Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Van’a gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Van Büyükşehir Belediyesi Sürekli Eğitim Merkezini ziyaret ettikten sonra AK Parti Van İl Başkanlığına geçti. Burada partililere seslenen Fatma Betül Sayan Kaya, 16 yıl önce ‘Karanlıktan aydınlığa’ sloganıyla bir hizmet seferberliği başlattıklarını belirtti. Bakan Kaya, “Üstünde 16 yıl geçmesine rağmen ak kadrolar olarak ilk günkü aşkla hizmetlerimize devam ediyoruz. İçerde ve dışarıda türlü türlü engellerle önümüzü kesmeye çalıştılar, çalışıyorlar ve bundan sonra da çalışacaklarından hiç şüphemiz yok. Tüm engellere, gördüğümüz türlü türlü ihanetlere rağmen Türkiye sevdasından asla vazgeçmedik ve vazgeçmeyeceğiz. 15 yıl boyunca her alanda çok büyük reformlar gerçekleştirdik. Cumhuriyet tarihi boyunca görülmemiş hizmetleri biz 15 yılda yaptık. Bizler de milletimize yaptığımız hizmetlerle mükellefiz. 2002 yılında sorunları içinde boğulan bir Türkiye vardı. Bugün şahlanan bir Türkiye var. Sadece bölgesinde değil, dünyada lider bir Türkiye var. Şanlı bayrağımız altında biz her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırmak için yoğun bir mücadele verdik” diye konuştu.

“Türkiye’nin büyümesinden ve gelişmesinden rahatsız olanlar var”

Milletin devlete olan inancını ve güvenini yeniden tesis ettiklerine dikkat çeken Kaya, “Milletimizi devletle bütünleştirdik. Millet ve devlet bütünleşti, kaynaştı. Türkiye’yi geleceğe emin adımlarla taşımak için gecesini gündüzüne katan ak yürekli kadınlarız. Çocuklarınızın geleceği için gece gündüz çalışıyorsunuz. Bugünlere gelmemize kadın kollarımızın çok büyük emekleri vardır. Tarih boyunca hangi şartlarda olursak olalım, mazlumlara sahip çıkmakta asla geri durmadık. Bugün dünyanın neresinde bir mazlum varsa onlara el uzatan bir Türkiye var. Suriye’de, Filistin’de, Arakan’daki mazlumlara yarım elini uzatan bir Türkiye var. Tüm mazlumların gözyaşını dindirmek için adeta seferber olmuş bir Türkiye var. Türkiye’nin büyümesinden ve gelişmesinden rahatsız olanlar var. Onlar hiçbir zaman boş durmadı ve durmayacak. Bizim kutlu yürüyüşümüzü baltalamaya çalışacaklardır, ama biz her fırsatta onların oyunlarını çıkardık, çıkarmaya da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Hesapların üzerinde bir hesap vardır”

Ülkenin birlik ve berberliğini kimsenin bozamayacağını ifade eden Kaya, “15 Temmuz’da bu millet tarihi bir destana da aynı zamanda imza attı. O gece kadınlarımız en ön saflardaydı. Allah o kadınlarımızdan razı olsun. Çocuk yaşta şehitlerimiz var. Geleceğe kadınlarımızla, gençlerimizle çok ciddi bir şekilde hazırlanacağız. Onlar bu ülkeyi bölmeye çalıştıkça, milletimiz daha sıkı bir şekilde kenetlenecektir. Birliğimizin, beraberliğimizin kimsenin bozmasına fırsat vermeyeceğiz. 2023 hedeflerimiz için sizlerle birlikte gece gündüz demeden koşturmaya devam edeceğiz” dedi.

“15 yılda dünyada yoksulluğu en fazla azaltan ülke, Türkiye”

Ekonomide çok güzel gelişmeler elde ettiklerini dile getiren Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bugün Türkiye yüzde 11’lik büyüme oranıyla üçüncü çeyrekte dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri haline geldi. Sosyal politikalarda son 15 yılda dünyada yoksulluğu en fazla azaltan ülke Türkiye. Biz iktidara geldiğimizde kişi başı 4,3 doların altında geliri olan kişi sayısı Türkiye’de yüzde 30’du, bugün 4,3 doların altında geliri olan kişi sayısı oranı yüzde 1,5’in altına indi. Bizim hedefimiz bunu tamamen yok etmektir. Biz ‘insanı yaşat ki, devlet yaşasın’ anlayışıyla milletimize hizmet etmekten büyük onur duyuyoruz. 2002 yılında engelli çocuk sahibi anneler evlatlarından utanır haldeydi. Onları dışarı çıkarmaktan çekinir durumdaydı. Devlet olarak 500 bin engellimizin yakınına evde bakım desteği veriyoruz. Engellilerimizin kamuda istihdamı 5 binler düzeyindeydi. Bugün 50 binleri aştık. Önümüzdeki senede 5 bin engelli kardeşimizi daha kamuda istihdam edeceğiz.”

“Yıllardır övündüğümüz genç nüfusumuzu arttırmak zorundayız”

Genç nüfus oranını arttırmak için birinci çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üç ve sonraki çocuklar için 600 lira doğum yardımı verdiklerini ifade eden Kaya, şöyle dedi:
“Sadece Van ilimizde 9 bine yakın engelli vatandaşımız evden bakım desteğinde yararlanıyor. Sadece bu yıl Van’da engeli bakımı için 85 milyon lira ödedik. 2017 yılında yaklaşık 3 bin 602 çocuğumuz için 25 milyon lira destek verdik. Kişi başı çocuk oranı şu anda 2,1 sınırındayız, tam yaşlanma sınırı bu. Bu oranın altında düşersek Türkiye yaşlanacak. Yıllardır övündüğümüz genç nüfusumuzu arttırmak zorundayız. Cumhurbaşkanımız bu yüzden en az 3 çocuk diyor. Hükümet olarak doğan evlatlarımıza ilk altını biz takıyoruz. Birinci çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üç ve sonraki çocuk için 600 lira doğum yardımı veriyoruz. Van’da geçen yıl 25 bin 330 evladımıza 12 milyon TL doğum yardımı yaptık. Vatandaşımızın daha fazla yanında olmak üzere Van’da sosyal hizmet merkezlerimizin sayısını artırıyoruz.”

Erken yaşta evlilikle mücadele edeceklerini dile getiren Kaya, “Bu bölgede hassasiyetle üzerinde durduğumuz bir nokta da erken yaşta evliliklerle mücadele. Bu konuda en büyük destekçimiz kız çocuklarımızın eğitim hayatından kopmadan eğitimlerine devam etmeleridir. Biz istiyoruz ki kız çocuklarımız liseyi, üniversiteyi bitirsin, geleceğe bir şekilde dimdik ayakta dursun, sonra evlensin. Kızlarımızın eğitimi için onları destekliyoruz. 2,5 milyon evladımıza şartlı eğitim yardımı veriyoruz. Kız çocuklarımızın eğitimlerini sonuna kadar destekliyoruz. Tüm hedefimiz kadınları güçlendirmek” şeklinde konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz’ün de eşlik ettiği Bakan Kaya, AK Parti Van İl Başkanlığı ziyaretinin ardından Van’dan ayrıldı.(İHA)

Editör: Wan Haber