Ordu'nun Ünye ilçesinde Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde açılan zeybek kursu büyük ilgi görüyor.
Erkeklerin yanı sıra kadınlarında ilgi gösterdiği zeybek kursu, kemençe ve horon sesinin hakim olduğu Karadeniz'de hızla yaygınlaşıyor. Kurs açmakta sınır tanımayan Halk Eğitim Müdürlüğü, Ünye'de açtığı zeybek kursu ile yeni efeler yetiştiriyor. Eğitmenliğini İlköğretim Okulu Teknoloji Tasarım Öğretmeni ve Halk Oyunları Usta Öğreticisi Anıl Sinan Akkan'ın yaptığı zeybek kursu, geçtiğimiz yıl ekim ayında başladı. Mayıs ayına kadar devam edecek olan kursa kadın ve erkeklerden oluşan 15 kişi müracaat ederek zeybek oyununu öğreniyorlar. Harmandalı müziği ile İzmir yöresi zeybek oyununu öğrenmeye çalışan kursiyerler, müziğin ritmiyle hem eğleniyor, hem de öğreniyorlar. Hafta da 3 gün verilen zeybek kursuna katılanlar arasında öğretmen, eczacı,gazeteci,diş hekimi ve fotoğrafçı da var.Birçok farklı meslek gurubunu bir araya getiren zeybek kursu sonunda kursiyerler birde gösteri yapmayı planlıyor. Zeybek Kursu eğitmeni Anıl Sinan Akkan, hayat boyu öğrenme müdürlüğünün yetişkinlere yönelik açılan halk oyunları kursu, hafta içi 3 gün ve 10 saat olarak devam ettiğini belirterek, "Zeybek İzmir yöresinde oldukça yaygın ve sıklıkla oynanan bir oyun. Bir Ege klasiği. Bizde kursa katılan arkadaşlara bu oyunu en güzel şekilde öğretmeye çalışıyoruz" dedi.
Horon ve kemençe sesinin hakim olduğu Karadeniz'de zeybek oyununu öğrenmek isteyen kursiyerlerin ilk başta biraz zorlandıklarını ancak zamanla alıştıklarını belirten Halk Oyunları Usta Öğreticisi Anıl Sinan Akkan, "İzmir yöresi oynamamızın sebebi ben üniversiteyi İzmir'de okudum ve o yıllarda sıkça oynadığım bir oyundu. Karadeniz'de de zeybek oyununun oynanmasının fark oluşturacağını ve zevkli geçeceğini düşündüm. Öyle de oluyor. Kursun sona ereceği Mayıs ayında gençlik haftası kapsamında birde gösteri yapmayı planlıyoruz" dedi.
Zeybek kursunun açılacağını duyduğunda hemen kayıt yaptırdığını belirten Eczacı Engin Boşçu, "Böyle bir kursun açılmasını uzun yıllardır bekliyordum, Karadeniz zeybek oyununa pek aşina değil. Solo ve oynaması güzel, çok fazla kalabalık gerektirmeyen bir oyun olduğu için hep öğrenmek istemişimdir. Üniversite yıllarımda bir kaç ay zeybek kursuna katıldım ancak tamamlayamamıştım. Ekim ayında başlayan kurs gayet iyi geçiyor" diye konuştu.
Halk oyunlarına hep ilgi duyduğunu belirten kursiyerlerden Elif Halıcı ise "Zeybek kursu açıldığını duyunca hemen kayıt yaptırdım. Gayette iyi geçiyor, herkese tavsiye ederim. Kursun finalini güzel bir gösteri ile yapmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
Öğretmen olan Gülşah Yılık Yılmaz da İzmir'den geldiğini ifade ederek, " İzmir'de insanlar zeybek oyunu oynadıklarında onları zevkle izlerken, oynayamamanın da üzüntüsünü yaşıyordum. Kurs açıldığını duyunca bende katılmaya karar verdim. Şimdi öğreniyorum ve İzmir'e gittiğimde düğünlerde zeybek oynayacağım" dedi.
(SG-MAY-Y)

20.01.2013 13:29:24 TSI

Editör: Wan Haber