Güneş enerjisiyle çalışacak olan robotik göz, ışığı odaklamak için bir lense sahip. Aynı zamanda gözün arka kısmında bulunan ışığa duyarlı hücreler beyne elektriksel uyarılar gönderebiliyor. Bu yapay gözün içerisinde vitreous humour adlı saydam bir jel bulunuyor. Aynı zamanda jelden oluşan bu göz yetişkin insan gözüyle aynı boyuttadır. Robotik gözde bulunan yapay retina, nanotellerden oluşan alüminyum oksitten elde ediliyor. Bu teller perovskit ismiyle bilinen bir bileşikten oluşuyor. Bu bileşik güneş pillerinde yaygın olarak kullanılan bir bileşiktir. Bileşikler sinir hücrelerine benzeyen bir şekilde hareket edebiliyor ve ışıkla aktive olup elektriksel sinyalleri beyne iletebiliyorlar.
 

Robotik Gözler Test Sürecinden Geçti

Araştırmacılar bilgisayar ortamından robotik gözü test etmeye çalıştı. Bu test için ise yapay merceğe harf görüntüleri yansıtıldı. Bilgisayara bağlanan göz E,I ve Y harflerini rahatlıkla tanıdı. Araştırmacılar cihazı optik bir sinire bağlayarak denemek istiyor. Bilgisayar denemelerinde oldukça başarılı olan araştırmacılar çalışmalarına hızla devam ediyor.

Robotik göz şuan da kendi kendine yetebilecek bir halde değil. Bilim insanları yapay gözün kendisine yeterli olabilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Robotik göz ile ilgili araştırmaların başındaki Zhiyong Fan, konuyla alakalı şu ifadeleri kullanıyor: “Her nanotel küçük bir güneş pili işlevi görebilir. Bu durumda, herhangi bir harici güce ihtiyacımız kalmaz.” Tüm bunlara ek olarak görüntü çözünürlüğünün akıllı telefon sensörlerinden küçük olduğu söyleniyor.

Fan, protez cihazların insan gözünün küresel şekline uymayan düz bir yapıda olduğunu ve görüntüyü algılama da sıkıntı olabileceğini söylüyor. Normal insanda görüş alanı 150 dereceyken protez cihazlarda sınırlılıklar mevcut. Ancak geliştirilen bu yeni robotik gözde geniş bir görüş alanı bulunuyor. Eğer yapay göz optik sinire bağlanırsa görme engellilerin derdine deva olacak.

Editör: Wan Haber