Bu hafta bilim dünyasında büyük gelişmeler yaşanıyor. Özellikle yıldızlar konusunda atılan adımlar büyük yankı uyandıracak nitelikte. Bu hafta ilk olarak Avrupa Uzay Ajansı’nın uydusu Atla Kuyruklu Yıldızı etrafında yolculuk yaptı. Bu uydunun ismi de Solar Orbiter olarak belirlenmişti.  Aynı zamanda yıldızlararası kuyruklu yıldız olan Borisov adlı yıldızın Güneş Sistemi’nde herhangi bir çarpışma yaşamadan gideceği de duyuruldu.  Tüm bu gelişmeler ardı ardına yaşanırken bir kuyruklu yıldız haberi daha geldi. Bu haber de en uzun kuyruklu yıldızın keşfedildiğini belirtiyor.

En Uzun Kuyruklu Yıldız Keşfedildi

İngiltere ve ABD’den gelen araştırma sonuçlarına göre gelmiş geçmiş en uzun kuyruklu yıldız keşfedildi. Araştırmacılara göre 153P/Ikeya-Zhang adlı kuyruklu yıldız daha önce keşfedilen en uzun kuyruklu yıldız Hyakutake’den 2 kat daha uzun bir kuyruklu yıldız.

Bilim insanları bu kuyruklu yıldız keşfine aslında daha geçmişten başlamıştı. NASA’ya ait Cassini uzay aracı 2002 yılında Jüpiter ve Satürn’ün yörüngeleri arasında seyahat etmişti ve bu sırada pek çok proton teslim edilmişti.  Sadece bu bulgunun kaynağı geçmiş yıllarda açıklanamamıştı. ABD’li bilim insanları bu protonların aslında kuyruklu yıldızın kuyruğundan geldiğini keşfetti.

Aslında iki tür kuyruk bulunuyor. Bu kuyruklardan biri Güneş radyasyonu sebebiyle kuyruklu yıldızın çekirdeğinin erimesiyle ortaya çıkıyor. Dünya’dan gözlemlenenlerin birçoğu bu şekilde oluşmuştur. İkinci kuyruk ise 153P/Ikeya-Zhang vakasında yaşandığı gibi gerçekleşiyor. Yani ilk kuyruğun oluşmasını sağlayan iyonizasyon sırasında protonlar hidrojen gazından ayrılıyor ve Güneş rüzgarı da etki ederek kuyruğu oluşturuyor. Bilim insanları Cassini’nin protonlarını incelerken 153P/İkeya-Zhang iyon kuyruğunu bulmuş oldu. Bu kuyruğun 153P/Ikeya-Zhang’a ait olduğu ortaya çıktıktan sonra yörüngesel değişimlerle beraber kuyruğun tam uzunluğu hesaplandı. Kuyruğun tam uzunluğunun 1 milyar kilometreden uzun olduğu belirtildi. Bu uzunluğun da daha iyi kavranılabilmesi için Dünya ve Güneş arasındaki mesafenin 7.5 katı olduğu söylendi.

Yeni Bir Kuyruklu Yıldız Keşfedildi!

Editör: Wan Haber