İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Göç İdaresi Başkanlığı'nın kuruluş yıldönümü etkinliğinde konuştu.

Asayiş sorunları nedeniyle Türkiye'den sınır dışı edilen Suriyelerle ilgili rakam veren Bakan Soylu, şu ifadeleri kullandı:

"19 bin 336 Suriyeli sınır dışı edildi"
"2016’dan bugüne kadar 19 bin 336 Suriyelinin de asayiş sorunları sebebiyle ülkeden çıkışı sağlandı. 2020 yılında Avrupa’da sınır dışı başarı oranı yüzde 18, bizde geri gönderme yakaladıklarımızın yüzde 40 olarak kayıtlara geçmiştir. Ve 2022 yılında, geçen yılın aynı dönemine göre sınır dışı başarı oranı yüzde 73 artışla yüzde 41.2 olmuş, sayı da 20 bin 636 olarak gerçekleşmiştir.

"Suriyeli sayısı 3,5 milyona yükseldi"
Göç idaresi başkanlığı verilerine göre bu dönemde Türkiye'deki geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 220 binden 3,5 milyona yükselmiştir.

Eşine az rastlanan bir yoğunlukta kitlesel göçe maruz kalan Türkiye bu dönemde attığı adımlarla süreci sosyal ekonomik veya güvenlik noktasında herhangidir zafiyete mahal vermeden yönetebilmiştir."

Kılıçdaroğlu'na: "Sorularının muhatabı Göç İdaresi değil"
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhuriyet Halkı Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sosyal medya hesabı üzerinden Göç İdaresi Başkanlığı’na yönelik paylaşımına kendi sosyal medya hesabı üzerinden yanıt verdi.

Bakan Soylu paylaşımında, “Kılıçdaroğlu’nun dayanılmaz cehaleti. Aday adaylığını tarif ederken ‘Devleti iyi tanıması gerekiyor’ diyorsunuz ya. Anlaşılan iki belediye başkanın dengeni bozmuş. Göç İdaresi ile ilgili sorduğun üç sorunun da muhatabı Göç Başkanlığı değil. Vatandaşlık sorusunun muhatabı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü. Diğerlerinin muhataplarını da ‘yamakların’ bulsun. Soruları düzelttirmek için aynı büyükelçiye gönderebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu ne demişti
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu söz konusu paylaşımında, “Milletimiz adına Göç İdaresi’ne soruyorum. 1. Sığınmacıların eski kimlik bilgileri elinizde mevcut mu? 2. Kaçına vatandaşlık verdiniz ve hangi güvenlik soruşturmalarından geçirdiniz? 3. Sınırlarımızın delik deşik edilmesini neden izliyorsunuz? Amaç ne? Neyin hazırlığındasınız? Göç İdaresi’nden randevu talep etmeden önce milletimiz adına sabırla bu soruların yanıtlarını bekleyeceğim. Bu arada şiir yazmayı bırakın, işinizi yapın” ifadelerini kullanmıştı.

Ensonhaber

Editör: Wan Haber