Cumhurbaşkanlığı tarafından 1996 yılından bu yana her yıl düzenli olarak verilen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne, 2012 yılında arkeoloji alanında Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi layık görüldü.
29 Kasım 2012 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ile Zeugma Antik Kenti Kazı Ekibi Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay, ödülü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün elinden birlikte almıştı. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, Gaziantep Müze'sinde sergilenmek üzere, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'in de katılımlarıyla, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Kocapınar tarafından Zeugma Mozaik Müzesinde Gaziantep Valisi Erdal Ata'ya teslim edildi. Tören öncesi bir konuşma yapan Gaziantep Valisi Erdal Ata, "Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından ilimize gönderilerek müzede sergilenmesiyle ilgili tören için bir aradayız. İlimize gerçekten çok mükemmel ve dünyada örnek olarak gösterilebilecek, dünyanın en büyük mozaik müzesini ilimize kazandırdıkları için, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Dr. Asım Güzelbey'e, Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay'a , Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz'a ve Maliye Bakanımıza Mehmet Şimşek'e çok teşekkür ediyorum. Bu müzenin Gaziantep'te yapılması Gaziantep turizmini ve kültürü açısından bir kırılma noktasıdır. Yaklaşık 15-16 aydan beri ben Gaziantep'teyim. Şu ana kadar ilimize bizi ziyaret eden 45-50 yabancı heyet oldu. Gelen heyetlerin tamamı Mozaik Müzesi'ni gezdiler. İfade ettiklerine göre çok mükemmel bir müze olduğunu, böyle bir müzenin Gaziantep'te bulunmasından dolayı hayret ettiklerini belirttiler. Bu ödülü ilimizde yapılan bu müzeye layık gördükleri için Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e de şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise, "Müzenin hayata geçmesiyle birlikte Gaziantep'e çok sayıda yerli ve yabancı turist gelmeye başladı. Bunlar da Gaziantep ekonomisine çok büyük bir katkı sağladı. Ama bizim için en büyük onur, Sayın Cumhurbaşkanımızın Kültür ve Sanat Ödülü'nü 2012 yılında Mozaik Müzesine dolayısıyla Gaziantep'e layık görmesidir. Bu unutamayacağımız bir hatıra olarak anılarımızda yer edecektir. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bakanlığımız bir jest yaptı. Bu ödülün Gaziantep'te sergilenmesini uygun gördü. Değerli Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Gaziantep'e çok büyük hizmetler yapmıştır. Gaziantep'te yapılan kültür projelerinin hepsine destek vermiştir. Sayın Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz aynı şekilde, hafta sonlarını müzenin yapım aşamasında Gaziantep'te geçirmiştir. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Ödülümüz Gaziantep'e hayırlı olsun" diye konuştu.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Kocapınar da, "Sayın Bakanımız Ertuğrul Günay'ın bu müzenin yapılmasında çok emeği var. Kendisi müzemizin yapılma aşamasında 15'in üzerinde yaptığı ziyaret esnasında gerekli eksiklikleri ve yapılması gerekenleri teknik elemanlarımızla birlikte tespit ederek giderilmesini sağladı. Günümüzdeki bu müzeye kavuşmuş olduk. Tabi sadece sayın bakanımızın değil birçok kişinin emeği oldu. Sayın Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in desteklerini her zaman gördük" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Kocapınar tarafından Gaziantep Valisi Erdal Ata'ya teslim edildi.
(BBMDC-Eİ-Y)

22.01.2013 18:38:15 TSI

Editör: Wan Haber