WanHaber - ÖZEL

Türkiye'nin İran'a açılan kapısı olan Van, sürekli olarak mülteci ölümleri ile gündeme gelmeye devam ediyor. 

İNSAN TACİRLERİNİN AĞINA DÜŞÜYORLAR

Dünya'nın yoksullukla mücadele eden ülkelerinden İran'a gelen mülteciler Van sınırını kullanarak Türkiye'de daha rahat yaşam sürmenin hesaplarını yapıyor. İnsan tacirlerinin ağına düşen yabancı uyruklu göçmenler, Van'dan para karşılığında İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlere göç etme çabası içerisine giriyor. 

ÖLÜM TEKNELERİ

Karayollarındaki denetim dolayısıyla sayısız mülteci, teknelerinin kapasitesi düşük olmasına rağmen tacirlerce Van Gölü vasıtasıyla kentten uzaklaştırılıyor. Bu seyahatlar bir çok kez de felaketle son buluyor. Van Gölü'nde son olarak batan mülteci teknesini arama çalışmaları sürerken şu ana kadar 12 kişinin cesedine ulaşıldı. 

KIŞ AYLARINDA SOĞUKTAN ÖLÜYORLAR

İran sınırından Van'a kış aylarında geçen bazı mülteciler ise aşırı soğuk ve hava koşulları nedeniyle donarak acı bir şekilde can veriyor. Geçtiğimiz kış aylarında yine bir çok mültecinin cansız bedeni sınır köylerindeki vatandaşlar tarafından görülerek jandarmaya haber verilmişti. 

YETKİLİLER SESSİZ KALIYOR

Van'da yaşanan mülteci ölümleri tüm vatandaşları acıya boğarken, yetkililerin bir türlü mülteci geçişine çözüm bulamaması tepki topluyor. Sınırdaki denetimlerin daha sıkı tutulmasını dileyen vatandaşlar ölümlerin bir an önce son bulması için sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyor. 

Editör: Wan Haber