100 milyon dolarlık potansiyele sahip olan 15 işadamı ile görüşen AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Van için müjdeli haberi Şehrivan’a anlattı. İşte o yatırımcılar ve Van’da yapılması planlanan yatırımlar...

Ankara’da Pakistanlı, Güney Asya ve Ortadoğu’nun önemli işadamları ile görüşen AK Parti Van Millet Vekili Burhan Kayatürk, işadamlarında Van için yatırım müjdeleri aldı. 100 milyar dolarlık bir potansiyele sahip olan işadamlarının, Van’da yatırım yapması adına, Van’ın anlatan Kayatürk, Van’daki son gelişmeleri ve İranlı turistlerin akınını tek tek anlattı. Kayatürk 15 işadamından aldığı yatırım müjdelerini Şehrivan’a anlatarak, ayrıca hem işadamlarının Van’a geleceğini hem de Van’da da Pakistan ve Avrupa’ya gezilerin olacağına işaret etti. Kayatürk toplantıyla ilgili, “Karşılıklı olarak verimli bir toplantı gerçekleştirdik. İnşallah Van için yatırım anlamında güzel gelişmeler olacak. Van’a gelip yatırım yapma olanakları da çok yüksek. Bu insanların şöyle bir endişesi var. Van’da terör endişesi devam ediyor mu? Ben onlara terör tehdidi devam etse 500 bin İranlı gelmezdi dedim. Buna ek olarak yüzde 40’lık bir artış olmazdı diye söyledim.” İfadelerine yer verdi.

2 SAAT, VAN’I İŞADAMLARINA ANLATTI

Kayatürk görüşmeyle ilgili ilk olarak şunları söyledi: “Başta Pakistan Büyükelçisi olmak üzere birkaç büyükelçi ile Ankara’da mecliste görüşme fırsatımız oldu. Önemli şirketlerden önemli isimler gelmişti. Arçelik, Lima, Zorlu ve Bıçakcılar diye bilinen önemli şirketlerin üst düzey isimler gelmişti. Bu şirketlerin Asya ve Güney Asya Bölgelerinden önemli isimlerde gelmişti. Toplamda 15 iş adamı ve bir koordinatör olmak üzere 16 kişilik bir ekip Türkiye’ye gelen ekiple görüştük ve yaklaşık 2 saat Van’ı anlattık. Van’da yatırım imkanlarını anlattık. Van’daki yatırımlarına yurt dışından ortaklar getirebileceğimizi söyledik. Van OSB’ye yurt dışından yatırım için gelenleri, tekstilkentte çok sayıda ihracatçı firmanın mal alımı yaptığını kendilerine anlattık. Van’ın Orta Asya ile Orta Doğu’nun buluştuğu nokta olduğunu kendilerine ifade ettik.”

"5 YILDIZLI OTELLERE İHTİYAÇ VAR"

Van’daki huzur ortamı ve kentte gelen İranlıları da işadamlarına anlatan Kayatürk, “Van’da şu anda huzur ortamının olduğunu, geçen sene İran’dan 500 bin turistin, bu yılın ilk 2 ayında yüzde 40’lık bir artış olduğunu kendilerine söyledik. Konaklama konusunda doluluk oranın yüzde 100’lük doluluk oranın ulaştığını ifade ettik. Van’da 2 beş yıldızlı otel olduğunu ancak daha fazla 5 yıldızlı otellere ihtiyaç olduğunu aktardık. Bu konuşmam üzerine çok etkilendiler ve en yakın tarihte Van’da bir toplantı yapalım dediler. Benim Vanlıları Pakistan’a götürüp orada bir gezi yapmamı isteğime onlarda katılmak istediklerini söyledi. Bizde gelelim ve Van’dan Pakistan’dan bitlikte gidelim dediler. Aynı şekilde Van’dan yurt dışına işadamlarıyla gidiş yapılmasını konuştuk.” İfadelerine yer verdi.

