Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Görevlisi Dr. Sibel Küçük, zihinsel engelli çocukların kendilerini cinsel istismardan koruyabilmeleri amacıyla yeni yöntem geliştirdi. Geliştirilen yeni eğitim yöntemi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yapılan 11. Milli Çocuk Hemşireliği Kongresi'nde sözel bildiri alanında ikincilik ödülü aldı.
ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Dr. Sibel Küçük'ü bu başarısından dolayı kutlayarak, "ASÜ olarak öğretim elemanlarımızın başarısıyla övünüyoruz. Sibel hocamızı, çok az araştırma yapılan bir alandaki bu başarısından dolayı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz" dedi.

KENDİLERİNİ NASIL KORUMALARI ÖĞRETİLDİ
Aksaray Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Sibel Küçük, cinsel istismarın daha çok çocukları tehdit ettiğini ve özellikle çocuğun zihinsel engelli olması durumunda istismara uğrama olasılığının arttığını belirtti. Zihinsel engelli çocuklar, özel durumlarından dolayı cinsel istismarı ailelerine ya da çevrelerine anlattıkları için istismarın ortaya çıkmasının gecikebildiğini ve olayları anlatabilseler bile durumlarından dolayı çok inandırıcı olmayabildiklerine vurgu yapan Dr. Küçük, tüm çocukların olduğu gibi zihinsel engelli çocukların da bu tür eğitimleri alması gerektiğini aktardı. 'Zihinsel engelli çocuklara kendilerini korumayı nasıl öğretebiliriz?' fikriyle yola çıktığını ve ailelerin de bu konuda ciddi endişeler taşıdığını kaydeden Dr. Küçük, "Bu çalışma benim doktora tez çalışmamın bir parçasıydı. Prof. Dr. Nurgün Platin danışmanlığıyla bu çalışmaya destek verdi. Çalışmaya 10-14 yaş grubundaki 15 zihinsel engelli çocuk katıldı. Bu çocukların güvenini kazanabilmek için 1,5 yıl ön çalışma yaptım, çocuklarla ders saatleri içerisinde birlikte oldum, ödevlerini yapmalarına yardım ettim, oyunlar oynadım. Bu sürede de eğitim kitapçıklarını oluşturmaya başladım. Zihinsel engelli çocukların istismardan korunma konusunda eğitilmeleri amacıyla çocukların bilişsel ve zihinsel özelliklerine uygun olarak özel yöntemler kullanarak hikayeler kaleme aldım. Bu hikayeler pedagojik formasyona sahip bir ressam tarafından resimlendirildi" diye konuştu.

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLARIN BİLİNÇLENME DÜZEYİ ARTI
Bu çocukların durumları göz önüne alındığında çalışmanın sonunda güzel sonuçlar elde ettiklerini ifade eden Dr. Sibel Küçük, "Çalışma gurubundaki çocukların cinsel istismar konusundaki bilinç düzeylerinin arttığını gözlemledik. Bu çocukların aileleri ile çalışma sonrasında da görüşmelere devam ettim. Bir yıl sonra düzenlenen toplantıda aileler çocuklarında çok olumlu değişiklikler olduğunu ifade ettiler. Mesela çocuklarının eve gelen bir yabancıya kapıyı açmadıklarını, sokakta başka çocukları yabancılarla konuşmaması için uyardıklarını, kimseden herhangi bir şey almadıklarını anlattılar. Bu davranış değişikliklerinin de gelişerek devam ettiğini belirttiler" dedi.
Zihinsel engellilerin eğitiminin çok zor olduğunu vurgulayan Dr. Sibel Küçük, "Zihinsel engellilere bir davranışı öğretmek çok zordur. Ancak, biz bunu başardık. Bu çalışma, zihinsel engelli bir çocuğa bile cinsel istismardan kendisini koruyabileceğinin öğretilebileceğini gösterdi. Yaptığımız bu çalışmanın bu konuda ileride yapılacak olan bu alandaki diğer çalışmalara yol göstermesini umuyorum" şeklinde konuştu.

KKTC'DE İKİNCİLİK ÖDÜLÜ
'Zihinsel Engelli Çocuklarda Cinsel İstismardan Korunma Eğitimi' konulu çalışmasının KKTC'de yapılan 11. Milli Çocuk Hemşireliği Kongresi'nde sözel bildiri alanında ikincilik ödülü aldığını ve bu çalışmayı kitap haline getirerek, telif hakkını da aldığını belirten Dr. Sibel Küçük, Türkiye'de bu konuda başka bir kitap bulunmadığını söyledi. Çocuk cinsel istismarı ile ilgili olarak Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı'nın katkılarıyla il genelinde çocuk cinsel istismarının ne düzeyde olduğunu belirlemek amacıyla bir çalışma yaptıklarını da dile getiren Dr. Küçük, "Bu çalışmanın sonuçlarının çocuk cinsel istismarını önleme konusunda yapılacak olan çalışmalara önemli oranda katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca yakın zamanda yine Aksaray il merkezli gerek çocuk gerekse öğretmenlere yönelik bir eğitim projesi çalışmamız olacak" diye konuştu.
(YC-AH-ÖZ-Y)

06.02.2013 13:10:41 TSI

Editör: Wan Haber