Türkiye'nin en fazla zeytin ağacı varlığına sahip ili olan Aydın'da zeytin sineğinin verdiği ekonomik zararın yüzde 30 ile 70 arasında olduğu bildirildi.
Aydın'da geçimini zeytincilikle sağlayan çitçiler, bu yıl zeytin sineğinin verdiği zarar nedeniyle zeytinin salamura yerine yağ olarak kullanılmasından dolayı büyük zarara uğradı. Aydınlı zeytin ürecilerine zeytin sineğinin verdiği ekonomik zararın yüzde 30 ile 70 arasında olduğu kaydedildi.
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2011-2012 yıllarında zeytin sineği ile mücadele amacıyla 'Eco-trap ile biyoteknik mücadele projesi' başlatmış, program kapsamında 2012 yılında İl Özel İdare bütçesinden 20 bin TL ödenekle alınan 16 bin tuzak verilen eğitimin ardından çiftçilere dağıtılmıştı. Ayrıca, Özel İdare bütçesinden 70 bin TL ile 2 bin litre ilaç alımı yapılarak ilçelere dağıtılmıştı. Ancak dağıtılan tuzaklar ve ilaçların çiftçiler tarafından doğru şekilde kullanılmaması nedeniyle bu yıl zeytin ağaçlarında hastalık oluşması üzerine İl Genel Meclisi üyeleri Tuğrul Ozan ve Ahmet Akşit tarafından meclise önerge verilerek üretici zararlarının araştırılması istendi.
Tarım Hayvancılık ve Orman Komisyonu'nun yaptığı araştırmada kentteki zeytin ağaçlarında bu yıl 17 hastalık ve zararlı türünün olduğu tespit edildi. Özellikle zeytin sineğinin verdiği ekonomik zararın büyük olduğu kaydedilirken çitçilerin zeytinin salamura olamaması ve sıkımda yağlık olarak kullanılması nedeniyle yüzde 30 ile70 arasında ekonomik zarara uğradığı ifade edildi.
22 MİLYON ZEYTİN AĞACINA KORUMA
Zeytin sineği ile mücadelede tüm çabalara rağmen bu yıl başarılı olunamaması Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nü harekete geçirdi.
Zeytin üreticilerine dağıtılan zeytin sineği ilaçlarını bazı üreticilerin kullanmadığına şahit olduklarını kaydeden Tarım İl Müdürü Salih Köksal, 2013-2014 döneminde zeytin sineği ile mücadelede örnek bir projeyi hayata geçireceklerini belirterek, "Aydın 22 milyonun üzerindeki zeytin ağacı sayısıyla Türkiye'nin en fazla zeytin ağacı varlığına sahip kentlerden biridir. Zeytin ağaçlarında verimli ürün elde edebilmek için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Ancak bu yıl zeytin üreticilerine dağıttığımız zeytin sineği ilaçlarının bazı yerlerde kullanılmadığına şahit olduk. Çoğu üreticimiz dağıtılan ilaçları doğru şekilde kullanmayı bilmediğinden verimli ve kaliteli ürün elde edemiyor. Zeytinde kalite ve verimliliğin arttırılması için 3 yıl için geçerli olacak bir örnek proje hazırladık. Projede her ilçeden üç köy belirlenecek. Bu köylerde zeytin sineği ile mücadelede ilaçlarını biz sağlayacağız. Yol kenarlarında vatandaşların görebileceği noktalardaki bir bahçeyi de üreticilere örnek olması için zeytin ağaçlarının bakımını kurumumuz yapacak" dedi.
ÖRNEK BAHÇEDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Örnek olarak oluşturulacak bahçede köylerdeki üreticilere eğitim vereceklerinin altını çizen Köksal, "Örnek olarak belirleyeceğimiz bahçenin toprak numunesi teknik personelimizin nezaretinde alınacak. Çiftçilere toprak numunesinin nasıl yapıldığını bizzat teknik ekbimiz gösterecek. Ağaçlara nasıl gübre verileceğini ilaçlama zamanında ilaçlamanın nasıl yapılacağının eğitimlerini vereceğiz. Hasat ve budama zamanında neler yapılacağı tamamen teknik personel nezaretinde ve denetiminde yapılacak. Yılsonunda şunu göreceğiz. Verilen eğitimlere duyarlı davranan, ilaçlama yapıp yapmayan, ilacı doğru şekilde kullanan kullanmayan, gereğini yapan ile yapmayan arasındaki farkını açık şekilde göreceğiz" şeklinde konuştu.
(MB-İK)

06.02.2013 11:49:30 TSI

Editör: Wan Haber