“ÇOK ÖNEMLİ BİR GÖRÜŞME OLDU”

Gerçekleştirilen görüşmenin önemli olduğunu vurgusunu yapan Kayatürk şunları söyledi: “Van’ın bu şekilde bugüne kadar anlatılmadığını bize söylediler. Bizde bunun bizim eksiğimiz olduğunu ve bu şansı artık yakalamak istediğimizi anlattık. Karşılıklı olarak verimli bir toplantı gerçekleştirdik. İnşallah Van için yatırım anlamında güzel gelişmeler olacak. Van’a gelip yatırım yapma olanakları da çok yüksek. Bu insanların şöyle bir endişesi var. Van’da terör endişesi devam ediyor mu? Ben onlara terör tehdidi devam etse 500 bin İranlı gelmezdi dedim. Buna ek olarak yüzde 40’lık bir artış olmazdı diye söyledim. İran zaten İranlıları göndermemek için bahane arıyor kendine. Mesela ben Van’a gelip kalacağım ama kalacak yer bulamıyorum. Uçak seferlerinde aynı şekilde yer bulmak konusunda çok zor.”

KAYATÜRK: VAN’A ÇOK ŞAŞIRDILAR

Van’da haftada 20 uçak seferinin olduğunu ve bunu işadamlarına söylediğinde şaşırdıklarını aktaran Kayatürk, “Ben kendilerine haftada Van’a 20 uçuşun olduğunu söylediğimde çok şaşırdılar. Kendileri şunu söyledi. Biz Van’dan İstanbul ve Ankara’ya 1 uçak gidiyor diye biliyoruz. Bunu Türkiye’nin en iyi işadamları söylüyor. Arçelik’in müdürü şunu söyledi. Ben Van’a gittiğimizde birkaç tane uçak görünüyor. Hatta sık sık Van’a geldiğini ve Van’da özel uçaklar gördüğünü ifade etti. Van havalimanının durumunu birçok işadamı çok iyi biliyor. Havalimanında uçak inişinde bir sorun olmadığını belirttiler. Üst seviyede bir işadamı grubu nereden bakarsanız 100 milyar dolarlık bir potansiyelleri var.” Şeklinde konuştu.

15’İN 10 TANESİ VAN’I BİLMİYOR

İşadamlarının Ankara’ya gelişini beklediğini aktaran Kayatürk şöyle devam etti: “Uzun süredir bu işadamlarının Ankara’ya gelişlerini takip ediyordum. Bunlar benden Güney Asya için özellikle de Pakistan ve Hindistan için yardım istedi. Bende onlara gelin size hem istediğiniz yerleri hem de Van’ı anlatırım dedim. Öncelikle Van’ı anlattım ardından da Güney Asya, Hindistan, Afganistan, Pakistan, Bangladeş ve diğer bölgeleri anlattım. Benim bölgedeki ülkeleri anlatmamdan etkilendiler ancak Van’ın da bu kadar güzel ve yatırıma bu kadar verimli olduğunu bilmiyoruz diyen çok sayıda isim oldu. 10 tanesi Van’ı bu şekilde bilmiyorum dedi.”

“10 MİLYAR DOLAR TERÖRÜ BİTİRİR”

Kayatürk son olarak, “Ben onlara aynen şunu söyledim. Sizin 100 milyon dolarlık bir potansiyeliniz var. Siz bunun sadece yüzde 10’unu bölgeye yaparsanız 10 milyar dolay yapar. Sadece Van değil bölge için söyledim bunu. Bu yatırım teröründe belini kırar, fakirlik ve yoksulluğun da belini kırar dedim. Bu sizin bir mesuliyetiniz ve sorumluluğunuzdu diye kendilerine ilettim. Bugün İstanbul’da ebediyen huzurlu yaşayacağınızı mı düşünüyorsunuz. Bölgedeki sorunlar olduğu zaman siz İstanbul’da huzurlu olabileceğinizi mi düşünüyorsunuz. Van, Diyarbakır ve bölgedeki çatışma ve terör sizi hiç İstanbul’da huzurlu kılar mı? Bunu dediğim zaman kendileri bana hak verdi. Türkiye’yi toplu halde kalkındırmaktan başka bir çare yok diye belirttiler. Ayrıca bu 15 işadamı grubun 10 tanesi TÜSİAD grubunda yer alıyor. Yakın tarihte TÜSİAD’ın bir üyesi de Van’dan Mehmet Avcı oldu bildiğiniz gibi. Böyle olunca yaptığımız görüşmenin önemi daha ön plana çıktı.” Diye belirtti.

Ekibin peşini bırakmayacağını aktaran Kayatürk son olarak Van’da bir ekonomi zirvesi yapmak için çaba gösterdiklerini sözlerine ekledi.(Şehrivan Gazetesi)

Editör: Wan Haber