İngiltere hükümeti tarafından yapılan en son açıklamada koronavirüsün mutasyona uğradığı ve eskisinden yüzde 70 daha hızlı yayılmaya başladığı belirtilmişti. Peki mutasyona uğramak ne demek?

İşte konu hakkında detaylı bilgiler:

Mutasyon Fransızca mutation kelimesinden gelmektedir. Türkçe karşılığı ise Türk Dil Kurumuna göre "Değişinim" demektir. Değişim kelimesiyle de ifade edilebilir ancak tam olarak karşılamadığı için "Değişinim" kelimesi ile ifade ediliyor. Peki, değişinim ne demek, anlamı nedir?

Değişinim biyoloji alanında kullanılan bir terimdir. Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre değişinim, "Genlerde veya kromozomlarda oluşan hasara bağlı olarak ortaya çıkan ve sonraki kuşağa aktarılabilen kalıcı hücresel değişiklik" anlamına gelmektedir. 

Yani özetlersek; koronavirüsün mutasyona uğraması demek; virüsün yapısında yani genlerinde yaşanan değişim sonrasında farklı bir yapıdaki canlı halinde yaşamına devam etmesidir. 

Bu şu anlama gelmektedir: Şu ana kadar koronavirüse karış uygulanan tedaviler, bulunan aşılar ve uygulanan bütün yöntemler tekrar gözden geçirilmek zorunda. Çünkü ortaya çıkan yeni bir canlı var bu canlıya karşı da her şey yeniden tanımlanmak zorunda.

Editör: Wan Haber