Zonguldak'taki Beycuma M Tipili Kapalı Cezaevi'nde çıkan yangın sonrasında başlatılan soruşturma ve hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü bildirildi.
29 Kasım Perşembe günü akşam saat 17.00 sıralarında Beycuma beldesinde bulunan M Tipi Cezaevi'nin çatısında yangın çıkmış itfaiye ekiplerinin yaklaşık 4 saatlik çalışması sonucu söndürülmüştü. Yangında 2 bloğun çatısı yanarken, bahçeye alınan 425 mahkum ise Bartın, Karabük, Bolu Cezaevleri ile Ankara Çocuk Cezaevi'ne sevk edilmişti. Zonguldak Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali İrfan Yılmaz, yangının ilk olarak, bacanın bulunduğu bölgede başladığının tespit edildiğini ve yangının hemen ardından sorumlularının bulunması için soruşturma başlatıldığını kaydetti. Güvenlik kameraları tarafından yangının ilk başladığı bölgenin görüldüğünü de anlatan Yılmaz, "Yangından sonra çıkış sebebinin belirlenmesi, kusur ve kabahat ya da ihmal olmadığını tespit, sorumlularının bulunması yönünde soruşturma başlattık. Devam eden soruşturma sonunda ihmal, ya da kusur belirlenecek. Aynı zamanda tespit çalışmasına da başladık. İlk belirlemelere göre bacanın temizliği yapılmış. Yangının ilk çıktığı bölge güvenlik kameralarında bacanın bulunduğu kısım olarak görülüyor. Bu konudaki çalışmalar da tamamlandıktan sonra ihale sürecine başlanacağını ifade etti. Soruşturma ve hasar tespit aşamalarından sonra ihale aşamasına geçilecek. Bu süreçte zaman vermek doğru olmaz. Ama acil durum olması sebebiyle bakanlık gerekli ödeneği ayırdı. Ödenek sıkıntısı yaşamayacağız bildirildi" dedi. Kendisinin ihale kanunu ile ilgili inceleme yaptığını da belirten Yılmaz, çalışma ve soruşturmaların sonucuna göre en hızlı bir şekilde çatının yapılması için uygun bir ihale yönteminin belirleneceğini de sözlerine ekledi.
Yangının başladığı anda güvenlik kameraları ile görülmesinin daha büyük faciayı önlediğini belirten Yılmaz, "Güvenlik kameralarında anında büyümeden tespit edilen yangına anında müdahale edildi. Yangında 2 ayrı bloğun çatısında hasar oluştu" diye konuştu. Nakil edilen 425 mahkumun gönderildiği cezaevlerindeki araçlarla, duruşmalara Zonguldak'a getirileceğini kaydeden Yılmaz, yeni tutuklanan kişilerin ise Bartın Cezaevi'ne gönderileceğini kaydetti. Cezaevinin tamamının çatısının yeniden yapılacağını vurgulayan Yılmaz, çalışmalar tamamlandıktan sonra nakil edilen ve sonradan gönderilen tüm mahkumların geri getirileceğini de ifade etti.
Yılmaz, cezaevinin mevcut personelinin ise şu an için normal mesailerini sürdürdüklerini, Adalet Bakanlığı'nın inisiyatifinde başka cezaevlerine gönderilebileceğini de belirtti.
Yılmaz, yangın sonrası yapılan nakillerde, hazırlanan mahkumların eşyalarının bir kısmını da yanında götürdüğünü, geriye kalan eşyaların ise kamyonlarla gönderildiğini sözlerine ekledi.
(SD-SD-AŞ-Y)

06.12.2012 13:07:28 TSI

Editör: Wan Haber