Van-Erciş karayolunun 15. kilometresindeki bağlantı bölgesinde alt yapı, sanat yapıları, toprak işleri tamamlanarak asfalta hazır hale getirilen bölümü kontrol eden Van Valisi Münir Karaloğlu, yol güzergahında yüklenici firma olan Gökçenay Group Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Gökçenay’dan bilgi aldı. Yaptığı incelemelerin ardından gazetecilere açıklama yapan Vali Karaloğlu, çevre yolunun tamamlanması ile Van’ın trafik sorununun çözüleceğini ifade etti. Vali Karaloğlu, Van’ın Güney’inden Kuzey’ine geçen İpekyolu’nun Van’ın trafik yükünü kaldırmadığını ifade ederek, “İpekyolu Caddesi üzerinde köprülü kavşaklarla trafiği rahatlatmaya çalışıyoruz. Ama esas Van’ın trafiğini rahatlatacak olan Van çevre yolu. İki sene önce ihaleleri yapılmış ve inşaatına başlanmıştı. Erciş yolundan Özalp yoluna kadar olan 18 kilometrelik kısmının sanat yapısı bitmiş, toprak işlemleri bitmiş ve asfalta hazır hale gelmiş durumda” dedi.


Çevre yolun iki ihaleden oluştuğunu ifade eden Vali Karaloğlu, “Burası 41 kilometrelik bir çevre yolu. Edremit yoluyla Özalp yolu arası 23 kilometre, Özalp ile Erciş yolu ise 18 kilometre. Edremit’ten Özalp yoluna kadar olan kısımda da sanat yapıları tamamlandı. Ama orada imar çalışmalarını iki senedir bekliyoruz. İmar çalışmaları tamamlanamadığı için müteahhit firma oraya girip toprak işlerini tamamlayamadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü o bölgenin imar çalışmasını tamamladı. Askı süresi de bitti. Şimdi 18 uygulaması ile oradaki imar çalışmaları tamamlanacak. Sonra da o kısımla ilgili hızlı bir şekilde toprak ve sonrasında asfalt çalışmalarına başlayacağız” şeklinde konuştu.


“ÇEVRE YOLUNUN ANA YOLLARLA BAĞLANTISINDA 4 ADET KÖPRÜLÜ KAVŞAK YAPILACAK”


Çevre yolu üzerinde ana yollarla bağlantıları sağlayacak 4 adet köprülü kavşak projelerinin olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, “O kavşaklar bu ihale kapsamında değil. Onun proje çalışmalarını Karayolları Bölge Müdürlüğümüz bitirmek üzere. İnşallah kışın bu 4 köprülü kavşağın da ihalesi yapılarak çevre yolu tamamlandığında, köprülü kavşakları ile bitirilmiş olacak. Bu yıl ihale edilirken iki gidiş geliş şeridi olarak planlanmıştı. Ancak daha sonra Ulaştırma Bakanımızın talimatı ile 3 şerite çıkarıldı. Üç gidiş 3 şerit olarak yolun çalışması devam ediyor. İnşallah yol tamamlandığında Van’ın içinden geçen kamyon ve otobüs trafiğini çevre yoluna alarak İpekyolu Caddesini artık bir şehir içi yol olarak kullanma imkanımız doğacak ve şehir içi trafiğimiz rahatlamış olacak” dedi.


"EDREMİT ÇEVRE YOLU PROJEMİZ DE VAR"


‘Edremit Çevre Yolu’ projelerinin de olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, “Çevre yolunun devamı depremden sonra özellikle Edremit’teki 7 bin 800 konut inşaatından sonra Edremit’i de doğudan kuşatacak Edremit Çevre Yolu Projemiz var. Şu anda proje çalışmaları bitmek üzere. İnşallah o da tamamlandığında Çiçekli’den girip Erciş yolundan çıkan 60 kilometrelik bir çevre yoluna kavuşmuş olacak bu şehir. O zaman bu şehrin trafik sorununu çözmüş olacağız. İki ayrı ihale 53 milyon TL’ye ihale edilmişti. Şu anda en büyük sorun imar çalışmalarının tamamlanması. İmar çalışmaları tamamlanmış olsa belki daha çok mesafe almış olurduk. Yolun bitirilmesi kamulaştırma ve imar çalışmalarına bağlı. Yoksa belki biz bitirmiştim. Hedefimiz en azından 18 kilometre kısmı trafiğe açmak. Kalan kısmı da 2014 yılı sonuna kadar bitmiş olur” şeklinde sözlerini tamamladı.
Van Valisi Münir Karaloğlu, yaptığı incelemelerin ardından bölgeden ayrıldı.

Editör: Wan Haber