İran asıllı Türk vatandaşı Reza Zerrab'ın ABD'de tutuklanmasının yankıları sürüyor. Reformcu Ârmân-i İmrûz gazetesi yayınladığı haber analizde, Babek Zencani dosyasının kilidini Zerrab'ın ABD'de yargılanmasının açacağını öne sürdü. Gazetenin yayınladığı Sara Hoşnüvis imzalı haber analiz şöyle:

Henüz zihinler Babek Zencani'ye verilen idam cezasıyla idam hükmüyle meşgulken aylar önce Zencani'nin ortağı olarak anılan Rıza Zerrab'ın Amerika'da tutuklandığı haberi geldi. Dün de Zerrab'ın New York cezaevine gönderildiğini öğrendik. Zerrab'a yöneltilen suçlama, İran için yüz milyonlarca dolarlık işlem gerçekleştirmesi. Bu sırada Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rıza Zerrab'ın tutuklanmasına değinerek mevzunun Türkiye ile özel bir ilgisinin olmadığını vurguladı.

ZENCANİ DÜĞÜMÜ ZERRAB ELİYLE Mİ?

Acaba Zerrab'ın tutuklanması Babek Zencani düğümünü çözebilir mi? Babek Zencani'nin yolsuzluk dosyasını soruşturan komitenin bir üyesi Mecliste şöyle dedi: "Rıza Zerrab, Babek Zencani'nin ortağı ve işbirlikçisidir. Bu nedenle onun dosyaya girmesi Babek Zencani yolsuzluğunun çözülebilmesi için zorunludur." Milletvekili Emir Abbas Sultani İntihab gazetesine, "Karmaşık Zencani dosyasının düğüm noktalarından biri Rıza Zerrab'tır. Zencani meselesinin halledilebilmesi için Zerrab soruşturulmalıdır. Kesin olan şu ki, Zencani ve Zerrab hiçbir zaman birbirlerinden kopuk değildi. Aksine işbirliği yaptılar ve ortaktılar." dedi. Sultani, açıklamalarının devamında, Babek Zencani'nin mal varlığı ve servetinin geri getirilmesi için gösterilen çabaya değindi ve şöyle dedi:

"Babek Zencani'den geri alınması gereken para ve malların büyük kısmı Rıza Zerrab'ın elinde. Bu nedenle Zerrab'ın varlığı bu sorunun çözülebilmesi için önemli. Yolsuzluktan perde gerisinde nemalanan pek çok kişi belki de bu nedenle Rıza Zerrab'a ulaşmayalım diye ardarda girişimlerde bulundu. Bu da dosyayı içinden çıkılmaz hale getirdi."

Sultani, Rıza Zerrab'ın Babek Zencani dosyasında kilit isim olduğuna işaret ederek şöyle dedi: "Babek Zencani'nin mal varlığı ve serveti yaklaşık 5 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Bunun çok küçük bir miktarı ülkemizde. Kalan kısmı muhtemelen Rıza Zerrab'ın haberdar olduğu yerlerde. Bu nedenle Rıza Zerrab soruşturulmadıkça o serveti bulmakta sorun yaşayacağız."

Sultani sözlerini şöyle sürdürdü: Babek Zencani'nin keşfedilen mal varlığı, onun devlete olan borcundan çok daha aşağıda bir rakam. Gerçekte Zencani'nin, asıl parayı elinde tutan bilinmeyen başka ortakları da var. Rıza Zerrab da bunlardan biri."

Emir Abbas Sultani çarpıcı açıklamalarında şu görüşlere yer verdi: "Karinelere ve delillere bakılırsa Babek Zencani şimdiye dek yolsuzluk dosyasının çözülmesi için etkili ve faydalı hiçbir işbirliğine yanaşmadı. Eldeki kanıtlara göre Zencani ve Zerrab arasında tam bir işbirliği vardı. Bana kalırsa Babek Zencani dosyasının düğümü Zerrab eliyle çözülecek. Peşine düşülmesi gereken paraların ağırlıklı bölümü, eldeki kanıtlara göre Zerrab'ta."

ZENCANİ'NİN AVUKATI ZERRAB'IN TUTUKLANMASINI NASIL DEĞERLENDİRDİ?
 Zencani'nin avukatı Zerrab'ın tutuklanması üzerine şöyle dedi: "Amerika'da tutuklanan Zerrab hakkındaki hüküm, benim sözlerimi destekliyor. Şöyle ki, Zerrab, bir dönem yaptırımların etrafından dolaşmak üzere Zencani ile işbirliği yaptı. Bu inkar edilemez bir gerçek. Mahkemenin kanıtları da bunu gösteriyor zaten. Zerrab hakkındaki iddianamede yaptırımları aşmada İran'a yardım ettiği gerekçesiyle tutuklandığı belirtilmiş. Eğer bu iddia Amerikan yargı sisteminde ispat edilirse 20-30 yıl hapis cezasına çarptırılacak. Zerrab'ın tutuklanması, Babek Zencani serbest olsaydı ve yurtdışına çıksaydı başta Amerika, batılı yargı mercileri tarafından takip edileceği ve ağır cezaya çarptırılacağını gösteriyor. Bizim önceliğimiz, kanunun uygulanmasının müvekkilimin mal varlığına el konmasıyla sonuçlanacak suistifadeye zemin hazırlamayacak bir tedbirin düşünülmesini sağlamaktır.

BABEK ZENCANİ'NİN HÜKMÜ YARIN TEBLİĞ EDİLECEK
 Babek Zencani'nin avukatı Resul Kuhpayezade, Zencani hakkındaki hükmün yarın tebliğ edileceğini açıkladı. Avukatlar 230 sayfalık mahkeme kararını tebellüğ edecek ve üzerinde çalışmaya başlayacaklar. Bundan sonra 20 günlük itiraz süresi başlayacak. İtiraz süresinin bitiminde de karar Yüksek Mahkeme'ye gidecek. Kuhpayezade, mahkemenin "yeryüzünde fesat" kararına şeklen ve içerik olarak itirazları olduğunu, itiraz dilekçesinde bunları belirteceklerini söyledi.

En azından "yeryüzünde fesat" suçlamasının tadil edileceğini umduklarını kaydetti. Zencani'nin borcunu devlete ödeyememesinin sebebinin yaptırımlar olduğunu öne süren Kuhpayezade, bu parayı İran'a getirecek yeryüzündeki tek kişinin yine Zencani olduğunu söyledi. Zencani'nin denetimli serbestlikle cezaevinden çıkarılmasının ülke dışındaki paraların yağmalanmasının önüne geçeceğini iddia eden Resul Kuhpayezade, aksi takdirde o paraların geri döndürülmesinin çok güç olduğunu belirtti. 

ZERRAB'IN TUTUKLANMASI RUHANİ'NİN AVANTAJI
 el-Monitor, Zerrab'ın, İran'a yönelik yaptırımların etrafından dolanmak için banka dolandırıcılığı yapma suçlamasıyla tutuklanmasının Ruhani için avantaj olduğunu yazdı. Zerrab'ın 2013 yılında Türk devletinin üst düzey bazı yetkilileriyle işbirliği yaparak mali suistimal gerçekleştirdiği için gözaltına alındığını hatırlatan el-Monitor, onun petrol yolsuzluğu nedeniyle Tahran'da idam cezasına çarptırılan Zencani'nin ortağı olduğunu belirtti. Zerrab'ın tutuklanmasının Erdoğan için sindirilmesi zor bir haber olması kadar Ruhani için iyi haber olduğunu söyledi.

Editör: Wan Haber