Tel Aviv Üniversitesi’nden Gelen Haber

Araştırma haberi Tel Aviv Üniversitesi’nden geldi. Habere göre havadaki su buharı, yani nem yenilenebilir enerji olarak kullanılabilecek. Profesör Hadas Saaroni, doktora öğrencisi Judi Lax ve Profesör Colin Price bu çalışmanın başarılı sonuçlanması için gerekli bilgileri bizlere aktardı.  Bu çalışmanın kökeni su moleküllerinin metal yüzeye yaptığı etkiye dayanıyor. Çalışmanın detaylı açıklamalarını yapan Profesör Colin Price, sudan elektrik enerjisinden faydalandıklarını belirtti. Fırtınalarında elektrik üretirken suyun çeşitli hallerini kullandığını söyleyen profesör, bulut gelişimlerinde yıldırımlardaki gibi büyük elektrik deşarjları oluşabildiğini gözlemlediklerini söyledi. Yani yıldırımlar nasıl elektrik dağıtıyorsa bu şarj dolum işlemleri de bu şekilde elektrik üreterek gerçekleşecek.

Su Molekülleri Elektrik Üretiyor

Araştırmacıların ulaştıkları sonuca göre su molekülleri elektrik üretebiliyor. Bu durum aslında yeni bir keşif değil ancak şarj doldurma alanında ilk defa kullanılıyor. 19. Yüzyılda İngiliz fizikçi Michael Faraday, su damlacıklarının sürtünerek metal yüzeyleri şarj edebileceğini zaten bulmuştu ve bu araştırmanın kökeni de buraya dayanıyor. Yakın zamanda yapılan araştırmalarda bazı metallerin nemle birleştiğinde kendiliğinden elektrik yükü oluşturduğunu belirtmişti. İşte tüm bunlar bu araştırmaya bir ışık olmuş nitelikte.

Havadaki Nemden Şarj Mı Doluyor?

Kuru Havada Voltaj Olmuyor

Tel Aviv Üniversitesi’nde çalışmalar yapan bilim insanları geçmişteki bu çalışmalardan ilham alarak bağıl neme maruz kalmış iki farklı metal arasındaki voltajı belirlemeye çalıştı. Profesör Price kuru havalarda iki metal arasında herhangi bir voltaj olmadığını belirtti. Ancak nem yüzde 60 seviyelerine çıkarsa izole edilmiş iki metal yüzeyinde voltajlar oluşturmaya başlıyor. Nem seviyesi, eğer yüzde 60’ın altına düşerse voltajda yok olmaya başlıyor. Araştırmacılar laboratuar dışında yaptıkları araştırmalarda da aynı sonucu elde ettiklerini söyledi. Profesör Price, suyun sürtünme kuvveti sayesinde bir statik elektrik oluşturabildiğini söylüyor. Gelecek zamanlarda havadaki su buharından 1.5V’luk kalem pillerin şarj edilmesinin sağlanabileceği de söyleniyor.

Editör: Wan Haber