Zarrab'ın Whatsapp yazışmalarına da yer verilen 222 sayfalık belgelerde, savcılık Zarrab'ın İngilizce ve Farsça dillerini iyi bildiğini savundu. 

Belgelerde, İranlı bir ticaret şirketinin, Çin merkezli Bank of Kunlun'nda bulunan 5 milyar euro parasını alamadığı ve Halk Bankası'nın aynı bankadan 5 milyar euro transferi için aracı olduğu belirtildi.

Belgelere göre İranlı şirketin, 2006-2015 yılları arasında Çin'e maden, kimyasal ve inşaat malzemeleri sattığı ve bunun karşılığında hesaplarında bulunan toplam 5 milyar euroyu geri istediği ifade ediliyor. Temmuz 2012'den beri, Bank of Kunlun'daki 5 milyar euroyu alamadıklarını belirten İranlı şirket, bu durumun uluslararası yasalara aykırı olduğunu savunuyor.

Savcılığın mahkemeye sunduğu bir başka belgede ise Halk Bankası'nın Bank of Kunlun hesabından, Çin merkezli bir başka banka olan Ping An Bankası'nda yeni açılan hesabına 5 milyar euronun nasıl aktarılacağı anlatıldı. Belgeye göre paranın aktarılması sırasında Bank of Kunlun ve Ping An Bankaları'na yüzde 6,5 (325 milyon euro) komisyon verileceği ayrıntılarıyla anlatılıyor. Belgede Party A diye yazılan kişi veya kuruluşun, geriye kalan paranın yüzde 93,5'i başka bir yere aktarabileceği yazıyor.

3-613.jpg

ZARRAB'IN FLORİDA'YA GELECEĞİ WHATSAPP YAZIŞMALARINDAN ORTAYA ÇIKTI

Başsavcı Preet Bharara, mahkemeye sunduğu belgelerde 149 sayfalık Whatsapp yazışmalarına da yer verdi. Zarrab'ın anadili İngilizce olduğu öne sürülen 'Adem Turkey' isimli birisi ile sıklıkla yazıştığı görülüyor. Zarrab'ın çocuğuna bakıcı bulma konusundan, yeni bot alımına kadar bütün işleri takip eden kişi olarak 'Adem Turkey' olarak görülüyor. Yazışmalara göre Adem isimli kişi, Zarrab'ın kızı için İngiltere'den bakıcı arıyor. Bakıcının genç ve güzel olmasına dikkat ediliyor.

Adem, Florida tatili öncesi anlaşmaya çalıştığı İngiliz bakıcının Zarrab hakkında BBC'de gördüğü haberlerden dolayı çekindiğini Zarrab'a iletiyor. Adem ise basında çıkan haberlerin Reza Zarrab'ı yansıtmadığı ve onun kötü bir insan olmadığını açıklamaya çalışıyor. Daha sonra ikna olan İngiliz bakıcı, Zarrab, eşi ve kızıyla birlikte Miami'ye geliyor.

Yazışmalarda Zarrab'ın 17 Şubat 2016'da Adem'e “Ciddi aile problemleri olduğu ve iş yapacak zamanı olmadığını" söylemesi dikkat çekiyor.

Whatsapp mesajlarına göre Dubai'de bulunan Zarrab'a Acun da eşlik ediyor. Acun, Zarrab'ın jetinde kendi çalışanlarına da yer olup olmadığını soruyor.

Savcılığın diğer belgelerinde Zarrab'ın Farsça ve İngilizce bildiği iddia ediliyor.

Mahkemeye sunulan belgelere göre, Zarrab'ın ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları hakkında bilgi sahibi olduğu belirtiliyor.

Editör: Wan Haber