göre bu şehrin yeniden yapılmasına bütün imkânlarımızı seferber ederiz ve eski değerlerimizi yeni nesillere aktarırız. Bizim burada yapacağımız iş, ihya etme adına uygulama projelerini takip etmek, onlarla ilgili kontrol veya yapım aşamasında hizmet vermektir. Burada güzel bir tartışma sonunda güzel şeyler çıkacağına inanıyorum."

ÇALIŞMALARIN YÜZDE 85’İ TAMAMLANDI

Daha sonra İstanbul Üniversitesi’nden Eski Van Şehri, Kalesi ve Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Erkan Konyar, şimdiye kadar animasyon tarzında yapılan çalışmalara dair görsel tanıtım eşliğinde bilgiler verdi. Kazı çalışmalarında 10 bin metrekarelik bir alanı ortaya çıkardıklarını ve çalışmaların yüzde 85’inin tamamlandığını belirten Konyar, hedeflerinin tüm şehri ayağa kaldırmak yerine bir açık hava müzesi oluşturmak olduğunu söyledi. Konyar, anıt yapıların büyük bir bölümü ile Hüsrevpaşa külliyesinin tamamlandığını kaydetti.

Toplantıya, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Genel Sekreter Yardımcısı Salih Allahverdi, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler. Müze Müdürü Erol Uslu, DAKA Birim Başkanı Mehmet Emin Çakay, Eski Van Şehri, Kalesi ve Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Erkan Konyar ile Van YYÜ öğretim üyesi Şahabettin Öztürk katıldı.(Şehrivan Gazetesi)

Editör: Wan Haber