2011 yılında Şili’den gelen bilim insanları Antarktika’da bir fosil bulmuşlardı. Bu fosil bir futbol topu büyüklüğündeydi ve buruşmuş bir patatese benziyordu. Ancak fosille alakalı sır perdesi aralanmadığı için bilim insanları bu fosile ‘şey’ adını vermişlerdi. Ancak yapılan yeni araştırmalar bu gizemin çözülmesini sağladı.

Yeni araştırmalara göre fosil tarih öncesi bir deniz sürüngenine ait yumuşak kabuklu yumurta olarak nitelendirildi. 68 milyon yaşında olduğu tespit edilen bu yumurtalar geçmiş dönemlerdeki deniz canlılarının bugünlere nasıl geldiği hakkındaki evrimi açıklayacak nitelikte.  Şimdiye kadar bu kadar büyük bir yumuşak kabuklu yumurta hiç bulunmamıştı.

Antarktİka’da Bulunan Yumurta kaç yaşında

En Büyük Yumuşak Kabuklu Yumurta Fosili

Bu zamana kadar hiç bu kadar büyüklükte yumuşak kabuklu yumurta fosili bulunmadığı için fosil, en büyük yumuşak kabuklu yumurta olarak tarihe geçti. Texas Üniversitesi’nden Lucas Legendre bu fosil çalışmaları hakkında çarpıcı gerçekleri bizlere bildiriyor. Legendre’ye göre bu yumurta şimdiye kadar keşfedilmiş en büyük yumurta ve bu yumurtaların bu boyutlara ulaşabileceğini kimse bilmiyordu. Bu fosille devasa bir deniz sürüngeni hakkında çeşitli bilgiler elde edilebilir. Özellikle üreme stratejileri hakkındaki eşsiz ipuçlarına bu fosille ulaşılabilecek.

2011 yılında Antarktika’da bulunan bu yumurta fosili hakkında ilk başlarda hiçbir hipotez üretilememişti. Çünkü içerisinde herhangi bir iskelet yapısı bulunmuyordu. Yumurtanın ebatları 28x18 cm büyüklüğündeydi. Yapılan yeni çalışmaları fosilin bölümlerini ortaya çıkardı. Analizler bu yumurtanın yumuşak bir membrana benzediğini ortaya koydu. Yumurtanın dış kabuğu da yumuşak bir dokudaydı. Bilim insanları yumurtanın bir dinozor yumurtası olmadığını biliyorlardı. Çünkü Antarktika’da yaşamış olan dinozorlar küçük olduğu için böyle büyük bir yumurta bırakamazdı. Bilim adamları bu yüzden daha fazla araştırma yaparak değişik sonuçlara ulaştı. Araştırma bulgularına göre tarih öncesi Mosasaurs olarak bilinen sürüngenler bu fosil yumurtayı bırakmış olabilir. Ancak bazı araştırmacılar dinozorların da yumuşak kabuklu yumurtalar bırakabildiğini belirtiyor. Bu çalışma sonuçları da Moğolistan’daki Mark Norell’in ifadelerinden geliyor.

Editör: Wan Haber