HDP Grup Başkanvekili Baluken, Kanun Hükmünde Kararname ile belediyelere kayyum atanmasına ilişkin çıkarılan yasayı eleştirerek, “Meclis iradesine doğrudan darbe yapan anlayış belediyeye kayyum atama düzenlemesi yapmak suretiyle halk iradesine de darbe yaptığını göstermiştir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, belediyelere Kanun Hükmünde Kararname (KHK) belediyelere kayyum atanmasına ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Baluken’in açıklamasından satırbaşları şöyle:

“2 Eylül’de darbe yapıldı”

“15 Temmuz darbe girişimi tarihe nasıl not geçtiyse 2 Eylül darbe uygulaması da aynı şekilde tarihe not düşecektir. Sarayın ve AKP’nin bugün itibariyle yürürlüğe koymuş olduğu KHK’lar tıpkı 12 Eylül, 28 Şubat, 15 Temmuz gibi ülkenin demokrasini kesintiye uğratan darbeler silsilesinin ta kendisidir.

“Darbe sürecinin ete kemiğe bürünmüş yeni uygulamasıyla karşı karşıya olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Biz neden 2 Eylül’de bir darbe yapıldığını söylüyoruz.

“Bakın bugün itibariyle yürürlüğe iren 3 KHK açık bir şekilde meclis iradesine karşı darbe yapmıştır. Mecliste 4 siyasi partinin genel kurulda en son tartışılan ve uzlaşılarak torbadan çıkardıkları daha sonra yeniden kamuoyuna bu konuda iradelerini gösterdikleri birçok hususu KHK ile meclise ve topluma dayatılmıştır.

“Erdoğan Meclis iradesinin hiçbir anlam ifade etmediğinin mesajını vermiştir. ‘AKP dahil olmak üzere siz meclise istediğinizi konuşabilirsiniz, uzlaşabilirsiniz ama son sözü ben söylerim meclis değil saray söyler’ anlayışıyla maalesef bugün itibariyle göstermiştir.

“12 Eylül’de bile böylesi olmadı”

“Yerel yönetimlere  halkın oyuyla seçilen belediye başkanları ve belediye meclis üyelerine kayyum atanması suretiyle darbe yapılmıştır. Meclis iradesine doğrudan darbe yapan anlayış belediyeye kayyum atanması suretiyle  bir darbe yapılmıştır.

“Meclis iradesine doğrudan darbe yapan anlayış belediyeye kayyum atama düzenlemesi yapmak suretiyle halk iradesine de darbe yaptığını göstermiştir.

“Yerel yönetimlere  12 Eylül darbe anlayışı dahil olmak üzere hiçbir darbe düzeyinde böyle müdahale edilmemişti. Yüzde 80 oy alan başkanların görevden alınmasının önü AKP  ve Erdoğan tarafından açılmıştır.

Akademisyenlerin uzaklaştırılması

“Barışa imza atan akademisyenlerin neredeyse tamamının görevden alınması, savaşı kutsayan bir uygulamadır.

“Hacettepe Üniversitesi’nde kök hücre nakli yapılan bölüm kapandı. Çünkü oradaki tek hoca KHK ile görevinden uzaklaştırıldı.

“Binlerce demokrat kamu emekçisi, AKP ile Gülen ortak iken görevden alınıyordu. Ortaklık bitmiş, yine görevden alınıyorlar.

Yıldırım’ın “Çözüm mözüm yok” açıklaması

“Başbakan’ın uzatılan barış eline yanıtı ‘Çözüm mözüm yok’ şeklinde ciddiyetsiz bir tavır olmuştur.”

İMCTV

Editör: Wan Haber