Tiyatro Zinos, 2012-2013 tiyatro sezonunu Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın maddi katkılarıyla hazırladığı "Çöplük" oyunuyla 20 Şubat günü açarak seyirci ile buluşacak.
Turgay Nar'ın yazdığı oyunu Hasan Kavzoğlu, ağabeyi İbrahim Kavzoğlu ile birlikte yönetiyor. Oyunun simgesel ve metaforik öğelerle yüklü olduğunu belirten yönetmen Hasan Kavzoğlu "Turgay Nar şiir diliyle yazdığı bu oyun bizleri masalların, mitolojinin ve efsanelerin dünyasında bir yolculuğa çıkarıyor. Yazar tarihsel gerçeklerle örülmüş bu yapıtında insanlığın trajik durumunu evrensel bir şekilde aktarıyor" dedi.
Oyunun çözümlenmesi, karakter analizleri ve sahneleme aşamasında birlikte çalıştıkları yazar Turgay Nar'a teşekkür eden yönetmen İbrahim Kavzoğlu ise, "Bu oyun yeryüzünün karanlığına, kötülüklerine ayna tutuyor. İnsanoğlunun olduğu her yerde bunların olacağının altını çiziyor. Çünkü dünyada zulümlerin, acıların, cinayetlerin ve vahşetlerin nedeninin insanın kendisi olduğunu belirtiyor. Gelenekler, görenekler, toplumsal değerler çıkmazı ile insan ilişkilerini çöplükte yaşayan üç kişinin yaşamından yola çıkarak aydınlatıyor sözleriyle oyunun içeriğini ortaya koyuyor. Bastırılmış özlemlerimizi, korkularımızı, bilinç altına ittiklerimizi ve insanların akrabalık ilişkilerini üç kişiye düğümleyerek anlatan oyunda; Aymelek'i Arzu Seçmen, Haco'yu Muhammed Şara, İsrafil'i İbrahim Arıcı oynuyor. Oyundaki Lacivert gölgeleri ve diğer karakterleri Ali Kemal Karabina, Volkan Topal, Şerefcan Aşan canlandırıyor. "Çöplük" ekibi Trabzonlu sanatseverleri 20 Şubat'tan itibaren ailece tiyatro izlemeye davet ediyoruz. Tiyatro salonlarının sıcaklığını ve aydınlatıcı ışığını seyircilerle paylaşmak istiyoruz" dedi.
1993 yılında yazılan "Çöplük "oyunu ilk kez 1995 yılında Işıl Kasapoğlu tarafından sahnelendi.
(BK-Y)

14.02.2013 12:31:21 TSI

Editör: Wan Haber