Denizli'nin Sarayköy ilçesine Zorlu Enerji tarafından yapılan Türkiye'nin en büyük Jeotermal Santrali'nin bu yılın Haziran ayında faaliyete geçeceği ve 400 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacağı açıklandı.
Sarayköy ilçesine kurulan Türkiye'nin en büyük jeotermal tesisini Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ve Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili ziyaret etti. Devam eden inşaat çalışmaları hakkında Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak'tan bilgi alan Vali Demir ve beraberindekiler daha sonra tesisi gezdi. Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, yeni dönemde büyüme stratejisini yenilebilir yatırımlar üzerine kurduklarını belirterek, "2012 yılının Mart ayında, 80 MW kapasiteye sahip olacak olan Türkiye'nin en büyük jeotermal santralinin temelini attık. Santralimiz Haziran ayında faaliyete geçecek. İlk etapta 60 MW elektrik üreteceğiz. Eylül ayında bu kapasite 80 MW'e çıkacak. Eylül ayından itibaren 400 bin konuta yetecek katar elektrik enerjisi üreteceğiz. Elektrik enerjisinin yanı sıra 30 MW'ı sera ısıtmasında, 20 MW'ı Sarayköy ilçesindeki konutların ısıtılmasında kullanılmak üzere 50 MW ısı üreteceğiz. 86 milyon dolar yıllık dış kaynaklı enerji giderini ikame ederek ülke ekonomisine katkı sağlayacağız" dedi.
Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, Kızıldere'nin yanı sıra Türkiye'nin jeotermal potansiyelinin yüzde 87'sini barındıran Ege Bölgesi'nden Manisa'nın Alaşehir ve Kütahya'nın Simav ilçesindeki sahalarda da yatırım projeleri olduğunu belirterek, "2017 yılına kadar Kızıldere, Alaşehir ve Simav sahalarında yatırımlarımız aşamalı olarak faaliyete geçecek. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde jeotermal enerji alanında ulaşacağımız güç ile ülkemizin 2023 yılına kadar jeotermalde hedeflediği 800 MW kurulu gücün yarısını biz Zorlu Enerji Grubu olarak hayata geçireceğiz" diye konuştu.
Denizli Valisi Abdülkadir Demir ise, Türkiye'nin elektrik enerjisinde dışa bağımlı olduğunu bu nedenle Zorlu Enerji'nin yaptığı yatırımın kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, "Zorlu Enerji, elektrik üretip ülke ekonomisine katkı verirken, bölgedeki sera ve otellerin ısınmasını da sağlayacak. Organize Sera Bölgesi faaliyete geçtiğinde, Kızıldere'den alacağı ısı ile ısınacak. Santral, bölge tarımı ve turizminin gelişmesine de çok önemli destek verecek. Buradan alınan enerji ile 400 bin konuta elektrik verilecek. Yıllık da 86 milyon dolar ülke ekonomisine katkıları olacak. Bu konuda bizler de Denizli olarak elimizden gelen yardımı yaparak bu tip projelerin daha da fazlalaşmasını sağlayacağız" diye konuştu.
(EV-SK-Y)

07.01.2013 16:17:33 TSI

Editör: Wan Haber