Kütahya'nın Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, çiftçinin destekleme değil ucuz mazot ve gübre istediğini bildirdi.
Simavlı çiftçinin kendilerine ödenen tarım desteklemelerinin uygulamadan kaldırılıp yerine ucuz mazot ve gübre verilmesini talep ettiğini ifade eden Başkan Bütüner, "Çiftçimiz bize gelerek desteklemelerin kaldırılmasını onun yerine devletin kendilerine gemicilere uyguladığı gibi ucuz mazot ve gübre vermesini talep ediyor. Çiftçilerimizin bu yöndeki taleplerini Simav Ziraat Odası olarak bizde uygun buluyoruz. 10 yıl önce buğday 80 kuruştu, hala 80 kuruş. O zaman mazot 2 liraydı. Şimdi 4 lira 30 kuruş. Çiftçimize destekleme yerine ucuz mazot ve gübre desteğinin uygun görülmesi halinde ülkemizde tarımın eski parlak günlerine döndüreceğine yürekten inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Tarımda eski güzel günlerin geride kaldığına vurgu yapan Başkan Bütüner, uygulanan yanlış politikalar yüzünden Türkiye'nin artık tarım ürünü ithal eden ülke konumuna geldiğini bildirdi.
Kamu ve özel bankaların tarlalı ipotek ederek çiftçiye kredi vermesini de eleştiren Başkan Bütüner, "Kamu ve özel bankalar tarlaları ipotek ederek çiftçiye kredi veriyor. Çiftçi aldığı bu paraları barda, pavyonda harcamıyor. Türk çiftçisi borç batağının içinde. Çiftçinin bankalara olan borçları acilen yeniden yapılandırılmalı. Çiftçiye sahip çıkılmazsa çok sürmez 20-30 yıl sonra ülkemizde açlık baş gösterir" şeklinde konuştu.
(MY-EFE)

12.02.2013 14:41:15 TSI

Editör: Wan Haber