Avrupa Birliği(AB)’nden gelen haberlere göre Dünya’nın en sıcak mayıs ayı 2020 yılında yaşandı. Halen de bu sıcaklık artışları devam ediyor. Copernicus İklim Değişikliği Servisi(C3S) araştırmalarının sonuçlarını bizlere duyurdu.  Araştırma sonuçlarına göre geçtiğimiz mayıs ayı Sibirya’da sıcaklık ortalamaları normalin 10 derece üstünde gerçekleşti. C3S’den gelen haberler hiç iç açıcı değil. Gelen haberlere göre Sibirya’nın büyük bir kısmı aylardır yanıyor. Bu sıcaklık değişiminin de bu yılın ocak ayı itibariyle başladığı araştırmaların sonuçlarından görülüyor. Bu olağanüstü sıcaklık artışları halen devam ediyor ve sonucun nereye varacağı herkes tarafından merak ediliyor.

Rekor Buz Kırılmaları Yaşanıyor

Bilim adamlarının bildirdiğine göre Sibirya’da rekor buz kırılmaları yaşanıyor. Ob ve Yenisei nehirlerinde 1981-2010 yılları arasındaki ortalama sıcaklık bu yıl 10 derece fazla oldu. Sibirya’da tiyal tabakasının erimesiyle 800 kilometre kuzeyde bir yakıt deposu çöktü ve bu yüzden 21.000 tonluk dizel yakıt Norilsk yakınlarındaki bir nehrin kirlenmesine sebep oldu.

2020 yılına kadarki süreçte sıcaklıklar sanayi öncesi döneme göre 1.3 derece yüksekti. Paris Antlaşması gereğince 200 ülke, Dünya’nın yüzey sıcaklığını azaltma kararı alarak bunu 2 derecenin veya 1.5 derece altına indirmek istemişlerdi.

Sibirya ve Alaska’da sıcaklık dalgası geçen yıl bir rekor kırmıştı. Bu rekor sıcaklıklar yüzünden bazı bölgelerde büyük yangın ormanları için alarm verildi.  Copernicus ‘tan gelen haberlere göre yer altında içten içe yanan zombi alevler yeniden canlanabilir.

Küresel çapta geçtiğimiz mayıs ayı sıcaklık ortalamalarının 0.63 derece arttığını gösterdi. Avrupa, Alaska, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Afrika ve Antarktika’da ortalama sıcaklıklar mayıs ayında tavan yaptı. Ancak Avrupa’nın bazı bölgelerinde (İskandinav Ülkeleri), Avustralya, Güney Asya ve Doğu ABD’de sıcaklıklar normalin daha altında olarak gözlendi. Sonuç olarak son 5 yıl en sıcak yıllar olarak tarihteki yerini aldı.

Editör: Wan Haber