2018 yılında uzayda gelen bir patlama gökbilimcileri çok fazla şaşırtmıştı. Bu patlama 200 milyon ışık yılı uzaktaki bir galakside meydana gelmişti. Bu patlamanın ardından ortalığa büyük bir ışık saçılmıştı ve herkesi şaşırtmıştı. Bu patlamaya benzeyen iki patlama daha uzayda keşfedildi. 2018 yılındaki patlamaya benzer olduğu için patlamalar yeni bir sınıflandırılmaya tabi tutuldu.

Yeni Patlamalar Çok Güçlü

Bilim insanları 2018 yılındaki ilk patlamaya İnek ismini verdi. Sonraki yeni patlamaların da isimleri Koala ve CSS161010 olarak belirlendi. Bu patlamaların keşfiyle beraber yeni patlamaların eskiye göre daha güçlü olduğu ortaya çıktı. Yeni patlamalar süpernova patlamalarından 10 kat daha güçlü çıktı. Koala patlamasında radyo emisyonu 10 kat daha parlak çıktı ve CSS161010 için yapılan araştırmalarda ışık hızının yüzde 55’i hızında uzaya fırlatılan yıldız kalıntıları olduğunu ortaya koydu.

CSS161010’un araştırmacılarından olan Deanne Coppejans gama ışını patlamaları sırasında da yıldız kalıntılarının uzaya fırlatıldığını belirtti. Ancak gama ışını patlamaları sırasında uzaya fırlatılan malzeme miktarları Güneş’in milyonda biri kadardı. Bu yeni patlamada ise Güneş’in yüzde 1 ile 10’u arasında yıldız kalıntıları fırladı. Coppejans bu patlama tipinin yeni patlama kategorisine girdiğini belirtti.

Uzayda Yeni Patlamalar Ne Anlama Geliyor?

Üç Patlama Birbirine Benziyor Mu?

Bilim insanları üç patlama arasında benzerlikler buldu ve üçünün de süpernova patlamalarına benzediğini ortaya koydu. Yeni patlamaların eskilere göre son derece sıcak olduğu ve bu yüzden yaydıkları ışığın mavi renkte olduğu da belirtildi. Bu patlamalar çok hızlı gerçekleştiği için nasıl oluştuklarıyla ilgili soruların henüz cevabı yok. Bilim adamları bir süpernova çekirdeğinin çökmesi sonucu bu patlamaların oluşabileceğini söylüyor.  Ancak bu patlamaların nadir olduğunu söyleyen bilim insanları senaryoların ince ince araştırılması gerektiğini belirtiyor. Gökbilimciler araştırmanın geri kalan kısmında daha fazla ışını tanımlayabilmek için verileri daha detaylı inceleyecek. Bu verilerin ayrıntılı incelenmesi senaryo sayılarının azaltılmasını sağlayabilir.

Editör: Wan Haber