Abdullah Öcalan ile görüşme talebi doğrultusunda DTK, HDK, KJA, DBP ve HDP öncülüğünde Diyarbakır’da başlatılan açlık grevi 5’inci gününe girdi.DBP Diyarbakır il

örgütünde sürdürülen eyleme yoğun ziyaretler ve destek açıklamaları yapılıyor. Daha önce belirlenen ziyaret saati ise yoğun katılım ve açlık grevine katılanların daha fazla yorulmaması için yeniden düzenlendi. Buna göre, 10.00-13.00/ 15.00-18.00/ 19.00-21.00 saatleri arasında ziyaretçi ve basın kabul ediliyor. Çeşitli kurumların ziyaret ettiği eylemciler için bir çok ilden ve kurumdan da destek açıklamaları yapıldı.

ÖZGEN: BİR AN ÖNCE ADAYA GİDİLMELİ

Türkiye’de bir yıldır yürütülen savaşın önceki çatışmalı süreçlerden çok daha acımasız olduğunu ifade eden KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, Kürt sorununda demokratik çözüm dışında alternatif bulunmadığını söyledi. Çözüm sürecine dikkat çeken Özgen, Öcalan’ın çözüm sürecinde büyük bir misyon ve rol üstlendiğini vurgulayarak, “Aileler, avukatlar ve milletvekilleri adaya gitmeli. Öcalan’ın sağlığı durumu ve savaşa karşı barış sürecindeki rolüne yönelik tutumu bir an önce hayata geçirilmelidir” dedi.

Açlık grevi eylemine destek açıklamasında bulunan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez de, “Halkın alkış tutup tebrik etmesi gerekiyor. Kürt halkının temsilcisi Apo’dur. Barışa inanıyorsak, biran evvel masa başına oturmalıyız” dedi.

GÜRKAN: ÇÖZÜME KATKI SUNACAKTIR

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ise, Kürt sorununun çözümünün çok acil ihtiyaç haline geldiğini vurgulayarak, yaşanan çatışmaların ve Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi atmosferin bu çözümün aciliyet dayattığını söyledi. Kürt sorununun çözümünün sağlanabilmesi için Kürt halkının demokratik taleplerinin karşılanması gerektiğini dile getiren Gürkan, şunları söyledi: “Eşit haklara dayalı bir çözümün, ortaya konulması önemlidir. Çözüm için atılacak ilk adımlardan birisi de kuşkusuz, Kürt halkının siyasi temsilcilerinin, iradesinin çözümde bir muhataplık ilişkisi içerisinde dikkate alınması gerekiyor. Ancak önderim dediği ve iradem dediği Öcalan üzerinden tecridin kaldırılması bir ön adım olarak çözüme katkı sunacaktır.”

BEKO: SONRA GEÇ KALABİLİRİZ

Açlık grevi kararının kolay alınan bir karar olmadığını anımsatan DİSK Genel Başkanı Kani Beko da, Meclis çatısı altında bulunan milletvekillerine çağrıda bulunarak şunları ifade etti: “Artık duymayan kulaklar duysun, görmeyen gözler görsün. Burada açlık grevinde hayatını ortaya koyan vekillerimizin benim bildiğim kadarıyla bu topraklarda barış isteği var. Kardeşlik isteği var. Buna herkesin bir ses vermesi gerektiği inancındayım. Daha sonra çok geç kakmış olabiliriz.”

KONCA: AÇLIK GREVİ ETRAFINDA BİRLEŞELİM

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, açlık grevi eylemine ilişkin HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Konca, demokrasi güçlerine açlık grevi etrafında birleşme çağrısı yaparak, “Demokratik çözümde rol oynayabiliriz. İmralı’ya gidip Öcalan’la görüşebiliriz. Yeter ki hükümet hukuki prosedürleri uygulasın” dedi.

Bugün darbe ile gerçekleştirmek istenenlerin AKP tarafından ‘darbe ile mücadele’ adı altında gerçekleştirildiğini kaydeden Konca, hükümetin darbe sonrası başvurduğu yöntemlerin bir iç savaş hazırlığı olduğunu ifade etti.. (Evrensel)

Editör: Wan Haber