İngiltere’de yer alan Nottingham Üniversitesi’nde çalışan bilim insanlarının yaptığı çalışmalar 30 farklı gezegende Dünya’da olduğu gibi hayat olabileceğini vurguluyor. Çünkü Dünya’nın evrimiyle hemen hemen aynı evrime sahip gezegenler bulunuyor.  Gezegenlerin oluşum evreleri tek tek incelenerek Dünya dışında hangi gezegenlerde medeniyet olduğu araştırılıyor.

Dünya Beklenenden Daha Kısa Sürede Yok Olabilir

Bilim insanları diğer gezegenleri araştırırken bir yandan Dünya’nın geleceği hakkında bazı ipuçları da elde ettiler. Çalışma sonuçları Dünya’nın aslında beklenenden daha kısa sürede yok olabileceğini gösteriyor. Araştırma sonuçları hakkında konuşan Nottingham Üniversitesi’nden Christopher Conselice,  Dünya gibi bir gezegende hayat olabilmesi için tam 5 milyar yıl kadar zaman geçmesi gerektiğini söyledi. Conselice’e göre tüm galakside birkaç düzine medeniyet bulunması gerekiyor.

Çalışma amaçlarının evrime kozmik ölçüde bakmak olduğunu belirten Conselice, çalışmaları hesaplarken Astrobiyolojik Kopernik Sınırı ismi verilen bir hesaplama yöntemi kullandıklarını söylüyor. Bu hesaplama yöntemiyle diğer gezegenlerin evrim yılları öğrenilebiliyor.

Gezegenlerde Medeniyet Olabilir Mi?

Astrobiyolojik Kopernik Sınırı

Ölçümlerde kullanılan Astrobiyolojik Kopernik Sınırı ölçümü yaparken iki farklı değer kullanılıyor. Bunlardan birincisi zayıf sınır değeri, zeki yaşam formlarının Dünya’daki gibi gelişmesi için 5 milyar yıl geçmesi gerektiğini savunuyor. Diğeri ise yaşamın 4.5-5 milyar yıl önce başladığını belirten güçlü sınır değeri oluyor.  Bilim insanları çalışmalarında bu değerlerden ikincisini kullanmayı denedi. Yani güçlü sıfırı denediler ve buna ek olarak zeki türlerin metal açıdan zengin yerlerde gelişmesi gerektiğini de değerlendirdiler. Bu fikir aslında Güneş’te yer alan metallerin metal zengini bir ortam yaratması ve insanların bu şekilde yaşayabilmesinden gelir.

Araştırmacılar derin irdelemeler sonucunda Samanyolu’nda kaç gezegende Dünya’daki gibi koşulların oluşabildiğini anlamaya çalıştı. Yapılan tahminler sonucu 36 gezegende zeki yaşam formları tespit edildi. Ancak bu gezegenlere ulaşmak veya iletişim kurmak imkansız bir durumda. Çünkü bunlardan Dünya’ya en yakın olanı bile 17.000 ışık yılı uzakta yer alıyor ve bu da rayda sinyallerinin gönderilmesini imkansız kılıyor.

Editör: Wan Haber