Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim Derman ve yönetim kurulu üyeleri, Türkiye'de Tarımsal Öğretimin Başlangıcının 167'nci Yıldönümü nedeniyle Vali Halil İbrahim Daşöz'ü ziyaret etti.
Ziyarette Ziraat Mühendisleri Odası'nın çalışmaları hakkında Vali Daşöz'e bilgi veren Şube Başkanı Derman, "Ülkemizde belirli bir disiplin içerisinde yapılan Tarımsal öğretim, 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul'da Ayamama çiftliğinde kurulan Ziraat Yüksek Okulu (Mektebi Zirai Aliye) ile başlamıştır. 1892'de Halkalı Ziraat Mektebi ile süreç devam etmiştir. 1933 yılında açılan Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü bünyesinden ayrılarak kurulan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Ziraat Fakültesidir (1948). Bunu 1955'de Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve sonrasında diğerleri takip ederek günümüzde 33 ziraat fakültesine ulaşılmıştır. Ülkemiz toprakları ve ikliminin tarımsal üretime uygunluğu, coğrafi konumunun dış pazarlara yakınlığı büyük avantajlar sağlarken Türk Tarımının ve Ziraat Mühendisliğinin hak ettiği yerde değildir. Tüketicilerimizin güvenli ve ucuz gıdaya ulaşması, 'milletin efendisi olan köylülerimizin' hak ettiği refaha kavuşabilmesi Ziraat Mühendislerinin denetim ve kontrolünde yapılan üretimle mümkün olacaktır. Ürün bazında üretici birliklerinin kurulması, mevcut kooperatif ve tarımsal yapıların etkinliğinin arttırılması sorunların çözümünde önemli bir unsurdur. Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi olarak; sektör paydaşlarının bir araya gelmesini istemekte ve bu doğrultuda çalışmalar yapmaktayız. Gündelik kurumsal veya kişisel kazanımların Ülke tarımına kalıcı yarar sağlamayacağı, sorunların ancak ortaklaşa üretilen çözümlerle mümkün olacağı inancındayız." dedi.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirten Vali Daşöz, tüm ziraat mühendislerinin Türkiye'de Tarımsal Öğretimin Başlangıcının 167'nci Yıldönümünü kutladı. Vali Daşöz, "İnsanların en doğal ihtiyaçlarının başında beslenme ihtiyacı geliyor. İnsanların hayatını devam ettirmesi zorunlu olan gıdanın üretimiyle ilişkili yaptığınız meslek dünyanın her yerinde çok önemli. İlimizin tarımsal yapısını ve önemini biliyoruz. Sanayi sektörünün de hizmet sektörünün de alt yapısını tarım sektörü oluşturuyor. Dolayısıyla tarım sektörünün milli gelire katkı sağlayan, görünmeyen bir hayati stratejik önemi bulunmakta. Dünyadaki en güzel ilişkilerden biri insanın elinin ve ayağının toprağa değmesidir. Tarım insanın toprakla ilişkisini sağlıyor. İlimizin tarımda en öne çıkan ürünlerin başında üzüm ve zeytin geliyor. Üretenle satanla birlikte oluyorsunuz. Bağ Danışma Kurulu toplantılarında bu çalışmalarınızı görüyoruz. Ziraat Mühendisleri Odası'nı oluşturduktan sonra çok yoğun çalıştığınızı gözlemliyorum. Sektöre ve üreticilerin sorunlarına çözüm bulma konusunda çok büyük katkılarınız oluyor." şeklinde konuştu.
(AY-ÖND-Y)

10.01.2013 19:21:34 TSI

Editör: Wan Haber