Asteroitten örnek alınacak

Asteroit üzerinden örnek alabilmek çok zorlu bir iş.  Ancak NASA bu anlamdaki mücadelelerine durmak bilmeden devam ediyor. Gelen habere göre 20 Ekim 2020 tarihinde Bennu’nun Nightingale isimli bölgesinden örnek alınacağı duyuruldu. Ancak bu bölgeden önce Osprey bölgesinden örnekler alınacak. Bu amaçla OSIRIS REx uzay aracı 26 Mayıs 2020 tarihinde Osprey’e iniş yapmaya başladı. Bu uzay aracı Osprey’den 250 metre yukarıda bulunarak yüksek çözünürlüklü bir fotoğraf elde etti.

NASA’nın uzay aracı OSIRIS REx, Bennu’nun  yüzeyinden örnek almak için TAGSAM adındaki robotik kolu kullanacak. Bu kol ortalama olarak 3.4 metre uzunluğunda yer alıyor. Ayrıca robotun üç eklemi, bir örnek toplayıcı kafası ve basınç azot gazı var. Bu haliyle insana ihtiyaç duymadan asterotitten gerekli parçaları alıp yeryüzüne getirebilecek.

Uzay Aracı Asteroitten Nasıl Örnek Alacak?

OSIRIS REx uzay aracı Bennu’nun yüzeyine indiğinde kol özelliğini kullanacak ve örnek toplayan kafasını asteroite değdirecek. Örnek toplayıcı kafa yüzeye değdiği anda azot gazı serbest olacak ve yüzeyden örnek alınmış olacak. Asteoritten örnek alınıp alınmadığını kontrol edebilmek için robot fotoğrafta çekecek. NASA fotoğrafa bakarak örneğin alınıp alınmadığını belirleyecek. NASA bu şekilde 60 gram kadar örnek toplamak için çalışmalar yapıyor.

Bennu’dan gelen örneklerle Güneş sistemi hakkında daha detaylı bilgiler edinilebilecek. Hatta bu örnekler Dünya’nın oluşumu hakkında detaylı bilgiler de verebilir. Bu konu hakkındaki çalışmalar hızla devam ediyor. Dünya’ya ulaşan parçalar her şeyi net bir şekilde gözler önüne serecek.

Nasa’nın Uzay Aracı Bennu Asteroitine İnmek Üzere

Editör: Wan Haber