Libya'ya günübirlik ziyaret düzenleyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Libya Başbakanı Ali Zeydan ile görüşerek temaslarına başladı. Görüşmeden sonra konuşan Zeydan, "Libya olarak Türkiye'yi geleceği için istikbal vaat eden bir dost olarak görmekteyiz. Türkiye'nin de bunu en iyi bir şekilde değerlendirmesini isteriz. Ancak biraz sabır gerektiriyor" derken Bakan Çağlayan da Libya'nın yeni idaresiyle daha güzelleşmiş bir ülke olduğunu ifade etti.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Libya'nın başkenti Trablus'da Libya Başbakanı Ali Zeydan ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulunan Çağlayan, Libya Başbakanı Ali Zeydan'a dönerek, "Bir şeyi basının önünde paylaşmak istiyorum ve sizi tebrik ediyorum. Trablus'u ben hiç bu kadar güzel görmemiştim. Yani gelişiniz her şeyi hissettirmiş ve her şey ortaya çıkmış vaziyette" dedi. Bakan Çağlayan, yeni idare ile Libya'da sokaklara ve caddelere disiplin ve güzellik geldiğini de kaydetti.
Bakan Çağlayan, Libya Başbakan ile gerçekleştirdikleri ikili görüşmede, Türk müteahhitlerin beklentilerini ve savaş esnasındaki zarar ve ziyanlarının tazmini meseleleri ele aldıklarını ifade etti. Çağlayan şöyle konuştu: "Bugün inşallah diğer bakan arkadaşlarımızla yapacağımız görüşmemizle bu işlere tam bir şekil kazandırmaya çalışacağız. Ve Libya'nın bir an önce kalkınması, gelişmesi ve Libya halkının hak etiği yaşam seviyesini elde etmesi için önemli bir görevimiz şu anda başlamış vaziyettedir. Ve haftaya Sayın Başbakanımızın daveti üzerine Türkiye'ye yapacakları ziyaret çok önem arz etmektedir. İnşallah 2 başbakan Türkiye ve Libya'nın geleceği ile ilgili çok önemli mesajları tüm dünyaya vereceklerdir."
ZEYDAN: "TÜRKİYE'Yİ LİBYA'NIN GELECEĞİ İÇİN İSTİKBAL VAAT EDEN BİR DOST OLARAK GÖRMEKTEYİZ"
Libya Başbakanı Ali Zeydan, Türkiye ile yapacakları işbirliği için henüz bir takvim belirlemediklerini ancak yardımcılarının Bakan Çağlayan ile görüşerek çalışmalar için hazırlık yapacaklarını kaydetti. Zeydan, "Çok açıkça söylüyorum ki, verdiğimiz vaatler neyse yerine getireceğiz. Ancak bilmelisiniz ki şu an çok zor bir zamandayız. Hem ülke içinde hem ülke dışında çok borçlu olduğumuz yerler var. Tabii ki Türk müteahhitleri de bu sınıf içerisinde ele alacağız" dedi. Libya içerinde çok para harcamak mecburiyetinde olduklarına dikkat çeken Libya Başbakanı, bu noktayı hesaba katarak ve diğer ülkelere verdikleri vaatler arasında bir denge kurmaya çalışarak iş yaptıklarını kaydetti. Zeydan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bakan'a şunu söyledim: Libya olarak Türkiye'yi Libya'nın geleceği için istikbal vaat eden bir dost olarak görmekteyiz. Türkiye'nin de bunu en iyi bir şekilde değerlendirmesini isteriz. Ancak biraz sabır gerektiriyor, yanlış anlamayın, ne vaat ettiysek yerine getireceğiz."
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Libya İskân Bakanı Ali Hüseyin El Şerif, Libya Ulaştırma Bakanı Abdulkadır Muhammed Ahmed ve Libya Maliye Bakanı Alkilani Al-Jazi ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Bakan Çağlayan, ayrıca Türkiye-Libya İş Forumu'nda katılımcılara hitap edecek.
(CTŞ-ÖK-D)

12.02.2013 14:59:34 TSI

Editör: Wan Haber