Geçtiğimiz haftalarda NASA ve SpaceX tarihe bir ilk imzası atmakla meşgulken bir yenilikte Çin’den geldi. Çin’de geçmişteki uzay başarılarına bir yenisini daha ekledi. Çin hükümeti, 30 Mayıs’ta Uluslararası Uzay İstasyonu sayesinde iki başarılı roket atımı yaparak bir kez daha tarihteki yerini aldı. Bu başarılı roketler fırlatıldığı sıralarda, ABD’de özel bir şirket olan SpaceX şirketi iki astronotunu uzay seyahatlerini normalleştirmek adına uzaya göndermişti.  Yakın zamanlarda uzayla ilgili yaşanan bu gelişimler teknolojik çağımızın en önemli çalışmalarıydı.

Çin’den uzaya atılan iki roketten ilki Pekin saatiyle 30 Mayıs gününün sabahında gerçekleşti. Saat sabah 4.13’te fırlatılan roketler başarılı bir şekilde uzaya gönderildi.  Güneybatı Çin taraflarından gönderilen uydular başarılı bir şekilde uzaydaki yerini aldı.

Çin Uzay Ve Havacılık Alanında Bir Çığır Açıyor

Çin 36 saat gibi kısa bir sürede iki ayrı uyduyu uzaya göndermeyi başardı. Çin’den fırlatılan roketlerden birinin adı Long March-11 olarak belirlenmişti ve bu roketin şefi de Peng Kunya çalışmalarını bizlere aktardı. Peng Kunya ile yapılan röportajda Long March-11 ilk defa Xichang Uydu Merkezinden uzaya gönderilebildi ve bu durumla beraber roketlerin farklı bölgelerden kolay bir şekilde gönderilebileceği gözler önüne serildi. Ayrıca Log-March-11 farklı bölgelere kolaylıkla uyum sağlamış oldu. Long March 11’in uzaya başarılı uçuşunun ardından 36 saat dahi geçmeden Çin hükümeti diğer uydusunu da uzaya yolladı. Bu uydunun adı da Long March 2D olarak belirlenmişti. Bu uydu da Jiuquan Uydu Merkezi tarafından 31 Mayıs akşamında gönderildi. Pekin saatiyle akşam 4.53 sularına denk gelen bu başarılı uçuşla da gözler Çin’e çevrildi. Çin hükümeti uzay ve havacılık alanında başarılarına başarı katarak yoluna devam ediyor. Ülkenin uzay alanında yapmış olduğu bu başarı bilimsel olarak ne kadar gelişmiş bir ülke olduğunu da gözler önüne seriyor. Kuşkusuz yeni neslin en iyi ekonomilerinden biri Çin olacak.

Çin Uzaya İki Roket Yolladı

Editör: Wan Haber