Ağrı Dağı'nın Iğdır rotasındaki 1400 ile 1800 rakımlı yaylalarında kovanlarını yerleştiren arıcalar, burada süren 4 aylık sezon ile balcılıktan elde ettikleri gelirle geçimlerini sağlıyorlar. Özellikle Ağrı Dağı’nın florasına hayran kalan arıcılar, bin bir çeşit bitki ve çiçeği bağrında barındıran dağdan ürettikleri organik balın birçok derde deva olduğuna inanıyorlar.

Bal üreticisi Nurettin Güneş, Ağrı Dağı’nın eteklerindeki 1800 metre yüksekliğindeki Alibey köyünde arazi kiraladıklarını ve burada organik bal elde etiklerini belirtti. Dağın eteklerinde yılda 4 ay kaldıklarını anlatan Güneş, Ağrı Dağı'nın florasına ve bitki örtüsüne hayran kaldıklarını anlatarak, "Buranın suyu güzel, havası güzel, bitki çeşidi boldur. Buradaki bitki sayısı çok fazla ve tahmini olarak binden fazla bitki çeşidi var. Arılarımız kekik ve diğer bitkilerden aldığı mineralle organik bal üretiyor" dedi.

Ağrı Dağı eteklerinde ürettikleri balları yurt içi ve yurt dışına gönderdiklerini anlatan Ahmet Güneş de, “Burayı tercih etmemizdeki en büyük sebep, bitki örtüsü ve florasıdır. Burası hem yayla hem de kışlak olduğu için arıcılığa çok verimlidir. Arılarımız binlerce çeşit bitkiden polen topladığı için balımız her hastalığa devadır. Biz burada elde ettiğimiz balları; İstanbul, Bursa, Konya, Kocaeli gibi illere gönderiyoruz. Ayrıca yurt dışından gelen Azerbaycanlı turistlerde bizim balları tercih ediyorlar. Hatta telefonlarımızı alıyorlar, yurt dışından bize sipariş veriyorlar. Şu anda bize sipariş veren müşterilerimizin listesi var. Bal hasadı yapmamızla birlikte her yıl bizden bal alan müşterilerimize gönderiyoruz” diye konuştu.   İHA

Editör: Wan Haber