2006 yılında Albayrak Mahallesi’nde ikamet eden Lokman Aybar, gece arabasının önünü kesen yüzleri kapalı kişiler tarafından pompalı silahla öldürüldü. Cinayetin ardından Aybar’ın ailesi ve ailenin mensup olduğu Merzıka aşireti üyeleri, aralarında önceden husumet olan Botan aşireti mensuplarının yaşadığı Yeniharman Mahallesi halkını sorumlu tuttular.
10 yıl süren bu husumet, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan öncülüğünde başlatılan girişimle son buldu.

Yeniharman Mahallesi’nde verilen barış yemeğine cinayete kurban giden Lokman Aybar’ın yakın akrabaları ile HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, HDP ve Başkale Belediyesi yetkilileri ile iki aşirete mensup çok sayıda kişi katıldı. Okunan Kur’an-ı Kerim'den sonra konuşan HDP Milletvekili Lezgin Botan, 10 yıl süren bu husumetten sonra barışta emeği geçen herkese teşekkür etti. Bu mahalleden çıkan barışın tüm Türkiye coğrafyasına hakim olmasını dileyen Botan, "Bugün hayırlı bir gün için buradayız. Bu güzel barışa vesile olan, bugün bize bu mutluluğu yaşatan, bu barışta emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bizler artık bir arada olmalıyız, bir olmalıyız. İnşallah bundan sonra Kürtler arasında bu tür kavgalar, bu tür ölümler olmayacaktır” dedi. 

Konuşmalardan sonra her iki mahallenin sakinleri el sıkışarak barıştılar. Tören, yemek verilmesinin ardından sona erdi. İHA

3-797.jpg4-574.jpg

Editör: Wan Haber