Diyarbakır, Nusaybin, Hakkari, Siirt, Silopi, Van ve Erzurum Esnaf Odası Başkanlarının dün akşam saatlerinde gerçekleştirdiği ziyaretin gündeminde,  Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 23 ili kapsayan ve bölgesel kalkınma farklarını yok etmeyi amaçlayan yeni yatırım ve teşvik paketi yer alıyordu.

Esnaf odaları başkanları, söz konusu paketin bölge için çok faydalı olacağını vurgulayarak, Bakan Tüfenkci’ye teşekkür etti. Oda başkanları, bölge için sicil affı talebinin karşılanması konusunda da beklentileri olduğunu ifade ettiler.

Göreve geldiğinden bu yana bölgede esnaf ziyaretlerine özel önem verdiğini kaydeden Bakan Tüfenkci, terörle mücadelede olağanüstü fedakarlık gösteren esnafın yaralarının sarılacağını ve bölgenin kalkınması için gerekenin yapılacağını söyledi.

Bakan Tüfenkci: “4 yılda 140 milyar liralık yatırım”

Bakan Tüfenkci, bölgeye 4 yılda kamu ve özel sektör işbirliğiyle 140 milyar liralık yatırım yapılacağını vurgulayarak, yatırımların 10 yıl boyunca süreceğini belirtti.

Yatırım ve teşvik paketinin içeriğine ilişkin olarak bilgi veren Bakan Tüfenkci, “Terörden zarar gören şehir ve ilçelerimizi yenileyeceğiz, vatandaşlarımızın kayıplarını karşılayacağız. 23 ilimize cazibe merkezleri kuracağız, fabrikalar yapacağız. Yatırım yapmak isteyene yatırım yerini biz vereceğiz.  İhtiyacı olana fabrikayı biz yapacağız ve sembolik rakamla kiraya vereceğiz. Senede 200 bin kişiye istihdam sağlamayı planlıyoruz. Böylece bölgenin en önemli sorunlarından biri olan işsizlik sorununu gidereceğiz” dedi.

Bakan Tüfenkci, yatırım ve teşvik paketi içerisinde makine ve teçhizat alımı için sıfır faizli kredi formülü de düşünüldüğünü bildirerek, “Tarım ve hayvancılığın gelişmesi için sulama yatırımlarını artıracağız. Bunun için 3,7 milyar liralık yatırım yapılacak. Bunun yanı sıra bu bölgelere gençlerimiz için gençlik merkezleri, spor tesisleri, kamplar kuracağız. 23 ile 67 bin konut, 15 hastane, 3 yeni stadyum inşa edeceğiz”açıklamasında bulundu.

Malatya ve Elazığ Esnaf ve Sanatkar Odaları: “Sizin gayretlerinizle illerimiz teşvik paketinde”
Bakan Tüfenkci, bugün de Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin ve Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Cemil Erdem’i makamında kabul etti.

Oda başkanları, yatırım ve teşvik paketinin ilk taslağında yer almayan Elazığ ve Malatya’nın Bakan Tüfenkci’nin gayretleriyle pakete alınmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirdi.

 “İlk defa bu denli büyük teşvikler alıyoruz”

Yatırım ve teşvik paketi ile ilgili ilk müjdeyi veren Bakan Tüfenkçi’ye teşekkürlerini sunan Birlik Başkanları, “Sizin gayretlerinizle illerimiz teşvik paketinden yararlanacak. İllerimizde yatırımlar yapılacak, ihracatımız artacak, gençlerimize iş, aş imkanı doğacak. Gençlerimizin faydalanacağı sosyal tesisler kurulacak, kentimizin çehresi değişecek. Şehrimiz kalkınacak. İllerimiz çekim merkezi haline gelecek. İlk defa bu denli büyük teşvikler alıyoruz. Sizin gayretlerinizle bu paketin içinde illerimiz yer aldı. Bunun için hükümetimize ve size çok teşekkür ediyoruz. Bakanımızın bölge bakanı olması dolayısıyla bu gerçekleşti.” diye konuştular.

Bakan Tüfenkci, Malatya ve Elazığ’da söz konusu paket kapsamında; mobilyacılık, tekstil-konfeksiyon, küçükbaş hayvancılık, meyve ve sebze, arıcılık ve yapı malzemeleri sektörlerinin öncelikle desteklenecek sektörler olduğunu belirtti.

Kaynak: Serkan Aslan - vansondakikahaber.com

 

Editör: Wan Haber